Kommune pålagt at fjerne gelænder på gravhøj: - Vi kan ikke have folk til at stå derude altid

For femte gang har den såkaldte Gelænderbande sat et gelænder op på Bette Jenses Hyw på Fur, og for femte gang skal Skive Kommune fjerne det.

Man skulle mene, at en fredet gravhøj udgyder fred. Men sådan har det ikke været siden 2011, da sagen om Bette Jenses Hyw og et gelænder tog fart.

quoteJeg kan ikke se noget fornuft i det.

Palle Christensen, Gelænderbanden

Det har udviklet sig til en årelang strid mellem dem, der kalder sig Gelænderbanden, Slots- og Kulturstyrelsen og Skive Kommune.

Førstnævnte har for femte gang sat et ulovligt gelænder op, og andennævnte vil have tredjenævnte til at fjerne gelænderet.

- Jeg kan ikke se noget fornuft i det. Min tanker er jo, at de er tossede, siger Palle Christensen, der er medlem af Gelænderbanden.

Han og resten af gruppen kan ikke forstå, at gelænderet ikke må blive stående, så dem, der er svagt gående, kan få hjælp til at komme op på gravhøjen.

Men det er der taget endegyldig stilling til af Slots- og Kulturstyrelsen.

Pålagt umulig opgave

Skive Kommune, der ejer matriklen, er blevet pålagt at fjerne gelænderet af styrelsen senest den 1. august.

Slots- og Kulturstyrelsen skriver således til Skive Kommune:

- Slots- og Kulturstyrelsen er gennem pressen blevet opmærksom på at der - uden dispensation og i modstrid med Miljø- og Fødevareklagenævnets tidligere afgørelser - inden for de seneste dage er blevet opsat et gelænder på den fredede gravhøj Bette Jenses Hyw (fredningsnr. 1407:7). Opsætningen er en ulovlig ændring af et fredet fortidsminde. Det fremgår af en artikel i Skive Folkeblad 14/7 2020, at kommunen inden opsætningen af gelænderet blev orienteret om at gelænderet ville blive opsat.

- Vi går naturligvis ud fra, at I bringer det ulovlige forhold i orden ved at fjerne gelænderet og fremadrettet sikrer, at der ikke sættes et gelænder op på den fredede gravhøj, men for en ordens skyld skal vi oplyse om, at Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse naturligvis skal overholdes. Vi skal derfor bede jer om at fjerne gelænderet hurtigst muligt og inden den 1. august 2020. Såfremt gelænderet ikke er fjernet, bliver vi desværre nødt til at gå videre med sagen.

I Skive Kommune kan man godt forstå, at regler skal overholdes. Det er der ingen tvivl om. Men Jens Peder Hedevang (V), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i kommunen, mener alligevel, at Slots- og Kulturstyrelsen har sat dem på en umulig opgave.

- Vi er blevet pålagt, at vi skal sørge for, at der ikke bliver sat et gelænder op igen. Det er svært, for vi kan ikke have folk til at stå derude altid. Pludselig en morgen kommer Gelænderbanden og sætter et gelænder op igen, lyder det fra formanden.

quoteVi giver aldrig op.

Palle Christensen, Gelænderbanden

Gelænderbanden giver aldrig op

For nogle af dem, der kommer og besøger Bette Jenses Hyw, gør det netop en forskel, at der er et gelænder.

- Det er så dejligt, når der er nogen, der giver mig en hjælpende hånd, siger pensionisten Troels Kardel fra Gl. Holte, mens CNC-operatøren Claus Nørgaard fra Hanstholm siger:

- Jeg synes jo, at det er lidt at gå i små sko, hvis det skal til at fjernes igen. Jeg synes simpelthen, at det er lidt sørgeligt.

Derfor vil Skive Kommune nu tage en snak med Gelænderbanden.

- Nu er der lagt op til, at den bliver fjernet her sidst i juli. Og så har vi en idé om, at vi måske kunne tage en snak med gelænderbandens repræsentanter og se på, om vi kunne finde ud af at få en almindelig kaffesnak, siger Jens Peder Hedevang.

Men spørger man Palle Christensen fra Gelænderbanden om, hvorvidt banden kan tales fra deres planer, er svaret klart.

- Vi giver aldrig op, slår han fast.

Gelænderbanden har endnu en gang sat et gelænder op på den fredede gravhøj - Bette Jenses Hyw. Myndighederne kræver det fjernet.