Kort nyt

Her får du dagens midt- og vestjyske nyheder i kort form. Du kan sende tips, billeder og video til tip@tvmidtvest.dk.
1. mar 2024 kl. 21:37

Millimeter fra nedrykning efter nyt nederlag

Det ser efterhånden umuligt ud for Lemvig-Thyborøn i mændenes håndboldliga.

Fredag aften tabte tabellens bundprop på hjemmebane til TMS Ringsted med et enkelt mål - 27-28. Det resultat betyder, at Lemvig-Thyborøn hænger fast på sidstepladsen med tre point færre end nummer næstsidst, KIF Kolding.

Det hold, der slutter sidst i grundspillet, rykker direkte ud af ligaen og ned i den næstbedste række.

Der er stadig tre spillerunder tilbage i grundspillet, så Lemvig-mandskabet kan stadig nå at komme væk fra sidstepladsen. Men Lemvig mangler at spille på udebane mod de forsvarende danske mestre GOG og mod topholdet Aalborg, så det ser meget svært ud.

Dog resterer også en hjemmekamp mod netop det hold, Lemvig-Thyborøn skal hente for at undgå sidstepladsen - KIF Kolding.

1. mar 2024 kl. 21:10

FCM-sejr i topbraget mod FCK

FC Midtjylland rykker op på førstepladsen i 3F Superligaen efter en uge, hvor fodbold har været andenprioritet i klubben.

I ly af Kristoffer Olssons kamp i en respirator sørgede holdkammeraterne for at ære ham med en yderst vigtig 2-0-sejr over FC København fredag aften.

Forsvarsspilleren Mads Bech Sørensen headede midtjyderne i front i det 34. minut, og i kampens døende sekunder øgede Dario Osorio til 2-0 på en kæmpe brøler af Kamil Grabara.

I begyndelsen af anden halvleg brændte midtjyderne et straffespark, og i den sidste halve time pressede københavnerne gevaldigt på for en udligning.

FC Midtjylland er nu tre point foran FCK og to point foran Brøndby, der dog har spillet en kamp færre.

1. mar 2024 kl. 19:31

Rørende hyldest til Olsson

Hele stadion stod op og klappede, da stadionuret rundede de otte minutter i fredagens superligakamp mellem FC Midtjylland og FC København.

Klapsavlerne var en hyldest til FCMs svenske midtbanespiller Kristoffer Olsson, der ligger i respirator på sygehuset i Skejby med en sygdom opstået i hjernen. 

Også de mange fremmødte FCK-fans klappede med.

- Et helt stadion, der står op og synger og klapper og hylder en ung mand, der kæmper for livet - det er et meget, meget rørende øjeblik, lyder beskrivelsen fra TV MIDTVESTs sportskommentator Dan Hirsch Sørensen.

1. mar 2024 kl. 18:02

Lægerne ser små forbedringer for Olsson

- Lægerne ser små forbedringer, men situationen er fortsat alvorlig, og han har stadig ikke været ved bevidsthed.

Sådan fortæller FC Midtjylland-direktør Claus Steinlein om situationen for klubbens svenske midtbanespiller Kristoffer Olsson.

Olsson er lagt i respirator på Aarhus Universitetshospital, efter at han blev ramt af en akut opstået sygdom relateret til hjernen. Lægerne har meddelt, at hans indre organer ikke har taget skade.

FCM spiller fredag aften hjemme mod FC København, og i kampens ottende minut vil fansene sende en hilsen til midtbanespilleren. Valget af minuttallet hænger sammen med, at Olsson spiller med trøje nummer 8.

1. mar 2024 kl. 17:24

Flugtcyklist på fri fod: Påkørte 14-årig pige

En 14-årig pige blev torsdag ved 19-tiden påkørt af en anden cyklist i Snejbjerg ved Herning. 

Hun blev voldsomt forslået og fik smadret sin cykel, men den mandlige cyklist flygtede videre uden at stoppe op og hjælpe til. 

Familien vil nu gerne i kontakt med vedkommende og beskriver ham som en mand med karseklippet hår, iført t-shirt og ingen lys på cyklen. 

Cyklen har en værdi af 21.000 kroner, men familien kan ikke få cyklen dækket. Deres forsikringsselskab oplyser, at det er den skyldiges forsikring at gøre. 

- Det er satme ikke nemt, når fjolset bare cyklede væk, siger Lotte Rhod Brandsborg.

