Sommervarme på vej - men den bliver anderledes

På trods af varmt sommervejr kan grillaftenen på terrassen blive en køligere fornøjelse, end den var tidligere på sommeren.

Efter at have holdt pause i et par uger vender sommervarmen endelig tilbage til Danmark, hvor vi i weekenden kan se frem til både solrigt vejr og temperaturer over 25 grader.

Men til forskel fra vejret tidligere på sommeren, er dagene nu blevet kortere, og solen står samtidig lavere på himlen.

Det er to faktorer, der betyder, at den sensommervarme, vi kan nyde i weekenden, vil føles anderledes end for blot en måned siden.

Sensommervejr er ikke som højsommer

Vælger man at nyde weekendens sommervejr ved stranden og tænde op i grillen på terrassen, er der dog nogle ting, man skal være opmærksom på.

Siden sommersolhverv 21. juni, hvor vi havde årets længste dag, vil dagslængden i den kommende weekend være aftaget med tre timer og seks minutter.

Derudover står solen midt på dagen mere end 10 grader lavere på himlen, end den gjorde i dagene omkring sankthansaften.

Det betyder, at temperaturen først begynder at stige nogle timer senere på morgenen og falder meget hurtigere igen i løbet af aftenen.

TV 2 VEJRETs syvdøgnsskema - med flot sensommervejr.
TV 2 VEJRETs syvdøgnsskema - med flot sensommervejr.
Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Færre timer med sommerligt høje temperaturer

På TV 2 VEJRET har vi sammenlignet to sommerdage i henholdsvis slutningen af juli og slutningen af august, hvor temperaturen begge dage nåede over 26 grader.

De to dage er den 27. juli i år og den 22. august sidste år, og de udmærker sig ved, at der på dagen i juli er langt flere timer med sommerlig varme.

Perioden med temperaturer omkring 25 grader er stort set ens for de to dage, mens der er en time og 10 minutter længere tid med temperaturer over 24 grader i juli, end der er sidst i august.

Endnu mere udtalt bliver billedet ved temperaturer på henholdsvis 22 og 20 grader.

Der er to timer og 40 minutter længere tid i juli med temperaturer over 22 grader, mens man har hele fire timer og 10 minutter mere tid til at nyde mere end 20 graders varme på julidagen, end man har det i august.

Det er især grillaftenen, der kan ende med at blive en både kølig og mørk fornøjelse, hvis ikke man tænder op i grillen lidt tidligere end ellers.

Allerede klokken 20:20 var temperaturen på augustdagen faldet til under 20 grader, mens det på julidagen var 20 grader varmt helt frem til klokken 22.40.

Derudover går Solen i weekenden allerede ned klokken 20.25.

Man kan sagtens planlægge en strandtur eller en grillaften i næste uge, men temperaturene vil hurtigere falde til under tyve grader, lyder meldingen fra meteorologerne. 
Man kan sagtens planlægge en strandtur eller en grillaften i næste uge, men temperaturene vil hurtigere falde til under tyve grader, lyder meldingen fra meteorologerne. 
Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

Vil også føles koldere end midt på sommeren

Dertil kommer, at solen står betydeligt lavere på himlen, end den gjorde ved sommersolhverv.

Det betyder, at den mængde sollys, der er til rådighed til opvarmning af huden, og som får det til at føles varmt i solen, er en anelse lavere midt på dagen.

Omkring middagstid vil mængden af sollys være omkring fem procent mindre, og det vil føles en anelse køligere end ellers.

Endnu mere udtalt bliver det i de tidlige aftentimer.

Omkring klokken 20, der i den kommende weekend er en halv times tid før solnedgang, vil der være næsten tre gange mindre solindstråling end for et par måneder siden.

Så ud over lufttemperaturen falder, vil grillaftenen fra omkring klokken 20 føles ekstra kold, og herefter kan duggen begynde at falde.

En varm trøje kan på trods af en varm sommerdag klare den kølige sensommeraften, og en parasol kan hjælpe lidt til med at udskyde tidspunktet for, hvornår duggen falder.