Snydt på nettet

Michael jagter svindlere online: - Nogen vil nok kalde det selvtægt

Økonomisk IT-kriminalitet er i voldsom stigning, men det er ikke kun politiet, der kæmper mod svindlerne. En Facebook-gruppe har taget sagen i egen hånd.

4:20
Michael Søndergaard arbejder som lagermedarbejder til daglig. Om aftenen jagter han svindlere på nettet.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Når børnene er puttet om aftenen, finder Michael Søndergaard gerne computeren eller telefonen frem. Han logger ind på Facebook og tjekker gruppen Svindlerjagten.

En gruppe med 59.000 medlemmer i skrivende stund, og som beskriver sig som ”svindlernes værste mareridt”.

Her laver folk opslag, hvis de har været udsat for svindel, og de får så hjælp af gruppens mange medlemmer til at konfrontere svindlerne og kræver penge tilbage til ofrene.

- Nogen vil nok kalde det selvtægt, men politiet har ikke ressourcer til det. Så det er også for at råbe politikerne op, så politiet kan få flere ressourcer, siger Michael Søndergaard.

Før et opslag bliver synligt for de tusindvis af medlemmer, bliver det gennemgået af gruppens otte administratorer.

- Vi tjekker alt dokumentation igennem for at se, om der er en sag og for at sikre os, at det er den rigtige svindler, der bliver lagt op, så uskyldige ikke bliver hængt ud. Vi skriver også til svindleren og giver dem en chance for at betale først, og det hjælper tit. Jeg tror, de færreste har lyst til at komme på forsiden af Svindlerjagten, fortæller Maja Juel, som er en af administratorerne.

Når en sag er løst, bliver opslaget slettet igen, fortæller hun.

Det er denne her Facebook-side, der snart runder 60.000 medlemmer.
Det er denne her Facebook-side, der snart runder 60.000 medlemmer.

Er selv blevet snydt

Michael Søndergaard, som bor i Nørre Snede, har selv været udsat for svindel for et par år siden.

En ven inviterede ham til gruppen, og han var ikke i tvivl om, at han skulle være med.

- Jeg er selv blevet snydt for 1.700 kroner af en kendt svindler og har intet til overs for nogen, der gør sådan noget. Så nu tager jeg kampen op mod andre svindlere, fortæller han.

Har du slet ingen betænkeligheder?

- Nej, det har jeg ikke. Jeg sender ikke trusler. At andre gør det, kan jeg ikke gøre noget ved, men jeg gør det ikke og kommer ikke til det. Jeg holder en ordentlig tone, siger han.

Et eksempel på en af de beskeder, som Michael Søndergaard har sendt til formodede svindlere.
Et eksempel på en af de beskeder, som Michael Søndergaard har sendt til formodede svindlere.

En gråzone

Maja Juel forklarer, at administratorerne har meget fokus på en god tone, men hun erkender, at det er svært med en gruppe med næsten 60.000 medlemmer.

- Der vil altid være nogen, der kommer med trusler, men vi opfordrer til, at folk holder den gode tone, og vi sletter også kommentarer, hvis folk går over grænsen.

Administratorerne er klar over, at det er en opgave for politiet at retsforfølge svindlere, men de mener ikke, at politiet gør nok.

- Det er lidt en gråzone, om det er lovligt eller ej. I vores verden er det bedst, at politiet gør det, men det kan de ikke. Vi opfordrer folk til at melde det til politiet, men vi oplever, at politiet ikke gør noget, og man er heller ikke sikret sine penge, hvis de endelig gør.

Politiet maner til forsigtighed

Politiet er bekendt med Facebook-gruppen, og Midt- og Vestjyllands Politi opfordrer medlemmerne til at være forsigtige.

- Man kan også blive straffet, hvis man begår selvtægt, så jeg synes, man skal tænke sig rigtig grundigt om, på hvilke måder man forsøger at få sine penge igen. Jeg vil altid opfordre til, at man får anmeldt det til politiet, siger Susanne Kiel Nielsen, politikommissær hos Midt- og Vestjyllands Politi. Og hun tilføjer:

 - Vi efterforsker og rejser løbende sager, og der falder også mange domme mod gerningsmænd for samhandelsbedrageri. Politiet prioriterer de sager, hvor den samme gerningsmand har bedraget mange ofre.

Økonomisk IT-kriminalitet er i voldsom stigning. Sidste år fik det Nationale center for IT-kriminalitet over 35.000 anmeldelser. Det er det højeste antal nogensinde, og en stigning på 30 procent fra året før. Den største form for kriminalitet er indenfor samhandel, altså en handel på nettet, hvor den ene af parterne ikke mener at den anden part lever op til aftalen.

 - Det er surt at miste sine penge, fordi man bliver bedraget i en handel. Skal en forurettet have sine penge retur, kan det ske ved, at sagen bliver afgjort i retten ved dom. Her kan dommeren vælge at medtage et dokumenteret erstatningskrav i afsigelsen. Hvis den dømte ikke betaler pengene retur, har den forurettede mulighed for at forlægge sagen for fogedretten og anlægge civilt søgsmål, hvis erstatningskravet ikke er medtaget i domsafsigelsen, forklarer Susanne Kiel Nielsen.

Hun erkender dog, at politiet ikke kan løse alle sager om økonomisk IT-kriminalitet.

- Den tekniske udfordring gør jo, at man kan skjule sig bag nettet. Der er noget, der bliver sværere at opdage, men vi arbejder på rigtig mange sager, får dømt rigtig mange og vi får optrevlet noget kriminalitet også. Men så lang tid, der er nogle penge at hente, så vil der også være nogen, der udnytter det, siger politikommissæren.