Ni år med politisk fyrtårn: - Det er fedt, at vi kan få lov til at debattere i vores lokalområde

Efter en ufrivillig pause på et halvt år på grund af corona-virus, er Krydsfelt nu tilbage. Det er episode nummer 165 af det politiske debatprogram, der i dag ruller over skærmen på TV MIDTVEST.

Tirsdag er der sæsonpremiere på Krydsfelt. Det bliver episode nummer 165. Foto: Martin Orvad - TV MIDTVEST

Mere end 50 nuværende og tidligere folketingsmedlemmer fra ti forskellige partier har siden efteråret 2011 været gæster i Krydsfelt-studiet hos TV MIDTVEST.

Læs også Vikarer i Folketinget: - Første gang man går på talerstolen suger det i maven

En af politikerne er Andreas Steenberg fra Radikale Venstre, der var nyvalgt, da han for første gang fik mulighed for at debattere i fjernsynet i Krydsfelt.

- Jeg synes, det er en god mulighed for mig til at komme ud med mine holdninger. Det er klart, at det stadig ni år efter kan være svært at komme ind i de landsdækkende programmer, så det er fedt, at vi kan få lov til at debattere i vores lokalområde, hvor alle får lov til at komme med, fortæller han.

Hans folketingskollega Annette Lind fra Socialdemokratiet har også været med i Krydsfelt helt fra begyndelsen.

- Jeg ved, at mine kolleger faktisk er misundelige på programmet, for de har ikke noget direkte tilsvarende. Landspolitik bliver til nærdemokrati, når alle i Midt- og Vestjylland kan få lov til at følge med, siger hun.

Om Krydsfelt

 • Udsendelsen har i sin nuværende form kunnet ses på TV MIDTVEST siden oktober 2011.
 • I 165 udsendelser har Klaus Knudsen Pedersen været tilrettelægger og vært.
 • På ni år har 54 nuværende og tidligere folketingsmedlemmer fra ti forskellige partier været gæster i Krydsfelt-studiet.
  • Soc.dem.: Mogens Jensen, Annette Lind, Thomas Jensen, Flemming Møller Mortensen, Simon Kollerup, Anne Paulin, Karin Gaardsted, Bjarne Laustsen, Henrik Dam Kristensen, Christian Rabjerg.
  • Venstre: Inger Støjberg, Kristian Jensen, Kristian Pihl Lorentzen, Torsten Schack Pedersen, Marie Bjerre, Thomas Danielsen, Carsten Kissmeyer, Ulla Tørnæs, Anni Matthiesen, Britt Bager, Erling Bonnesen, Bertel Haarder, Mads Rørvig, Søren Gade, Esben Lunde Larsen, Gitte Willumsen, Per Bisgaard.
  • SF: Signe Munk, Steen Gade, Pia Olsen Dyhr, Theresa Berg Andersen, Pernille Vigsø Bagge, Kristen Touborg.
  • Konservative: Søren Pape Poulsen, Orla Østerby.
  • Radikale: Andreas Steenberg, Jens Rohde, Johs. Poulsen.
  • Dansk Folkeparti: Dennis Flydtkjær, Lise Bech, Morten Messerschmidt, Alex Ahrendtsen, Christian Langballe, Ib Poulsen, Karina Due.
  • Enhedslisten: Jakob Sølvhøj, Søren Søndergaard, Christian Juhl, Lars Dohn.
  • Liberal Alliance: Alex Vanopslagh, Leif Mikkelsen.
  • Alternativet: René Gade, Rasmus Nordqvist.
  • Kristendemokraterne: Per Ørum Jørgensen
Se mere

- Det betyder rigtigt meget

Krydsfelt er et program, som TV MIDTVESTs direktør Lone Sunesen er meget stolt af, fortæller hun.

Læs også Et år efter Kristian Jensens nedtur: - Min arbejdsdag slutter klokken 14

- Det er et af vores fyrtårnsprogrammer, der har bidt sig fast og manifesteret sig som et debatprogram, som de nationale medier også holder øje med. Det er vigtigt, at vi kan lave regionale politiske debatter, der har så højt niveau, siger hun.

Hun forklarer, at politikken er et vigtigt stofområde hos TV MIDTVEST.

- Det at dække politik er ikke bare en public service-opgave for os. Vi synes, det er en af vores vigtigste og fornemmeste opgaver, forklarer direktøren.

Læs også Pape: Folkeskoleelever skal igen inddeles efter niveau

Krydsfelt-vært Klaus Knudsen Pedersen har politik som sin store interesse.

- For en politisk nørd som mig, der altid har læst avissiderne med politik før sportssiderne, har det været en gave at få lov til i et fast format at arbejde med det stofområde. At dykke ned i emner og få dem foldet ud med argumenter for og i mod er en fornøjelse, siger han.

Og han er ikke den eneste, der er glad for, at der er stort fokus på den politiske dækning på TV MIDTVEST.

- TV MIDTVEST vælger helt generelt at lave rigtig meget politik og give os, der er valgt ind i Midt- og Vestjylland mulighed for at komme ud til borgerne. Det betyder rigtig meget, for vi politikere vil selvfølgelig gerne fortælle, hvad vi mener, og have at der er nogle borgere der ser og hører det, siger Andreas Steenberg.

I den nyeste episode af Krydsfelt debatteres klimapolitik - med corona-sikker afstand mellem deltagerne. Foto: Martin Orvad - TV MIDTVEST

Gør landspolitik nærværende

Vært og tilrettelægger Klaus Knudsen Pedersen forsøger uge efter uge at gøre landspolitikken nærværende for midt- og vestjyderne.

Læs også Transportordfører om Hærvejsmotorvejen: Andet er vigtigere

- Jeg synes, Krydsfelt blandt andet lykkes, når vi tager fat i landspolitiske emner og får dem gjort regionale. Klimapolitikken og den grønne omstilling for eksempel. Når vi har held til at få trukket diskussionen ind i landsdelen og gøre den ekstra vedkommende for midt- og vestjyderne, forklarer han og fortsætter:

- Debatten om el-biler for eksempel er en anden i Midt- og Vestjylland, hvor der er længere mellem husene og hvor folk har et andet behov for mobilitet, end i hovedstaden.

Læs også SF'er bakker op om regeringens forslag: Vanvittigt, at studierejser koster 30.000 kroner

Der er sket meget i Annette Linds karriere, siden hun som nyvalgt folketingsmedlem første gang optrådte i Krydsfelt. Og selvom hun efterhånden har været med i programmet mange gange, så husker hun tydeligt begyndelsen.

- Jeg var da langt mere nervøs, når jeg kom til optagelserne. Men tingene går vanvittigt hurtigt, når man først står der. Men selvom jeg ikke er så nervøs længere, så har man altid pligt til at forberede sig, så man faktisk ved noget om det, man siger, siger hun.

28:59

I denne udgave af det politiske magasin Krydsfelt er blandt andet regeringens håndtering af Corona-pandemien til debat? Er det i orden, at nye restriktioner lander med så kort varsel, at fx et brudepar kun har et halvt døgn til at revidere gæstelisten?

Luk video