Tøj-direktør bliver formand for omdiskuteret naturnationalpark

Lars Riis fra tøjmærket Elsk er udpeget som formand for bestyrelsen for Naturnationalpark Hanstholm. Han ved, arbejdet skaber debat.

Elsk Thisted
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

Tøj-direktør Lars Riis har tidligere stået i en shitstorm. 

"FØJ FOR SATAN! Godt jeg ikke ejer tøj fra jer!"

"Hold da op går i ind for udsultning af dyr."

Sådan lød det i 2023, da han og hans firma Elsk i 2023 donerede 100.000 kroner til Den Danske Naturfond.

Fonden støtter blandt andet projekter, hvor store dyr som eksempelvis heste bliver sat ud i naturen med et minimum af menneskelig indblanding, også kaldet rewilding.

Dengang blev shitstormen til en lovestorm. Og nu stikker Lars Riis så fingrene ind i endnu en hvepserede.

Han har ikke tøvet med at sige ja til opgaven som formand for bestyrelsen for Naturnationalpark Hanstholm. Den har der også har været meget modsatrettede holdninger til.

- Det er i virkeligheden de mange forskellige interesser, jeg synes er interessant og en spændende udfordring, siger Lars Riis.

15 parker landet over

Der er udpeget 15 naturnationalparker i Danmark. Hver naturnationalpark skal ifølge Naturstyrelsen have en bestyrelsen bestående af 20 til 30 medlemmer. 

Bestyrelsens opgave er at give input til Naturstyrelsen om forvaltningen af de enkelte naturnationalparker.

- Jeg tror, at de har valgt mig til formandsposten, fordi jeg repræsenterer det lokale, er bruger (af naturen, red.), og fordi jeg har en almindelig sund skepsis, siger formanden.

 - Jeg har sagt ja til opgaven som bestyrelsesformand, fordi jeg gerne vil være en del af noget, der gør en forskel for naturen og for os, der bor her. Jeg håber, at vi kan skabe en naturnationalpark, vi alle sammen kan være stolte af, siger Lars Riis.

Bliver ingen nikkeklub

De øvrige bestyrelsesmedlemmer udpeges af miljøministeren efter indstilling fra de organisationer, der i dag er repræsenteret i den lokale projektgruppe. 

Projektgruppen i Naturnationalpark Hanstholm er repræsenteret af lokale borgerforeninger, grønne organisationer, Thisted Kommune, Nationalpark Thy og Naturstyrelsen. Altså 22 organisationer i alt.

- Jeg forventer ikke, at jeg sætter mig for bordenden i en nikkeklub, hvor der bare skal nikkes ja eller nej til nogle beslutninger. Jeg forventer ikke, at alle skal være enige. 

- Min fornemmeste opgave er at skabe forståelse og enighed om nogle anbefalinger til Naturstyrelsen, som står for forvaltningen af Naturnationalpark Hanstholm, siger bestyrelsesformand Lars Riis.

Nationalpark og naturnationalpark

Den første nationalpark blev indviet i Thy i 2008. I 2020 besluttede regeringen at fremme natur og biodiversitet i Danmark med naturnationalparker. Og betegnelserne kan forvirre.

- Nationalpark og naturnationalpark: det er kompleks. Hvad er hvad, og hvem er ansvarlig? Der ligger en meget stor kommunikativ opgave, siger bestyrelsesformanden.

- Det vigtige i det her er at få barriererne ned. Jeg er ked af den debat, hvor det handler om at råbe højest. Jeg vil gerne, at vi giver os tid til at lytte til hinanden og lære at forstå hinandens synspunkter.

Bestyrelsesformanden er ikke bange for, at opgaven bliver forbundet med ham som person eller tøjmærket Elsk.

- Jeg er sikker på, at man kan adskille, hvad der er Elsk-Lars og bestyrelsesformand.

Lars Riis trækker først i arbejdstøjet, når resten af bestyrelsen er udpeget. Han håber, det sker inden sommerferien.