Engagerede undervisere skaber succes i Skjern - mekanikeruddannelsen er en af landets mest populære

Mekanikeruddannelsen på Skjern Tekniske Skole er så god, at skolen tiltrækker elever fra hele landet. Udstyret er altid det nyeste, og undervisernes engagement i eleverne er langt ud over det sædvanlige.

Skjern Tekniske Skole er blevet et populært sted for mekanikerlærlinge at tage skoleforløb.

Skolen i det vestjyske har fået så stor succes, at den nu er en af landets største.

- Det er fedt, at det går godt. De andre skoler er nok lidt misundelige på det vi laver, og som vestjyde må man også lære, at det er fedt, siger Allan Kristiansen, der er uddannelseschef på Skjern Tekniske Skole.

Mekanikerelever fra hele landet

Skjern Tekniske Skoles ry er faktisk så godt, at flere værkfører på værkstederne rundt om i landet har besluttet, at deres lærlinge skal tage deres skoleforløb i Skjern.

Det gælder også mekanikerelev Jan Jacobsen.

quoteNogle gange er forholdet næsten kammeratligt

Kenneth Brændgaard, underviser

- Jeg er i lære hos Erling Høi-Nielsen i Sønderborg, og han har valgt at sige, at han gerne vil sende os herop, fordi han selv har gået her engang, fortæller han.

Derfor har Jan Jacobsen sammen med en anden lærling fra det sønderjyske skiftet deres tidligere tekniske skole ud med den i Skjern.

- De har flere nye biler heroppe og flere testere, end den skole vi kom fra. Så på den måde skiller det sig ud, fortæller Martin Boysen, der er mekanikerelev fra Rødekro.

SUCCESSEN I SKJERN I TAL

Jenniefer Bjerring kommer også langvejs fra.

Hun er mekanikerelev i Slagelse og har også skiftet sin tidligere tekniske skole ud med Skjern.

Den beslutning tog hun, da hun på en studietur til Italien mødte underviser Kenneth Brændgaard.

- Han fangede min opmærksomhed og fortalte lidt om skolen. Så var jeg ovre og se det og blev helt optaget af den. Jeg vidste bare, at det var noget, jeg skulle, fortæller Jenniefer Bjerring.

Unikt forhold mellem elever og underviser

Hvis man spørger eleverne, så er der en grund til, at de vil rejse på tværs af landet for at gå i skole. Den grund er underviserne.

- Lærerne heroppe er rigtigt engagerede og energifyldte. De er sådan nogle drengerøve ligesom os, der godt kan lide at gå ind i det og rode i egen bil, fortæller mekanikerelev Martin Boye.

quoteLærerne heroppe er rigtig engagerede og energifyldte. De er sådan nogle drengerøve ligesom os

Martin Boye, mekanikerelev

- Den måde man snakker med lærerne på, får én til at føle, at man har kendt dem i mange år. Man føler, at de har interesse i at være ens ven også og ikke kun en lærer, siger Jan Jacobsen.

De udmeldinger er faglærer Kenneth Brændgaard enig i. Han har været faglærer på skolen i Skjern i 19 år.

- Nogle gange er forholdet næsten kammeratligt, fortæller han.

Elever og undervisere ser også hinanden i fritiden. De tager ofte på udflugt.
Elever og undervisere ser også hinanden i fritiden. De tager ofte på udflugt.
Foto: Privatfoto.

Mere end undervisere

På Skjern Tekniske Skole skal underviserne ikke bare lære fra sig.

Mange af underviserne bruger også deres fritid med eleverne. De tager eleverne med hjem i privaten eller tager på udflugter, hvor sammenholdet bliver styrket.

- Det giver en anden måde at være underviser og elev på. Eleverne er super gode til at bevare respekten. Der er ingen af os, der gør det her, fordi vi skal – det er fordi, vi har lyst. Vi får ingen penge for det, men gør det fordi vi har lyst, og det kan eleverne mærke, fortæller Kenneth Brændgaard.

Netop den ånd er noget, som ledelsen går efter, når de skal ansætte nye undervisere.

- Vi skal ikke bare bruge en underviser, som er dygtig til faget som mekaniker. Det skal også være en, der synes, at det at være i et fællesskab, som vi har, hvor man er social, er fedt, siger uddannelseschef Allan Kristiansen og fortsætter:

- Nogle siger, at underviserne er småtossede, og at de er nørder. Det er en stor del af det, for de unge skal føle sig godt tilpas.

Selvom underviserne måske er småtossede, er niveauet hos mekanikereleverne ikke helt tosset. 

I december 2019 afsluttede holdet deres svendeprøver med Danmarks højeste gennemsnit nogensinde. Det lød på 11,08. 

- Vi skal ikke bare bruge en underviser, som er dygtig til faget som mekaniker. Det skal også være en, der synes, at det at være i et fællesskab, som vi har, hvor man er social, er fedt, fortæller uddannelseschef Allan Kristiansen.
- Vi skal ikke bare bruge en underviser, som er dygtig til faget som mekaniker. Det skal også være en, der synes, at det at være i et fællesskab, som vi har, hvor man er social, er fedt, fortæller uddannelseschef Allan Kristiansen.
Foto: Privatfoto.

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Uddannelse.