Vikarer i Folketinget: - Første gang man går på talerstolen suger det i maven

Theresa Berg Andersen og Gitte Willumsen kommer fra forskellige politiske partier, men laver i seks måneder det samme. SF'eren fra Vesthimmerland og Venstre-kvinden fra Silkeborg er begge barselsvikarer på Christiansborg.

Theresa Berg Andersen (SF) og Gitte Willumsen (Venstre) forsøgte begge at blive valgt til Folketinget sidste år i juni, men ingen af dem lykkedes. Alligevel har de i øjeblikket deres gang på Christiansborg, hvor de fra 1. januar til 1. juli er barselsvikarer for partifæller. Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Stedfortræder. Sådan står der i et halvt år på deres visitkort.

Det er stort på mange måder. Christiansborg er et stort hus. Der er mange mennesker. Men det er også et helt særligt sted at gå ind

Gitte Willumsen, Stedfortræder, Venstre

Theresa Berg Andersen (SF) og Gitte Willumsen (Venstre) forsøgte begge at blive valgt til Folketinget sidste år i juni, men ingen af dem lykkedes. Alligevel har de i øjeblikket deres gang på Christiansborg, hvor de fra 1. januar til 1. juli er barselsvikarer for partifæller. Theresa Berg Andersen erstatter Lisbeth Bech-Poulsen. Gitte Willumsen vikarierer for Thomas Danielsen.

Læs også Vikaren fra Vesthimmerland: Forlader børnehaven og bliver folketingsmedlem

- Det er stort på mange måder. Christiansborg er et stort hus. Der er mange mennesker. Men det er også et helt særligt sted at gå ind. Det gør lidt ved en, den første dag man åbner den store tunge dør, fortæller Gitte Willumsen.

Gitte Willumsen 

Gitte Willumsen, født 12. februar 1967. Lærer

 

Midlertidigt folketingsmedlem for Venstre i Vestjyllands Storkreds (stedfortræder for Thomas Danielsen) fra 1. januar 2020.

 

Udvalgsposter: Medlem af Færøudvalget, Kirkeudvalget, Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, Udvalget for Landdistrikter og Øer.

 

Kilde: www.ft.dk

​​​​​

Se mere

Gitte Willumsen er blevet en del af Venstres folketingsgruppe, som tæller mere end 40 medlemmer. Der er kamp om opgaverne, men vikaren føler sig ikke henvist til bageste række. For hende handler det om ikke at være bange for at turde tage ordet.

- Når vi sidder i gruppeværelset, så har alle jo en stemme. Alle kan ytre sig. Det benytter jeg mig af, siger stedfortræderen fra Silkeborg.

SF'er tager rollen på sig

Læs også Gitte Willumsen ny folketingskandidat for Venstre

Gitte Willumsen medvirker i denne uges udgave af det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST, hvor også en anden stedfortræder er med i studiet. Theresa Berg Andersen er blevet en del af SF's folketingsgruppe, som tæller 14 medlemmer. Himmerlændingen er blevet sit partis erhvervs-, børne- og dyrevelfærdsordfører. Hun oplever, at hendes arbejdsindsats på Christiansborg er efterspurgt - selvom hun kun er vikar.

Jeg er en ud af de 179, men i mit eget parti er jeg jo en ud af 14. Skal vi gøre vores indflydelse gældende, så skal jeg tage rollen på mig

Theresa Berg Andersen, Stedfortræder, Socialistisk Folkeparti

- Jeg er en ud af de 179, men i mit eget parti er jeg jo en ud af 14. Skal vi gøre vores indflydelse gældende, så skal jeg tage rollen på mig, siger Theresa Berg Andersen.

Med til Christiansborg-rollen hører også at gå på Folketingets talerstol. For SF'eren fra Vesthimmerland gjorde det et stort indtryk, første gang hun stod der.

Theresa Berg Andersen

Theresa Berg Andersen, født 29. december 1979. Pædagog.

 

Midlertidigt folketingsmedlem for Socialistisk Folkeparti i Nordjyllands Storkreds (stedfortræder for Lisbeth Bech-Poulsen) fra 1. januar 2020.

 

Udvalgsposter: Medlem af Erhvervsudvalget, Retsudvalget, Skatteudvalget.

 

Ordførerskaber: Børneordfører, Dyrevelfærdsordfører, Erhvervsordfører.

 

Kilde: www.ft.dk

Se mere

- Jeg kan love jer for, at det sugede lidt i maven. Det er noget andet at skulle rejse sig op i den store sal, hvor der er mange der kigger, fremfor at stå i en byrådssal, fortæller Theresa Berg Andersen.

- Det er også en anden måde, man tiltaler hinanden på. Der har været rigtig meget at lære for mig, det der med 'De' og 'Dem' og 'Ministeren'. Omgangstonen er en anden, konstaterer SF-politikeren.

28:25

Ved folketingsvalget sidste år fik hverken Theresa Berg Andersen (SF) eller Gitte Willumsen (Venstre) stemmer nok til at blive valgt. Alligevel sidder de begge to nu i Folketinget, hvor de optræder som stedfortrædere, fordi partifæller er på barsel. Hvordan er det? Og hvad er deres politiske ambition i de måneder, de virker på Christiansborg?

Luk video