Et år efter Kristian Jensens nedtur: - Min arbejdsdag slutter klokken 14

Kristian Jensen kan stadig blive ked af det, når han tænker på den dag, han måtte opgive drømmen om at blive Venstres næste formand. Han håber på et politisk comeback - og så fortæller han, hvorfor han og kæresten Pernille Rosendahl holder lav profil i medierne.

På et år har Kristian Jensen mistet sin position og sin politiske indflydelse og er også blevet skilt.
På et år har Kristian Jensen mistet sin position og sin politiske indflydelse og er også blevet skilt.
Foto: Privatfoto

AUGUST 2019: Dramaet i Brejning

Det ligger smukt, hotel Kellers Park i Brejning. De hvide bygninger lyser op i den sensommergrønne park, som strækker sig langt ned til bredden af Vejle Fjord. Solen skinner. Men indenfor er der uvejr.

Lørdag den 31. august 2019 blev en sort dag for Venstre. En dag, hvor ugers ævl og kævl kulminerede – og hvor både partiets formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen måtte gå af efter mange års magtkamp.

- Det var uholdbart personligt og politisk at fortsætte. Det skulle komme til en forandring, siger Kristian Jensen i dag.

I 10 år havde Lars Løkke Rasmussen været formand for Venstre med Kristian Jensen fra Herning som næstformand. Udefra kunne man se, hvordan makkerskabet blev mere og mere anstrengt. Kun hovedpersonerne selv havde til det sidste forsøgt at holde facaden.

- Det var uholdbart at fortsætte, som om intet var hændt og slå en streg hen over det, som vi har gjort så mange gange før af hensyn til roen i partiet. At sige, så lader vi som om, der ikke er sket noget. Der var bare for meget, der var bygget op, siger Kristian Jensen.

Det var Venstres hovedbestyrelse, der skulle holde møde på hotellet. De var trætte af magtkampen i partiets top, og flere havde opfordret både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til at trække sig.

Kristian Jensen den 31. august 2019 i Brejning.
Kristian Jensen den 31. august 2019 i Brejning.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kristian Jensen havde tilbudt at gå, hvis Lars Løkke Rasmussen ville gøre det samme. Men de fleste troede, at Løkke ville blive og kæmpe for sin formandspost. Og så havde Kristian Jensen besluttet sig: han ville stille op til kampvalg for at blive Venstres næste formand.

- I det forløbne år er jeg vågnet op mange morgener og har drømt om, at vi havde fået det kampvalg i stedet for. At Lars Løkke havde taget imod udfordringen, fordi det kunne være spændende at se, hvad der så var sket, reflekterer Venstres tidligere næstformand.

Men det gik ikke som Kristian Jensen havde planlagt og håbet på. Under hovedbestyrelsesmødet rejste Lars Løkke Rasmussen sig og gik som formand. Dermed havde Kristian Jensen ikke andre muligheder end at holde sit løfte og gå af.

- Helt ærligt, det har jeg det skidt med. Jeg ville gerne have været formand for Venstre, og jeg ville også gerne have været kandidat til at være statsminister, sagde han dengang.

Er det en følelse, du kan genkende også i dag?

- Ja. Den ligger lige under overfladen. Den kan sagtens dukke op igen. Følelsen af den skuffelse, det var at skulle give slip på en livsdrøm.

0:59
En tydeligt rørt Kristian Jensen mødte TV MIDTVEST i Brejning den 31. august 2019. Han fortrød, at han nogensinde havde sagt, at han ville være statsminister, lød det.

AUGUST 2020: Arbejdsdagen slutter klokken 14

Det er et-årsdagen for hovedbestyrelsesmødet i Brejning, der er anledning til at interviewe Kristian Jensen igen.

Inden Brejning havde karrieren ført ham fra menigt folketingsmedlem til gruppeformand, skatteminister, udenrigsminister, finansminister og partiets erklærede kronprins. Nu hedder Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen. Han har fundet andre medlemmer af Venstres folketingsgruppe som sine nærmeste kolleger og fortrolige.