1. mar 2024 kl. 16:15

Halvdelen af de tabte Mærsk-containere er stadig ikke fundet

Halvdelen af de 46 containere, som et Mærsk-fragtskib tabte i Jammerbugten for godt to måneder siden, er fortsat ikke lokaliseret.

Det oplyser Mærsk.

- Vi mangler fortsat at finde 22 containere, skriver rederiet i en meddelelse.

Det var under en storm 22. december 2023, at containerne røg over bord på fragtskibet Mayview Maersk.

Medicinsk udstyr, køleskabe og kompressorer begyndte at skylle i land, og nogle dage senere blev der organiseret en indsamling af vraggods langs strandene.

Fem containere drev i land, og 19 andre containere er lokaliseret til søs.

- Af dem er dele af containere bjærget. Der ligger fortsat 16 og dele af en container på bunden, som vi har lokaliseret, skriver Mærsk.

Eftersøgningen af de savnede containere fortsætter.

1. mar 2024 kl. 15:27

Nye besparelser træder i kraft: Op til 70 kilometers kørsel for et røntgenbillede

Region Midtjylland er i gang med at gennemføre nye besparelser, og nu er der ændringer, hvis man skal undersøges for eksempelvis knoglebrud. 

Fra 1. marts skal man nemlig forbi et akuthospital, hvis man skal røntgenfotograferes udenfor dagstid. 

Indtil nu har man kunnet få foretaget en røntgenundersøgelse på regionens akutklinikker fra morgen til aften, men det kommer altså fremover kun til at foregå i tidsrummet 8-15.

Det betyder for landsdelens borgere, at man skal til enten Herning, Viborg eller Thisted, hvis man skal røntgenfotograferes om aftenen eller natten. Det kan betyde en tur på 70 kilometer.

1. mar 2024 kl. 14:59

Sjældne Jorn-skulpturer er i Danmark for første gang i 52 år

Sådan ser Asger Jorn-skulpturerne ud.
Sådan ser Asger Jorn-skulpturerne ud.
Foto: Juul Fotografi. Grafik: Esben Kock Jensen/TV MIDTVEST

To af Asger Jorns skulpturer er tilbage i Danmark efter 52 år i Italien. 

Det skriver Galerie Moderne Silkeborg, der udstiller de to skulpturer, i en pressemeddelelse.

Begge skulpturer er nu sat til salg, men ifølge indehaver af galeriet, Henrik Omme, er håbet, at det bliver en dansker, der køber værket.

- Jeg er måske for national, men hvis det står til mig, så skal de også blive i Danmark, siger Henrik Omme i pressemeddelelsen.

Skulpturerne bliver udstillet 9. marts som en del af Galerie Moderne Silkeborgs årlige påskeudstilling.

1. mar 2024 kl. 14:23

130.000 midtjyder får spørgeskema

Cirka 130.000 midtjyder modtager i denne uge et skema i den digitale postkasse med spørgsmål om helbredet.

Det oplyser Region Midtjylland i et Facebook-opslag.

Svarene skal give viden om, hvad der fylder i et liv med kronisk sygdom. Spørgeskemaet bliver også sendt til personer, der ikke er syge med en kronisk sygdom.

- Viden, som vi skal bruge til at indrette vores sundhedsvæsen, så det passer bedre til de behov, borgere med kronisk sygdom har, skriver regionen.

Invitationen er sendt fra Danmarks Statistik og hedder ’Invitation til spørgeskema fra Helbred i Midt’.

1. mar 2024 kl. 13:51

Vingegaard-foto er årets nr. 2 ved konkurrence

Rettelse: Det fremgik tidligere, at billede var blevet nr. i kategorien Årets Bedste pressefoto. Der er retteligt tale om bedste nyhedsfoto.

Emil Nicolai Helms billede af Jonas Vingegaard, der hyldes på Københavns Rådhus efter sin sejr i årets Tour de France, er blevet hædret som årets næstebedste nyhedsfoto ved  Pressefoto 2023.

Det beretter flere medier herunder DR.

Juryen har tidligere udtalt, at der er tale om et "visuelt stærkt billede med flere lag, og vi kan virkelig genkende os selv i den situation. For det viser meget om vores danske folkefærd, om hvordan vi opfører os, når noget fra eller hos os rækker ud og lander på den store verdensscene.”

Billedet går under navnet "Alles øjne på Jonas".

