Forældre advares mod brug af autostol – er "direkte livsfarlig"

FDM har netop offentliggjort en stor test af autostole, og her viste en af autostolene sig at have "katastrofal ringe sikkerhed".

Markedet for autostole kan virke meget uoverskueligt, forklarer bilteknisk redaktør hos FDM, Søren W. Rasmussen
Markedet for autostole kan virke meget uoverskueligt, forklarer bilteknisk redaktør hos FDM, Søren W. Rasmussen
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En ny test fra FDM får bilejerforeningen til at komme med en "kraftig advarsel".

I deres store, årlige test af autostole, som netop er udkommet, er der nemlig en autostol, som dumper.

Der er tale om en autostol fra mærket Peg Perego i modellen 'Viaggio Twist + Base Twist'. Den er "direkte livsfarlig", siger bilteknisk redaktør hos FDM, Søren W. Rasmussen i pressemeddelelsen.

Under testen blev der simuleret en frontal kollision, hvor autostolens støtteben knækkede. Derfor løsrev testdukken på 15 kilo sig fra autostolen og røg gennem bilens kabine.

- Det er en meget alvorlig brist i sikkerheden, som ikke må ske, og som kunne have haft fatale konsekvenser, hvis det var sket i et virkeligt trafikuheld.

Producenten har allerede tilbagekaldt modellen, men har man allerede købt den, bør man altså finde en ny.

Over for TV 2 uddyber Søren W. Rasmussen, at det ikke er den eneste autostol, som frarådes at bruge.

Endnu en autostol får én stjerne

Autostolen "Discover i-Size" fra mærket Silver Cross får nemlig kun en stjerne i testen.

Det skyldes, at autostolen kun får en enkelt stjerne i kategorien "skadelige stoffer", forklarer Søren W. Rasmussen. Derfor er advarslen ikke ligeså "kraftig" som med autostolen fra Peg Perego, men ikke desto mindre fraråder FDM, at man køber den.

- Advarslen ligger i, at vi kun giver en stjerne. Det skyldes, at der er fundet skadelige stoffer, som mistænkes for at være kræftfremkaldende, siger han.

FDM og de europæiske pendanter har testet autostole to gange årligt i flere år, og her er kravene strengere end EU's krav.

Det skyldes, at testen for kollisionssikkerhed foregår ved højere hastighed end ellers, og at den også tager højde for blandt andet komfort og skadelige stoffer, lyder det.

Vigtigt at sætte sig ind i markedet

Søren W. Rasmussen påpeger, at det er sjældent, at autostole har så alvorlige sikkerhedsfejl, som der er tale om her.

Hovedparten af de 24 autostole i testen kan for eksempel bryste sig af "meget god sikkerhed"; lyder det i pressemeddelelsen.

Men det ændrer ikke på, at markedet for autostole kan virke uoverskueligt, og at man derfor nemt kan komme i tvivl om, hvilken stol man skal vælge, siger Søren W. Rasmussen.

Det bekræfter testen også, lyder det.

- Det understreger, hvorfor det er en god idé at sætte sig ind i markedet, inden man køber en autostol.

Derudover er det vigtigt, at autostolen betjenes korrekt, både når det gælder montering af autostolen og fastspænding af barnet.