Kristian Jensen er ordfører for fri- og efterskoler og for bæredygtighed og verdensmål. Han har et af de mindste kontorer ved Ridebanen i en afkrog på Christiansborg. Længere væk fra magten kan man næsten ikke komme. Selv taler han om et arbejdsliv, som er helt og aldeles forandret.

0:35
Han var vant til en arbejdsuge på 70 til 80 timer, men nu kan han gå hjem klokken 14 hver dag. Der er simpelthen ikke arbejdsopgaver til mere.

- Det er jo en helt anden hverdag. I finansministeriet var der konstant en forhandling i gang. Der var en arbejdsuge, der lå mellem 70 og 80 timer, og der var ikke ret meget forskel på, om det var tirsdag eller søndag, for hvis der var en forhandling i gang, skulle vi sørge for at få den kørt fremad.

- Jeg tror, det er svært at forklare andre, hvor stor en forskel det er at have haft det pres i Finansministeriet og så gå til at have en arbejdsdag, der er slut, uden stress, klokken to om eftermiddagen.

Faktisk har det krævet øvelse, fortæller han, at kunne forlade Christiansborg klokken to om eftermiddagen uden at få dårlig samvittighed. Det har han aldrig prøvet før. Men der er ikke arbejdsopgaver til mere.

I juni 2015 præsenterede den nye statsminister Lars Løkke Rasmussen sin regering. Kristian Jensen blev udenrigsminister.
I juni 2015 præsenterede den nye statsminister Lars Løkke Rasmussen sin regering. Kristian Jensen blev udenrigsminister.
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Den store omvæltning betyder til gengæld, at Kristian Jensen har fået tid til andre ting. Han er blandt andet blevet bestyrelsesmedlem på efterskolen i sin barndomsby Bøvling nær Lemvig.

- Jeg prøver faktisk at finde det positive i det. Fordi hvis du gav mig to valgmuligheder og sagde, du kan få lov til at sidde helt centralt i maskinrummet med lange arbejdsdage og højt arbejdspres, eller du kan vælge den nuværende situation, så ville jeg da vælge det første, fortæller Kristian Jensen.

- Jeg vil da hellere være med til at tage beslutningerne end sidde og se andre tage beslutningerne. Men jeg accepterer, at sådan blev det ikke, og så er jeg nødt til at få det bedste ud af det. Jeg kan jo ikke leve i fortiden.

DECEMBER 2019: Skilsmisse og nyt forhold

Dagbladet B.T. har de store bogstaver fremme: NYT PAR. Seks bogstaver sat på lyserød baggrund foran billeder af sangerinden Pernille Rosendahl, mørkhåret og elegant klædt i sort, og i forgrunden Kristian Jensen i hvid skjorte og en jakke nonchalant holdt i én hånd over skulderen.

- Det var en forfærdelig dag, siger han.

Forsiden af B.T.
Forsiden af B.T.
Foto: BT

Det er ikke kun Kristian Jensens politiske liv, der er forandret. Over for B.T. bekræftede han, at han skulle skilles efter 21 år, og at han og Pernille Rosendahl nu er et par.

- Vi ved godt begge to, hvordan medierne fungerer. Derfor var det at give dem lige præcis det, der skulle til for at fortælle, hvad det var for et brud, der skete, og hvad det er for et nyt forhold, der er startet. Og der vil jeg sådan set helst holde det.

0:34
Det skabte opsigt i medierne, da Kristian Jensen fandt sammen med sangerinden Pernille Rosendahl. 

Derfor er artiklen i B.T. også den eneste, hvor han og Pernille Rosendahl har ladet sig interviewe om deres fælles privatliv.

- Der var et kodeord, du sagde her, nemlig privatliv. Og den første del af det ord er privat, og jeg har ikke noget behov for at udbasunere et privatliv for at få mere omtale. Jeg skylder både min familie, min tidligere hustru og min nuværende kæreste, at det er privat.

