Landmænd kræver undersøgelse af høj vandstand

Landmænd i Skjern Ås bagland oplever, at vandet står højere og længere end tidligere. Vestjysk Landboforening vil gerne have en forklaring.

Er det store naturgenopretningsprojekt ved Skjern Å skyld i, at landmændene oplever problemer med høj vandstand?

Det vil Vestjysk Landboforening gerne have undersøgt.

- Landmænd i baglandet oplever, at vandet står højere og i længere tid end tidligere. En del af forklaringen kan være, at det har regnet mere og kraftigere i de seneste år, men vi tror også, at der kan være tale om ophobninger af sand i vandløbene, siger foreningens formand Søren Christensen i en pressemeddelelse.

Landboforeningen har tidligere bedt Ringkøbing-Skjern Kommune undersøge sagen. Kommunen svarede, at vandstanden i Skjern Å kun er steget med nogle få centimeter, og man i øvrigt ikke må fjerne sandbanker i åen inden for naturprojektet - en løsning som kommunen også tvivler på vil hjælpe.

quoteVi vil derfor gerne have konkrete målinger i vandløbene, så vi kan finde ud af, om der skal gøres noget uden for naturprojekt-området eller ved slusen i Hvide Sande

Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening

- Det er muligt, at kommunens beregninger viser, at der ikke er et problem i Skjern Å. Men det forklarer stadig ikke, at vandet står højere i baglandet til åen. Vi vil derfor gerne have konkrete målinger i vandløbene, så vi kan finde ud af, om der skal gøres noget uden for naturprojekt-området eller ved slusen i Hvide Sande, siger Søren Christensen. 

Ringkøbing-Skjern Kommune har ovenpå landboforeningens henvendelse bedt Naturstyrelsen svare på, om naturgenopretningsprojektet har udviklet sig anderledes end forventet.  

Vestjysk Landboforening opfordrer i øvrigt landmændene til at tage billeder over oversvømmelserne.

Problemstillingen kendes i øvrigt også fra Gudenåen, hvor flere lodsejere har klaget over høj vandstand. Venstres vandløbsordfører Kristian Pihl Lorentzen har i den forbindelse lagt op til en mere konsekvent vedligeholdelse af vandløbene. Det skulle blandt andet ske ved at fjerne sandbanker.

 

 

TV MIDTVEST sendte i januar dette indslag om en lignende problemstilling i Gudenåen.

 


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.