Igen, igen, igen: Omstridt gelænder fjernet fra gravhøj

Nu er trappen på gravhøjen Bette Jenses Hyw på Limfjordsøen Fur igen uden gelænder.

Endnu en gang er gelænderet på gravhøjen Bette Jenses Hyw på Fur blevet fjernet af Skive Kommune. 

For nogle uger siden var Limfjordsøens gelænderbande for femte gang på spil og satte et gelænder op på trappen, der går fra bunden til toppen af den fredede gravhøj. Og for femte gang er det nu blevet pillet ned, fordi Slots- og Kulturstyrelsen har pålagt kommunen at gøre det inden den 1. august.

Og det ærger "bandens" talsmand, Anton Simonsen. 

- 31. juli er en trist dag på Fur. Men nu må vi håbe, at kommunens kontakt til kulturministeren vil klare problemet med gelænderet, siger han med henvisning til, at Skives borgmester har rettet henvendelse til ministeren med henblik på at finde en løsning

- Det er et udtryk for, at man simpelthen bliver paragrafrytter, hvor man vil have sin ret i stedet for at finde en fornuftig løsning; hvor afstanden mellem København og Fur bare er for stor, har kommunens overhoved, Peder Christian Kirkegaard (V), for nylig udtalt. 

Sagen har kørt i ni år

Den efterhånden lange sag om det omdiskuterede gelænder tog fart i 2011, hvor Skive Kommune første gang blev bedt om at fjerne det, fordi Slots- og Kulturstyrelsen mener, at det skæmmede gravhøjen. 

I 2017 satte en gruppe furboere så gelænderet op igen. De mente, at det var for svært for dårligt gående at komme op på højen uden at have et gelænder at støtte sig til.

Men gravhøjen er fredet, og der må derfor ikke opsættes et gelænder uden en særlig dispensation. 

Skive Kommune har flere gange ansøgt om lov til at beholde gelænderet, men kommunen har fået afslag og har derfor været nødt til at fjerne gelænderet igen. Men hver gang det er blevet fjernet, har øens såkaldte "gelænderbande" sat det op igen. 

Denne gang vil gelænderbanden dog afvente, hvad der kommer ud af borgmesterens henvendelse, inden de foretager sig mere. 

- Vi ønsker, at der vil ske en større revne i myndighedernes beslutning, og at Folketinget ændrer lovgivningen om gelændere på gravhøje,  så der gives en tilladelse til et gelænder på Bette Jenses Hyw, lyder det fra Anton Simonsen.


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Kultur.