Førstepladsen er gået til Politiken og fotograf Mads Nissen, hvis billede viser oversvømmelser ved Roneklint nær Præstø.

Årets pressefoto 2023
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
1. mar 2024 kl. 13:35

Gødstrup og Thisted har landets bedste fødeafdelinger

Fødende, deres partner og den lille ny får den bedste oplevelse på Regionshospitalet Gødstrup og Aalborg Universitetshospital, Thisted.

Det konkluderer Dagens Medicin ifølge Regionshospitalet Gødstrup, lyder det i et opslag på Facebook.

Det er niende år i træk, at fødeafdelingen ved Gødstrup (tidligere Hospitalsenheden Vest) vinder titlen, mens det er andet år i træk, Thisted ligger på en delt førsteplads.

Hospitalet i Gødstrup er også blandt de bedste indenfor kronisk lymfatisk leukæmi og behandling af prostatakræft.

1. mar 2024 kl. 13:33

Mads Korsholm: Jeg blev fyret som kampagnechef i LA

30-årige Mads Korsholm, der indtil i går var kampagnechef for Liberal Alliance er blevet fyret. Det oplyser han selv i et Facebook-opslag

TV MIDTVEST har været i kontakt med Mads Korsholm, der ikke har yderligere kommentarer.

I facebook-opslaget skriver den tidligere kampagnechef, at han ikke er landet i en metoo-sag, har taget af kassen eller noget tredje odiøst.

- Samarbejdet fungerede ikke og har ikke gjort det i nogle måneder, og sådan er det bare nogle gange, skriver Mads Korsholm og fortsætter.

- Jeg er ærgerlig over forløbet, som jeg også mener har været langt mere dramatisk, end det behøvede. Ikke desto mindre vil jeg af kærlighed til mine nu tidligere kollegaer og projektet generelt ikke kommentere det yderligere.

I weekenden portrætterede TV MIDTVEST Mads Korsholm i forbindelse med programmet 'Det står og falder med Alex'.

1. mar 2024 kl. 13:30

Uden ny lovgivning vil kommuner droppe Chromebooks til sommer

53 danske kommuner og Kommunernes Landsforening vil frem mod 1. august arbejde videre med tre anbefalinger fra Datatilsynet vedrørende brug af Chromebooks i folkeskoler.

Det skriver Kommunernes Landsforening (KL) i en pressemeddelelse fredag.

Her er der frist for, at kommunerne skal tilkendegive, hvordan de vil efterleve et påbud fra Datatilsynet.

Påbuddet handler om, at kommunerne skal sikre, at der fra 1. august ikke bliver videregivet data fra skoleelever, der bruger Chromebooks, uden lovhjemmel.

Det er endnu ikke lykkedes for kommunerne at finde en teknisk løsning i samarbejde med Google, som står bag de bærbare computere.

Samtidig er der ikke blevet lavet ny lovgivning på området, som kommunerne tidligere har efterspurgt.

Derfor vil de 53 kommuner ikke have andet valg end at droppe brugen af Chromebooks fra 1. august, hvis påbuddet skal efterleves, lyder det.

1. mar 2024 kl. 13:12

Ung løber fra Viborg kørt ihjel: 18-årig drabsmand skal i fængsel

En 18-årig mand straffes med 60 dages ubetinget fængsel for at have kørt 26-årige Emma Dyrup fra Viborg ihjel, da hun var på en løbetur i Aarhus sidste sommer.

Det har Retten i Aarhus afgjort, skriver TV 2 Østjylland.

Drabsmanden er kendt skyldig i uagtsomt manddrab. 

Foruden fængselsstraffen skal han betale en tillægsbøde på 3500 kroner. Den dømte får også frakendt retten til at føre motordrevet køretøj i seks måneder fra den endelige dom.

Forsvarsadvokat Karsten Rifbjerg mente i retten, at den nu dømte skulle frikendes for sigtelsen om uagtsomt manddrab.

Derfor vil han og den 18-årige nu overveje, om de vil anke sagen til Vestre Landsret.

1. mar 2024 kl. 12:24

Fem unge dømt for at være muldyr

Fem unge mennesker i alderen 18 til 21 år er blevet dømt for at agere mulddyr i forbindelse med hvidvask.

Det oplyser anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi på det sociale medie X.

Dommen er blevet afsagt ved Retten i Herning torsdag.

Hvidvasken foregik i september 2022 og var i niveauet 42.000-211.500 kroner.

