Direktør sad i København, mens fabrikken i Holstebro havde kemikalieudslip

Et kemikalieudslip ved Hvam spærrede tirsdag en større vej og satte beredskabet i gang. Men det var en helt anden begivenhed, som gav medarbejderne sved på panden.

Politi afspærrede i løbet af eftermiddagen området omkring Zinkpower ved Hvam.
Politi afspærrede i løbet af eftermiddagen området omkring Zinkpower ved Hvam.
Foto: Privatfoto/Lissi Staunstrup Olesen

- Jeg er en stolt direktør i dag. 

Sådan lyder det fra den lettede regionsdirektør Niklas Adelbar, efter den fabrik, han er i spidsen for, tirsdag stod midt i et kemikalieudslip. 

Zinkpower, som ligger ved Hvam mellem Holstebro og Vinderup, måtte tirsdag eftermiddag kort før klokken 13 slå alarm. 

Syreudslip spærrede vej

En manøvre på fabrikken endte ud i et syreudslip, og betød, at politiet tirsdag eftermiddag måtte afspærre Skivevej for at forhindre borgere i at komme indenfor det såkaldte "fareområde". 

- Uheldet sker i forbindelse med, at vi får påfyldt ny syre i karret, og så opstår en lækage. Inden der kommer kontrol over det, er noget af syren løbet ud og en mindre del når asfalten udenfor fabrikken, fortæller direktør Niklas Adelsbar. 

Men det var en helt anden begivenhed, som gav medarbejderne på fabrikken sved på panden og pulsen op.  

For midt inde i udslippet, mens poltiet spærrede vejen og beredskabet var nået frem, svigtede strømmen ved Holstebro.

- Det var uheldigt, at strømmen gik midt i det hele, og det skærpede omstændighederne, for vi kan ikke tåle at være uden strøm, forklarer Niklas Adelsbar. 

- Så sætter zinken sig i gryderne. Når temperaturen falder i gryden, så bliver zinken til en stor klump, og det er meget uheldigt for os, så det var det mest dramatiske, oplyser direktøren for virksomheden. 

- Så det var lige med til at få pulsen op, siger Niklas Adelsbar, som dog glæder sig over, at strømsvigtet var kortvarigt, og ikke gjorde større skade på produktionen. 

Foregået lige efter bogen

Zinkpower belægger ståldele med zink, og til det bruges syre til at rense stålet med inden processen. 

Det var dén syre, som pludselig flød ud, og som medarbejderne hurtigt måtte håndtere. 

Den håndtering er direktøren svært tilfreds med - han er faktisk stolt over sine medarbejdere, siger han på en telefonforbindelse fra København.

- Mine medarbejdere reagerede lynhurtigt og tog kontrol over situation. Det er foregået helt efter bogen, og beredskabet er blevet tilkaldt rutinemæssigt, som vi skal, fortæller direktøren. Skivevej er igen åben, og beredskab og politi har forladt området ved Skivevej. 

Kemikalieudslip1
Foto: Privatfoto/Lissi Staunstrup Olesen

Ingen medarbejdere kom til skade på den hektiske dag, og direktøren understreger, at syreudslippet ikke har været farligt. 

- Den saltstyre, som vi bruger i vores kar er kun fem-seks procent, så det er ikke kraftig syre, man arbejder med, fortæller Niklas Adelsbar. 

Der var omkring 20 personer på arbejde på fabrikken, og de personer, som var i nærheden af udslippet blev bedt om at forlade bygningen. 

Derudover er ingen personer blevet evakueret fra området, oplyser Midt- og Vestjyllands Politi.