Kommune i kovending: Gelænderet på Fur-gravhøj skal blive

Tidligere på ugen ville kommunen gerne imødekomme styrelsens krav om permanent at fjerne det omdiskuterede gelænder på Bette Jenses Hyw på Fur. Men nu trækker borgmesteren alligevel i den anden retning.

- Vi skal have fundet en løsning. Det her er uholdbart. 

Sådan mener Peder Christian Kirkegaard (V), som er borgmester i Skive Kommune, om, at Slots- og Kulturstyrelsen har pålagt kommunen at fjerne gelænderet på Bette Jenses Hyw på Fur og sikre, at det ikke bliver sat op igen.

Skal I ikke bare acceptere, at der ikke må være gelænder på gravhøje?

- Jo, det skal vi, hvis det er det, man holder fast i. Men vi appellerer til den sunde fornuft, fortsætter borgmesteren.

En udmelding, som kommer til trods for, at kommunen tidligere meldte ud, at man ville rette sige efter styrelsens krav.

- Vi er nødt til at være en lovlydig kommune, og derfor vil vi da fjerne gelænderet, sagde Venstres Jens Peder Hedevang, som er formand for kommunens teknik- og miljøudvalg, til TV MIDTVEST onsdag.

Sagen har kørt i ni år

På Fur har den såkaldte Gelænderbande igen og igen sat gelænderet op, når myndighederne har pillet det ned.

- Det er utroligt, at de kan sætte en trappe op - og så kan der ikke være et gelænder, forklarer Palle Christensen, der er medlem af banden.

En opfattelse, Venstre-borgmesteren helt og aldeles deler. Derfor har han nu kontaktet kulturminister Joy Mogensen.

- Det er et udtryk for, at man simpelthen bliver paragrafrytter, hvor man vil have sin ret i stedet for at finde en fornuftig løsning; hvor afstanden mellem København og Fur bare er for stor, afslutter han.

Peder Christian Kirkegaard foreslår som et kompromis, at gelænderet kun er oppe i de perioder, hvor mange besøger gravhøjen.