Fire modtog dommen, mens en udbad sig betænkningstid i forhold til eventuel anke.

1. mar 2024 kl. 11:54

Erhvervsliv: Danish Crown-dom kan gøre markedsføring nemmere

Det bliver nemmere at navigere i markedsføringen for landets virksomheder, efter at der fredag er faldet dom i en meget omtalt retssag mod Danish Crown.

Det mener Kim Haggren, vicedirektør i Dansk Industri (DI).

- Landsretten siger ret tydeligt, at har man dokumentation for de gode ting, man gør, så må du godt lave grøn markedsføring, og det er supervigtigt, siger Haggren fra DI, der var gået ind i sagen på Danish Crowns side.

Sagen handlede om en kampagne fra 2020 med teksten "klimakontrolleret gris". Det er ifølge Vestre Landsret vildledende markedsføring, men det er det andet udsagn "dansk gris er mere klimavenlig, end du tror" ikke.

1. mar 2024 kl. 11:15

Unge drenge kedede sig - stjal vin og isvafler fra forsamlingshus

IsVinTyv
Foto: Colourbox/Esben Kock Jensen

To drenge på 14 og 17 år har i ren kedsomhed brudt ind i Taarup Forsamlingshus i Viborg Kommune. 

- De har oplyst, at de gjorde det, fordi de kedede sig, siger politikommissær ved lokalpolitiet i Viborg Thomas Hald.

Lokalpolitiet i Viborg oplyser, at drengene knuste en rude og har gjort skade på noget af inventaret i huset. Her stjal de derudover også hvidvind, rødvin, rosé og isvafler. 

Politiet har fået en anonym henvendelse og fik derefter kontakt til drengene. Her erkendte de indbruddet, og politiet fandt desuden også den stjålne vin.

Taarup Borgerforening- og Forsamlingshus har ingen kommentar.


1. mar 2024 kl. 11:01

FCM-træner giver godt nyt: Kristoffer Olsson er stabil

Et medlem fra FC Midtjyllands trænerstab giver nu en opløftende opdatering på den svenske midtbanespiller Kristoffer Olsson, der ligger i respirator efter at være faldet om i sit hjem 20. februar.

- I går (torsdag, red.) var der positive signaler på det, som er sket de sidste dage. Lægerne er tilfredse. Han er stabil.

Det siger Arne Sandstø fra FC Midtjyllands trænerstab til det norske nyhedsbureau NTB.

Olsson er ramt af en akut opstået sygdom relateret til hjernen. Sygdommen skyldes ikke selvskade eller udefrakommende faktorer.

Det oplyste superligaklubben tirsdag på sin hjemmeside og tilføjede, at et hold af medicinske eksperter arbejder på højtryk for at stille en diagnose, så den rette behandling kan igangsættes.

1. mar 2024 kl. 10:52

60-årig satte sig fuld bag rattet - havde lige købt spiritus

En 60-årig kvinde skulle lige et smut forbi Q8-tanken i Viborg.  Men her var politiet også.

Politiet observerede kvinden købe en flaske spiritus på tanken. Imens hun knugede hånden om flasken, gik hun nærmest sidelæns hen mod sin bil og satte sig bag rattet.

Det oplyser politikommissær ved lokalpolitiet i Viborg Thomas Hald. 

Politiet fik stoppet kvinden, og alkometeret viste en promille over 2,00. 

- Hun er så beruset, at vi beslaglægger køretøjet, siger Thomas Hald. 

En promille over 2,00 karakteriseres som vanvidsbilisme. En dommer skal på et senere tidspunkt afgøre om bilen kan konfiskeres.

1. mar 2024 kl. 10:41

- Vi var for ivrige, siger Danish Crown om dom

Hos Danish Crown ærgrer man sig over dommen fredagens dom, hvor virksomheden er blevet dømt for vildelde markedsførning ved at sætte mærkater med betegnelsen "Klimakontrolleret gris" på pakker med svinekød.

Det fortæller virksomhedens pressechef, Jens Hansen, til TV 2.

- Vi har ikke været langt nok fremme i vores klimaprogram på det tidspunkt, hvor vi begyndte at bruge det her mærkat (klimakontrolleret gris, red.). Vi har været for ivrige, og det er selvfølgelig bundhamrende ærgerligt, siger han.

Han understreger, at virksomheden på intet tidspunkt har vildledt forbrugerne med vilje.

Sagen er af principiel karakter, og derfor startede den i landsretten.