Der er fyldt med mænd på de midt- og vestjyske festivalscener

Der er flest mænd på plakaten, når der er festival i Midt- og Vestjylland. Rikke Andersen fra Dansk Live er ikke overrasket, men mener, at der skal en debat om fordelingen i gang. Selv siger festivalerne, at de ikke skeler til køn, når de booker en artist.

Billedet er fra Skive Festival sidste år.
Billedet er fra Skive Festival sidste år.
Foto: Torben Adsersen

Det bugner med musikglade gæster på de midt- og vestjyske festivalpladser. Flere festivaler melder om alt udsolgt denne sommer. 

Til gengæld bugner det ikke med kvinder på scenerne til forårets og sommerens festivaler. 

Det viser en optælling, som TV MIDTVEST har foretaget på et udvalg af landsdelens festivaler. 

På festivalen Herning Rocker var én kvinde i år booket til at spille koncert, da Herning rockede i maj. I Thy er fem kvinder booket til Thy Rock, mens ni kvinder, svarende til 39 procent af artisterne, på Alive Festival er med en kvinde i front. 

Ikke overraskende nyt 

Rikke Andersen er langt fra overrasket over, at fordelingen mellem kvindelige og mandlige artister på plakaten i Midt- og Vestjylland. 

Hun er bestyrelsesleder i Dansk Live, der er en interesseorganisation for festivaler og spillesteder i Danmark. 

- Som en af de få kvindelige bookere, der findes, så er det noget, jeg altid kigger efter. Jeg har ikke set på alle plakaterne i år, men mit bud er, at fordelingen er som den plejer, siger Rikke Andersen. 

Rikke Andersen har indtil for nyligt stået i spidsen for spillestedet Fermaten i Herning. 

Her er er omkring 40 procent af artisterne på årets program kvinder, fortæller den nuværende leder Nicki Quist, og siger, at spillestedet stiler efter at gøre fordelingen endnu mere lige. 

- Vi vil ikke gå på kompromis med kvaliteten eller det kunstneriske niveau, og det er derfor, vi ikke kun kan se på køn, når vi booker koncerter. Jeg skal have lige så mange tilbud fra bookingbureauerne med kvindelige artister som mandlige i min mailboks, hvis det skulle lade sig gøre, forklarer han.

På spillestedet Fermaten vil man gerne have flere kvindelige artister på scenen. Men det er ikke så nem en opgave, siger lederen.
På spillestedet Fermaten vil man gerne have flere kvindelige artister på scenen. Men det er ikke så nem en opgave, siger lederen.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Vil ikke se på køn - kun kvalitet 

Flere festivalarrangører, som TV MIDTVEST har talt med, fortæller, at de ikke ser på køn, når de booker artister til årets festival. 

- Vi diskriminer ikke og vælger ikke ud fra, om artisten er mand eller kvinde. Jeg synes faktisk, det er den vinkel, som er diskriminerende, siger Oliver Zähringer, som står i spidsen for festivalen Hede Rytmer i Silkeborg. 

Hverken han eller Hans Peter Jarl Madsen, som står i spidsen for Thy Rock, har set på kønsbalancen på de festivaler, de er i spidsen for. For det er ikke det vigtige, siger arrangørerne. 

- Når en artist kommer ud til en festival, skal de have en bred appel og have nok hits, som mange kan synge med på. Hver artist skal have et niveau, så publikum har lyst til at høre dem, argumenterer han. 

- Jeg ved godt, at der er en overrepræsentation af mandlige artister – men du kan jo heller ikke blive ansat i enhver anden virksomhed, hvis du er uduelig, siger Oliver Zähringer. 

Han understreger, at han mener, de kvindelige artister, som er blevet booket til Silkeborg-festivalen i år er "enormt dygtige". 

Oliver Zähringer er direktør for Hede Rytmer i Silkeborg.
Oliver Zähringer er direktør for Hede Rytmer i Silkeborg.
Foto: Privatfoto

Han understreger også, at Hede Rytmer ikke er sat i verden for at give upcoming artister en scene. 

- Der er ingen ide i at tage en ny artist ind som hovednavn. Vi får hverken fyldt koncerten op, og den nye artist får heller ikke eksponering, når der ikke kommer nogen til koncerten, siger Oliver Zähringer. 

