Andre klubber efter Skive IK’s brud med FCM: Vigtigt med debat om spillernes alder

Børns trivsel kan være i spil, når superligaklubber udvælger spillere under 10 år, erkender flere fodboldklubber. FCM vil fortsætte med elitetræning i den aldersgruppe.

Skive IK valgte i sidste uge at trække sig ud af klubsamarbejdet med FC Midtjylland. Klubben mente, de negative konsekvenser af samarbejdet oversteg de positive.

Blandt andet tog FCM, efter Skive IK’s smag, for mange børnespillere ind i deres system, i en for tidlig alder.

- Vi kan ikke se os selv i de værdier, der presser en masse børn ind i et elitært system i en meget ung alder, mens man efterlader andre tilbage uden for fællesskabet, lød begrundelsen fra Daniel Nors, der er næstformand i amatørbestyrelsen i Skive IK.

Nu sætter Skive IK's bestyrelsesformand, Per Andersen, lidt flere ord på. Han er bekymret for de mindre børn i flere superligaklubber

- Vi vil gerne beskytte børnene lidt bedre og tage bedre hånd om dem. De skal nok nå at udfolde deres talent. Det behøver man ikke at gøre, når de er bare ni år gamle, mener han.

Fire træninger - to kampe

Skive IK har indtil nu huset det ene af FC Midtjyllands tre såkaldte ATK +-centre. 

På centrene står FCM for at give de dygtigste spillere i aldersgrupperne u10-u12 et ekstra og elitært træningsforløb, som er udformet af DBU.

Bekymringen for børnene går blandt andet på den mængde træning, som børnene får gennem egen klub og ATK+-træningen.

Ifølge Per Andersen kan der i perioder være op til fire træningspas på en uge samt to kampe.

-Det, synes, vi er meget for børn på 10-12 år. Og det er så det, vi har gjort op med, forklarer Per Andersen om baggrunden for at melde sig ud af samarbejdet med FC Midtjylland.

Udover at fodboldtræningen kommer til at fylde rigtig meget for børnene, har Skive IK også ærgret sig over, at fællesskaberne på flere af Skives egne hold bliver splittet, når nogle af spillerne samtidig bliver en del af et eliteforløb.

Fint at åbne debatten

Flere andre samarbejdsklubber til FC Midtjylland, som TV MIDTVEST har talt med, kan godt genkende bekymringen om at børn helt ned til 9-10 år bliver udtaget til træningsforløb på eliteniveau.

Klubberne understreger dog alle, at det ikke har givet anledning til at droppe samarbejdet med FCM.

Herning Fremad er en af FC Midtjyllands to moderklubber:

-Vores samarbejde med FC Midtjylland er fint. Vi har ikke noget at pege fingre ad, forklarer formand for Herning Fremad, Brian Holst Pedersen.

-Men det er en problemstilling, vi kan se generelt i talentudvikling, og det er vigtigt at have en dialog om, hvordan man tackler den. For det er børn, vi taler om. Jeg synes, det er fint at åbne debatten, siger Brian Holst Pedersen.

Hen erkender samtidig, at det er svært.

- I det daglige prøver vi at tale med både forældre og børn og fortælle om både de gode og de dårlige sider (ved talenttræningen, red,).

-For der er også forældre, der har store ambitioner på deres børns vegne. Og forældrene har også et stort ansvar, for børn kan miste trygheden og glæden i en præstationskultur, mener Brian Holst Pedersen.

Fylder meget i børnenes hoveder

Formand for Lemvig GF, Jens Lind Christiansen, er enig og efterlyser et større ansvar, både hos forældrene, men også hos FC Midtjylland.

-Det bliver meget for børnene at gabe over, i en tidlig alder. FC Midtjylland vil gerne udvikle lokale talenter, og det kan fylde meget i børnenes hoveder, forklarer Jens Lind Christiansen 

Han ligger ikke inde med en snuptagsløsning.

- FCM kunne måske overveje antallet af børn, de udtager for at udvikle klubben. Og udtænke modeller, der var knapt så indgribende.

DIF: Debat fylder overraskende meget

Næstformand i Danmarks Idrætsforbund, Frans Hammer mener, problematikken bunder i vores samfundsstruktur.

- Det her er jo en meget større debat, end at Skive melder sig ud af FCM. Det kan vi tydeligt mærke inde hos os. Og det er faktisk kommet bag på os, hvor meget den debat fylder lige nu - og det er ikke kun inden for fodbold, fortæller han og understreger, at debatten er vigtig.

-Vores samfund er et præstationssamfund i dag. Der er tests tidligere i skolerne, og der et pres fra de sociale medier, hvor det handler om at være perfekt. Skal vi så lægge mere kul på det bål? Eller skal vi i stedet forsøge at tage noget af det pres af dem, spørger han retorisk og henviser til DIF's principper for børneidræt.

Også DGI har lavet en kampagne for glade fodboldbørn i alderen 0-12 år.

FCM: Vi er nødt til det

FC Midtjylland er, ligesom de andre superligaklubber, underlagt retningslinjer fra DBU. 

For at få licens til at talentudvikle forpligter de sig til at drive de føromtalte ATK+-centre med et træningsforløb, som er udformet af DBU.

Med Skive IK’s udmeldelse mister FC Midtjylland det ene af tre ATK-centre.

-Det er vi rigtig kede af, for vi har været glade for samarbejdet med Skive, siger Thomas Hammelev Larsen, som er leder af FCM klubsamarbejdet.

Skive IK’s kritik og bekymringerne fra de andre klubber går hovedsageligt på den tidlige og massive træning af børn helt ned til 10 år.

- Jeg kan godt forstå de lokale klubber. Men det er en vej, vi er nødt til at gå, når det er et koncept, der er styret af DBU, siger Thomas Hammelev Larsen.

FCM: Ændringer skal komme fra DBU

FCM-chefen erkender, at FCM er en del af præstationskulturen.

-I forhold til alderen synes jeg også selv, det er svært. For når vi udtager dem til u10, er de otte eller ni år gamle, siger Thomas Hammelev Larsen.

-Men det er jo nu en gang, sådan at vi gerne vil træne med dygtige, lokale spillere. Og der skal være et træningstilbud til de rigtig dygtige. Og hvis ikke FCM tager dem ind, ender de andre steder, forklarer han.

Og alderen er vigtig, mener Thomas Hammelev Larsen.

-Min erfaring er, at jo før man træner med børnene, jo bedre bliver de løbende undervejs. Hvis man først starter som u13, er det nærmest for sent, fortæller han.

- Når det er sagt, så følger vi jo også debatten. Men hvis der skal laves ændringer i det nuværende setup, skal det komme fra DBU.