Ny el-motorvej på tegnebrættet: Flere højspændingsmaster langs vestkysten

Omdiskuteret højspændingsforbindelse langs vestkysten viser sig allerede nu at være for lille

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Energinet

Allerede inden en højspændingsforbindelse mellem Idomlund ved Holstebro og Endrup i Sydvestjylland er færdig, er en ny 400 kilovolt el-motorvej langs vestkysten på tegnebrættet.

Energinet har tirsdag sendt en udviklingsplan for udbygningen af elnettet i høring. Her fremgår det, at mangedoblingen af elproduktionen gør det nødvendigt at lave en parallel forbindelse til den omdiskuterede "Vestkystforbindelse".

- Vores udviklingsplan kigger frem mod 2050, hvor vi ved, at der sker en mangedobling af elproduktionen. Derfor bliver der behov for større kapacitet, når det handler om at transportere strømmen, siger områdeleder Bjarne Brendstrup fra Energinet.

Flere år ud i fremtiden

Allerede i 2030 vil solceller og vindmøller lave fire-fem gange så meget strøm, og Danmarks totale elforbrug vil være fordoblet.

- Vi kan ikke lave den grønne omstilling og transportere så meget strøm uden at udvide elnettets hovedveje. Og når vi tegner med den brede pensel ved vi, at der bliver brug for en ekstra højspændingsforbindelse langs vestkysten, fra Idomlund til Endrup, fortæller Bjarne Brendstrup. 

Formodningen er, at der bliver tale om en 400 kilovolt forbindelse med begrænset mulighed for at føre kabler i jorden.

- Høringsfasen er tre uger, og når den er overstået, er det ikke det samme, som at projektet bliver skudt i gang. Der kan gå en del år, før vi finder ud af, præcist hvad og hvor der eventuelt skal laves nye luftledninger, siger Bjarne Brendstrup.

Hos Energinet er der forståelse for den bekymring, som flere lodsejere allerede nu giver udtryk for i forbindelse med de nye planer.