Venter på længeventet undersøgelse: - Vi håber, der snart bliver meldt noget ud

To tidligere medarbejdere genkender kritikken og venter i dag spændt på, hvad bestyrelsen når frem til, når de mødes torsdag.

Heidi E. Østrup Møller og Lars Svane stiller sig nu frem for at fortælle om deres tid i Erhvervshus Midtjylland.
Heidi E. Østrup Møller og Lars Svane stiller sig nu frem for at fortælle om deres tid i Erhvervshus Midtjylland.
Foto/Grafik: Poul Erik Sørensen, TV MIDTVEST

Lige nu venter Heidi E. Østrup Møller i spænding. 

Hun er tidligere medarbejder i Erhvervshus Midtjylland og kan nikke genkendende til et dårligt psykisk arbejdsmiljø - derfor håber hun også, at når bestyrelsen torsdag mødes, at der er nyt om den undersøgelse, et ekstern konsulentfirma er ved at lave af det psykiske arbejdsmiljø. 

- Jeg forventer ikke ret meget. Vi håber på, der bliver meldt noget ud, men der har jo ikke været nogen udstrakt hånd eller forståelse før, så derfor tror jeg ikke på det, siger Heidi E. Østrup Møller.

Hun en af to tidligere medarbejdere, der har valgt at stille sig frem, efter TV MIDTVEST har afdækket, hvordan det skattefinansierede Erhvervshus Midtjylland har været præget af dårligt arbejdsmiljø.

For en lidt over en uge siden fik bestyrelsen præstenteret første del af resultatet af undersøgelsen om det psykiske arbejdsmiljø. Et resultat som formanden for bestyrelsen, Ib Lauritsen (V), ikke har valgt at dele med medarbejderne eller offentligheden. I stedet har han bedt om at bestyrelsen får arbejdsro til at læse undersøgelsen igennem. 

Undersøgelsen af det psykiske arbejdsmiljø blev sat i gang 3. marts i år på baggrund af blandt andet to bekymringsbreve, som 21 nuværende og tidligere medarbejdere havde skrevet direkte til erhvervshusets bestyrelse. I brevene bliver der rettet en hård kritik mod den øverste ledelse i erhvervshuset. TV MIDTVEST har forsøgt at få direktør Erik Krarup til at svare på kritikken, men vi er ikke blevet enige om præmissen for et interview.

I april blev der lagt et ekstra lag på undersøgelsen, efter at Erhvervshus Midtjylland fik et undersøgelsespåbud af Arbejdstilsynet. Den del af undersøgelsen er stadig i gang, mens resultatet af første del af undersøgelse blev forelagt bestyrelsen 14. maj. 

Og det er altså det Heidi E. Østrup Møller i første omgang venter spændt på. Hun var ansat ved Erhvervshus Midtjylland fra 2017 til 2021, og selvom hun ikke længere er en del af arbejdspladsen, så er det stadigvæk en sag og en arbejdsplads hun engagerer sig i. Derfor håber hun også, at der med resultatet af undersøgelsen kan blive sat et punktum i sagen for hende.

Lavede opslag på sociale medier

- Det var modbydeligt. Jeg mistede modet til at gå på arbejde.

Sådan beskriver Heidi E. Østrup-Møller de godt tre år, hun var ansat.

- Jeg har set kollegaer inde på et navngivet medlem af den øverste ledelses (red.) kontor stå med fysisk bukket nakke og få voldsom ’voksen-skældud’. Det var så nedværdigende at være vidne til, siger hun.

Dermed tilslutter hun sig rækken på 21 nuværende eller tidligere medarbejder, der allerede har været ud med kritik af det psykiske arbejdsmiljø i Erhvervshus Midtjylland.

På baggrund af TV MIDTVESTs dækning af sagen lagde Heidi E. Østrup-Møller også et opslag på på det sociale medie LinkedIn, hvor hun blandt andet skriver:

- Jeg genkender det hele fra min tid som indstationeret internationaliseringsrådgiver for Udenrigsministeriet i Erhvervshus Midtjylland. Jeg håber virkelig, at Erhvervshus Midtjyllands bestyrelse forstår alvoren og omfanget af sagen og samtidig formår at træffe de nødvendige beslutninger!

Heidi E. Østrup-Møller var fastansat hos Udenrigsministeriet, men var i godt tre år ’indstationeret’ som internationaliseringsrådgiver i Erhvervshus Midtjylland.

Det betyder, at hendes chef sad i Udenrigsministeriet, og at hun til dagligt udførte opgaver i Erhvervshuset.

- Jeg skulle give adgang til min kalender, give udskrifter af mine noter, oplyse, hvilke virksomheder jeg havde haft møder med og være mere fysisk på kontoret, selvom det for mig var det et underligt krav, da vi som konsulenter ved, at det netop handler om at komme ud til kunderne, siger Heidi E. Østrup-Møller.

TV MIDTVEST har valgt at fjerne den præcise stillingsbetegnelse for de personer, der bliver kritiseret i denne artikel. 