- Jeg har fået henvendelser fra så mange medier, at du ikke drømmer om det, også medier, jeg nærmest ikke var klar over eksisterede, om ikke jeg ville sætte mig frem og fortælle om det. Og de har alle sammen fået den samme besked, at et privatliv er privat. Jeg forstår godt, at der er interesse og nysgerrighed, også fordi Pernille og jeg kommer fra to meget forskellige verdener, men det er sådan set vores valg, og det er vores privatliv, og det er ikke noget, vi har lyst til at dele med andre.

Så jeg skal ikke spørge om mere privat?

- Det må du godt, du får bare ikke flere svar.

AUGUST 2021: Håber på et comeback

På Christiansborg er interviewet gået fra fortid og nutid til fremtid.

Mange har spekuleret i, om Kristian Jensens politiske deroute betyder, at han er på vej væk fra politik. Signalerne er blandede: I foråret blev han genvalgt som Venstres folketingskandidat i Herning Nord, men samtidig kom det også frem, at han havde haft sonderinger om at blive formand for Danmarks Idrætsforbund.

- Nogen gjorde mig den meget uvenlige tjeneste, at de gik ud og fortalte dine kolleger i pressen, at der havde været den her dialog. Normalt sker det i et fortroligt rum, men det fortrolige rum blev brudt, og jeg må tage til efterretning, at der var nogen, der ikke ønskede mig.

0:52
Kristian Jensen er ikke i tvivl: Han ville gøre det hele igen. 

I dag siger Kristian Jensen, at han ikke er jobsøgende. Han læser ikke jobannoncer, og hvis vi mødes igen næste efterår, er han hverken ny borgmester i Herning eller medlem af regionsrådet i Midtjylland.

- Jeg er nok mere interesseret i, hvordan vi indretter tidlig pension, end i hvordan vi indretter alderdomshjemmene. Altså jeg er mere til hvad rammerne er for samfundsudviklingen end til den konkrete udførsel i en kommune. Det er ikke et spørgsmål om at nedgøre nogen, men mit hjerte ligger i Christiansborglivet i det nationale politiske arbejde.

Derfor er den nye drøm nu også at gøre et politisk comeback på Christiansborg og kunne arbejde sig ind på de centrale politiske poster igen.

- Man kan ikke leve i fortiden. Nogen gør, men man bør ikke. Jeg ved godt, at Brejning var skelsættende for mange, men jeg har ikke tænkt mig, at det er en slutsten. Jeg har ikke tænkt mig, at det er der, min politiske rejse skal ende. Jeg har tænkt mig, det skal være startstedet for noget nyt, og jeg vil stadigvæk være med til at påvirke Danmark og bringe mine ideer frem i debatterne og være med til at forandre og forstærke det Danmark, jeg holder af.

Kristian Jensen mener ikke, han sagde farvel til politik, da han i august 2019 gik af som næstformand i Venstre.
Kristian Jensen mener ikke, han sagde farvel til politik, da han i august 2019 gik af som næstformand i Venstre.
Foto: Privatfoto

Så selvom stjernerne på skuldrene er væk, så synes du ikke, du er en slagen mand i Venstre?

- Det er sådan, at i politik er der rigtig mange comebacks. Og derfor er det bare et spørgsmål om, at man skal vise sine evner og sin værdi og vise sin udholdenhed. Nu har jeg holdt 22 år. Jeg ved ikke, hvor lang tid, jeg holder længere, men jeg har energien til at fortsætte og påvirke det samfund, jeg er en del af.

- Om folk synes det lyder overbevisende, det må man selv vurdere. Jeg kan bare se, at der er mange i politik, der har fået forskellige comebacks, fordi de er blevet ved med at byde sig til med de evner, de nu engang har. Om det også er mig, det må fremtiden vise.

9:10
Den 31. august er det nøjagtig et år siden, Kristian Jensens politiske liv blev ændret totalt. På et skæbnesvangert møde i Brejning brast drømmen om at komme til at stå i spidsen for Venstre. I dag lever han en tilbagetrukket tilværelse på Christiansborg.