Pihl Lorentzen vil gøre op med vandløbsloven

De sidste måneders store mængder regn har skærpet konflikten om vandløbene. Nu vil Venstres vandløbsordfører kigge på, hvordan de bliver vedligeholdt.

Kristian Pihl Lorentzen har fået nok af de mange oversvømmelser. Venstres vandløbsordfører vil nu gøre op med lovgivningen.  

- Vi er nødt til at have en præcisering af vandløbsloven, så det bliver lysende klart for kommunerne, der har forpligtelsen for vandløbsvedligeholdelse, at man skal gribe til de her virkemidler, når der er oversvømmelser og når åerne går over deres bredder, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Kristian Pihl Lorentzen mener, at man hidtil har taget for meget hensyn til miljøet i åerne. Blandt andet når der skal skæres grøde.

- Der skal jo være en balance. På den ene side hensynet til afvanding af vores terræn og på den anden side et godt miljø, og der har altså været en glidning i den balance, så man ikke har haft fokus nok på, at vandet skal ud i havet. Og det skal vi have tilbage, så åernes primære vandløb er at aflede vores terræn, så det ikke forsumper og vi ikke får tabsgivende oversvømmelser, siger Kristian Pihl Lorentzen.

- Udnyt naturen som den var engang

Men løsningen er ikke at sætte hastigheden i åen op, mener sportsfiskerne. Det vil bare skabe problemer længere nede ad åen. I stedet foreslår de, at man finder nogle arealer, der kan oversvømmes for at holde vandet tilbage.

- Vi kan lade være med at opdyrke moserne, for det er en svamp der opdyrker vandet, og hvis vi udnytter naturen som den var engang og prøver at arbejde med i stedet for mod den, så tror jeg man kan finde nogle løsninger, siger Lars Brinch Thygesen der er miljøkonsulent hos Danmarks Sportsfiskerforbund. 

En af dem der har vandet og problemerne tæt på - faktisk, helt oppe i baghaven - er Erik Anders Jensen fra Silkeborg, han satser på hurtig handling. 

-  Jeg tror, der sker noget nu. Jeg tror faktisk, at det er så galt. For det er jo ikke alene her i Silkeborg, det er faktisk over hele landet, man har de problemer, siger Erik Anders Jensen.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Miljø.