- Det var 'management by fear'

Også Lars Svane, der arbejdede i erhvervshuset i et år, inden han sagde op i 2020, har flere dårlige minder fra arbejdspladsen.

- Jeg oplevede, at den øverste ledelse var meget mistroisk overfor alle. De var meget styrende i forhold til, hvordan tingene skulle foregå, siger Lars Svane.

Efter at TV MIDTVEST har dækket forholdene i Erhvervshus Midtjylland reagerede han også med en kommentar på de sociale medier, hvor han blandt andet skrev:

- Det er en ledelseskultur som tager udgangspunkt i et negativt menneskesyn hvor mistro, negativ kritik og kontrol dominerer den øverste ledelses adfærd. Som konsekvens heraf opsagde jeg i 2020 min stilling som konsulentchef i Erhvervshus Midtjyllands Horsens-afdeling.

Erhvervshus Midtjylland har kontorer i Aarhus, Herning og Horsens. Lars Svane var afdelingsleder på Horsens-kontoret, hvor han var chef for cirka 10 medarbejdere. 

Forinden havde han haft omkring otte chefstillinger i andre virksomheder og i alt 20 års erfaring som leder.

I Erhvervshus Midtjylland fortæller han om ting, han aldrig havde oplevet tidligere i sin karriere. 

- Jeg oplevede, at et navngivet medlem af den øverste ledelse (red.) kunne dukke uanmeldt op på kontoret i Horsens, hvor vedkommende sad og ventede på, om folk mødte ind præcis klokken 8, siger Lars Svane.

- Jeg havde det sådan, at folk selv kunne bestemme, om konsulenterne tog direkte fra privaten og ud til de virksomheder, som de skulle hjælpe og rådgive, uddyber han.

Ifølge Lars Svane fik han til en MUS-samtale at vide af et navngivet medlem af den øverste ledelse (red.), at han 'ikke forvaltede sin værkførerrolle med tilstrækkelig stor nidkærhed'.

- Vedkommende holdt meget stejlt på, at jeg skulle tilse, at folk mødte klokken 8 og ikke gik før klokken16. Men det har ikke noget med ledelse af gøre - det er 'management by fear', siger han. 

Men som chef havde du vel et ansvar for at ændre på ledelsesstilen?

- Jeg kunne ikke loyalt bakke op om ledelseskulturen. Jeg var nødt til at slå knuder på mig selv.

Men hvad gjorde du konkret for at ændre på ledelsesstilen?

- Jeg snakkede med mine medarbejdere om det. Jeg refererede også til et andet navngivet medlem af den øverste ledelse (red.), men jeg kunne ikke finde andre ledere, jeg kunne gå sammen med. Kunne man ikke lide lugten i bageriet, måtte man gå sin vej. 

Det er dog ikke alle, der ikke mener, at den nuværende ledelse i Erhvervshus Midtjylland lever op til sit ansvar. 

TV MIDTVEST har fået en mail fra en nuværende medarbejder, der mener, at der lige nu er tale om en personlig vendetta mod ledelsen.

I en aktindsigt kan vi også se, at en anden nuværende medarbejder omtaler ledelsen som "dygtige og engagerede chefer".

- Slipper ikke lige verdens bedste arbejde

Heidi E. Østrup-Møller forklarer selv, at hun endte med at blive sygemeldt og derefter afskediget. Hun blev senere tilkendt en kompensation fra Udenrigsministeriet i forbindelse med afskedigelsen.

- Jeg elskede mit arbejde. Jeg savner det den dag i dag. Det var det bedste arbejde, jeg har haft. At slippe verdens bedste job - det gør man jo ikke lige. Man tænker jo - det kan da ikke passe det her. Man får det ene chok efter det andet og håber, at det bliver bedre, siger Heidi E. Østrup-Møller.

Lars Svane flyttede kort tid efter sin opsigelse til Norge, hvor han arbejdede i en direktørstilling. I dag bor han i Horsens og underviser i forretningsudvikling og ledelse på VIA University College.

Det er ikke lykkedes at lave interview

TV MIDTVEST har ad flere omgange tilbudt direktør Erik Krarup at stille op til interview. I den forbindelse har vi forelagt ham kritikken, der er rettet mod den øverste ledelse i Erhvervshus Midtjylland.

Men det er altså ikke lykkedes at blive enige om præmissen for et interview.

Vi har også rakt ud til formanden for bestyrelsen i Erhvervshus Midtjylland, Ib Lauritsen (V), der også er borgmester i Ikast-Brande Kommune.

Bestyrelsesformanden ønsker ikke at stille op til interview, men har tidligere fortalt til TV MIDTVEST, at hele bestyrelsen bakker op om Erik Krarup som direktør. Noget han ikke længere vil bekræfte.

Han henviser til den eksterne undersøgelse, som skal kortlægge det psykiske arbejdsmiljø i Erhvervshus Midtjylland, og at bestyrelsen har brug for arbejdsro.