Gelænderbanden på spil igen: Ny trappe har fået nyt gelænder

Den såkaldte Gelænderbande på Fur giver ikke op og har nu endnu en gang sat et nyt gelænder op ved trappen op ad Bette Jenses Hyw.

Det er lidt over et år siden, de sidst slog til, den såkaldte Gelænderbande på Fur. Men nu har de gjort det igen.

Lørdag morgen mødtes banden for at sætte et nyt gelænder op, så de mange turister, der lige nu besøger øen, blandt andet bedre kan komme op ad trappen på Bette Jenses Hyw.

quoteDer mangler stadig et gelænder. Nu er en ny turistsæson i gang, og alle skal kunne komme op derop.

Anton Simonsen, Gelænderbanden

- Hvis der ikke er et gelænder, så kan folk nu falde en halv meter ned, og det går ikke, siger en af bandemedlemmerne Anton Simonsen.

I efteråret blev en ny og bredere trappe etableret på Limfjordsøens højeste punkt, og meningen var at kunne undgå gelænderet, fordi trappen nu er halvanden meter bred mod 80 centimeter før.

- Der mangler stadig et gelænder. Nu er en ny turistsæson i gang, og alle skal kunne komme op derop, siger Anton Simonsen.

Det nye gelænder er denne gang opsat midt på trappen. De tidligere gelændre har stået i den ene side af trappen.
Det nye gelænder er denne gang opsat midt på trappen. De tidligere gelændre har stået i den ene side af trappen.
Foto: Anton Simonsen

Fredet gravhøj

I 2011 blev Skive Kommune første gang bedt om at fjerne gelænderet.

Kommunen klagede over Slots- og Kulturstyrelsens afgørelse, men klagen blev afvist, og gelænderet blev derfor fjernet i 2014. I 2017 satte en gruppe furboere så gelænderet op igen.

Sådan er det blevet sat op og pillet ned i et par år, og nu er det efterhånden blevet en principsag for Gelænderbanden.

- Vi har bestemt, at vi bliver ved, og nu er det fjerde eller femte gang, vi har gjort det, siger Anton Simonsen.

Gravhøjen er fredet, og der må derfor ikke opsættes et gelænder uden en særlig dispensation. Og den har kommunen altså ikke fået endnu.

Sådan her så den gamle trappe ud. Gelænderbanden havde været tilfredse med at beholde den sammen med gelænderet, der blev sat op i 2017.
Sådan her så den gamle trappe ud. Gelænderbanden havde været tilfredse med at beholde den sammen med gelænderet, der blev sat op i 2017.
Foto: Anton Simonsen

Nyt gelænder glæder turister

Allerede få timer efter, det nye gelænder var sat op her til morgen, vakte det stor begejstring blandt gravhøjens besøgende.

- Folk sagde: "Eeeeej se, nu er der et nyt gelænder igen." Det er da lidt sjovt, siger Simonsen.

Gelænderbanden har informeret Skive Kommune om, at de har sat et nyt gelænder op, så nu vil det vise sig, hvor længe det så bliver stående.

- De siger hos kommunen, at de holder ferie, så forhåbentlig går der lidt tid.

Gelænderbanden har lavet et helt nyt gelænder til den nye trappe. Gelænderet, som blev pillet ned sammen med den gamle trappe, er udstillet hos Café på Herrens Mark.

En ny og bredere trappe er ikke løsningen ifølge furboere, der fortsat vil kæmpe for tilladelse til et gelænder på Bette Jenses Hyw.

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Kultur.