Sidste år spillede én enkelt kvinde på festivalen Thy Rock i Thisted. I år er der fem på plakaten og 17 mandlige artister. 

- Jeg synes, det er flot, at vi har den fordeling, som vi har, siger Hans Peter Jarl Madsen, der er formand for festivalen. 

Thy Rock reklamerer hovedsageligt med de mandlige musikere til årets festival.
Thy Rock reklamerer hovedsageligt med de mandlige musikere til årets festival.

På Thy Rock skeler man ikke til, om artisterne er mænd eller kvinder, når programmet sammensættes. 

- Vi kigger på, hvem vi mener kan sælge ud. Tobias Rahim er en af de store artister, og derfor er han på plakaten i år. Vi har udsolgt, så jeg vil mene, vi har valgt de helt rigtige, konstaterer han. 

Festival har flere kvinder end mænd

Det er langt fra kun i Midt- og Vestjylland, at flest mænd står i front på festivalscenerne. 

Men én af landets festivaler har en anden historie at fortælle i år. For første gang har Roskilde Festival flere kvindelige artister end mandlige artister i deres line-up.

Selvom den store festival kan tjene som et forbillede for andre festivaler, er det ikke rimeligt at sammenligne artisterne på Roskilde Festival med artisterne på de mindre festivaler i Midt- og Vestjylland, lyder det.

- De har et andet publikum end en lokal festival, som har et mere dansk fokus, og en hel anden målgruppe, siger Rikke Andersen fra Dansk Live.

Rikke Andersen er tidligere leder af spillestedet Fermaten i Herning. Nu er hun leder af SPOT-festival i Aarhus og bestyrelsesmedlem i Dansk Live. Billedet er et arkivbillede.
Rikke Andersen er tidligere leder af spillestedet Fermaten i Herning. Nu er hun leder af SPOT-festival i Aarhus og bestyrelsesmedlem i Dansk Live. Billedet er et arkivbillede.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Rikke Andersen er også tidligere spillestedsleder ved Fermaten i Herning. Hendes afløser, Nicki Quist, glæder sig dog over, at fordelingen ser ud som den gør på Danmarks største festival. 

For det kan smitte af længere vestpå. 

- Det er flot klaret. Hvis de lykkes med samtidig at opfylde og fastholde alle de øvrige kriterier som genrediversitet og musikalsk kvalitet, så er det meget forbilledligt og også tankevækkende for os andre, mener Nicki Quist. 

- Vi kan gøre meget mere

Selvom både han og Rikke Andersen fra Dansk Live håber, at fordelingen mellem kønnene bliver mere lige, så er det et langt, sejt træk, som hele branchen skal være med til at løfte, siger Rikke Andersen. 

Hun er nu leder af SPOT-festivalen i Aarhus, som er en festival for upcoming-artister, altså helt nye musikere i branchen, hvor fordelingen mellem mandlige og kvindelie artister er mere ligelig. Derfor peger hun på, at kvinder senere hen falder fra: 

- Der ligger et kæmpe arbejde forude, hvor aktører i branchen, skal være med til at bygge en artist op, så de er klar til de store festivaler. Det kræver også, at de kvindelige artister har lyst til at fortsætte i branchen, og når vi taler om en hård kultur, så er der også mange, som ikke ser musikbranchen som om et sted for dem, siger Rikke Andersen. 

Spillestedsleder Nicki Quist vil heller ikke undsige sig, at spillestederne har et ansvar. 

- Vi kan godt gøre mere. Vi kan fortælle branchen og bookerne, at vi gerne vil have flere kvinder – dermed kan vi forsøge at påvirke ved at lægge et pres på bureauerne om at give os et større udvalg af kvindelige artister, siger han. 

Men den del er blevet nemmere med årene. Sådan lyder det fra Rikke Andersen, siden hun begyndte på spillestedet Fermaten med netop dén problematik på sin agenda. 

- Jeg oplevede, at det blev nemmere og nemmere på Fermaten at få kvindelige artister ind – og jeg er meget optimistisk, når jeg ser på de unge mennesker, som nu er på vej ud i branchen. De har en anden tilgang til den og de finder sig ikke i så meget, siger Rikke Andersen.