Efter fejl fra Fødevarestyrelsen: Enigt udvalg kræver nu minister-svar i Dan Duck-sagen

Andeslagteriet i Struer får efter en alvorlig fejl fra Fødevarestyrelsen opbakning fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Men fejlen har allerede kostet slagteriet dyrt.

- Vi ved ikke, om vi kommer til at overleve den her sag.

Sådan lyder det fra Dan Duck-direktør Hardy Eskildsen onsdag aften.

quote(..) det kan altså ikke passe, at vi er de eneste, der skal bøde for det her. Det er under al kritik, at en myndighed ikke tager ansvar

Hardy Eskildsen, Dan Duck

Kort før juleaften havnede andeslagteriet fra Struer i en regulær shit-storm, fordi Fødevarestyrelsen ikke mente, de havde styr på fødevaresikkerheden. 

Lort på ænderne og manglende håndvask blandt medarbejderne var bare nogle af de kritikpunkter, som Fødevarestyrelsen skrev i deres rapport fra andeslagteriet i december. Rapporten udkom den 19. december – altså lige op til at forbrugerne skulle ud og købe anden til juleaften. Men rapporten blev senere trukket tilbage, og Fødevarestyrelsen erkendte, at der ikke var hold i anklagerne mod Dan Duck i Struer.

Redegørelse fra ministeriet

Onsdag fik virksomheden så mulighed for at fortælle deres version af sagen til folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Hardy Eskildsen havde ved et såkaldt foretræde for udvalget fået 15 minutter til at forklare, hvad Fødevarestyrelsens fejl har betydet for Dan Duck.  

- Vi rejste en del krav og stillede spørgsmål til hele håndteringen af den her sag, og udvalget var enige med os i, at sagen er så alvorlig, at den bør undersøges nærmere, fortæller Hardy Eskildsen til TV MIDTVEST.

quoteVi har mistet store summer penge, vi og vores forhandlere har lagrene fulde af ænder, vi ikke kan få solgt, så det her har allerede haft meget, meget store konsekvenser for os

Hardy Eskildsen, Dan Duck

Orla Østerby fra Bækmarksbro sidder i Miljø- og Fødevareudvalget for de konservative. Han er rystet over hele Dan Duck-sagen.

- Det er fuldstændig urimeligt. For hvis myndighederne kan behandle en virksomhed sådan her, så kan man jo ikke drive privat virksomhed i Danmark.

Et enigt Miljø- og Fødevareudvalg har nu valgt at sende sagen videre til ministeriet, der indenfor de næste fire uger skal komme med en redegørelse af Fødevarestyrelsens håndtering af sagen. Men her slutter sagen på ingen måde for hverken Hardy Eksildsen eller Orla Østerby.

quoteDet er fuldstændig urimeligt. For hvis myndighederne kan behandle en virksomhed sådan her, så kan man jo ikke drive privat virksomhed i Danmark

Orla Østerby, Medl. af Miljø- og Fødevareudvalget

- I udvalget har vi sagt, at vi nu kræver svar fra minister Mogens Jensen på, hvad han vil gøre i den sag. Og jeg har tænkt mig at følge op på sagen. Vi har altså virkelig et problem, hvis staten og myndighederne bliver virksomhedernes modstandere, siger Orla Østerby.

- Vi har ikke tid at løbe på. Lige nu ved vi ikke, om vi overhovedet overlever det her. Vi har mistet store summer penge, vi har lagrene fulde af ænder, vi ikke kan få solgt, så det her har allerede haft meget, meget store konsekvenser for os, fortæller direktøren.

Fejl har kostet tocifret millionbeløb

Derfor vil Dan Duck med stor sandsynlighed stævne Fødevarestyrelsen og kræve erstatning for deres tab. Hardy Eskildsen fortæller, at Dan Duck har mistet omsætning ”i den høje ende af et tocifret millionbeløb.”

- Sidste år på det her tidspunkt, havde vi allerede solgt over 95 procent af vores 2019-produktion. I år har vi ikke lavet en eneste kontrakt endnu. Indkøberne har lagt os på is. Og derfor er vi afhængige af, at Fødevarestyrelsen kommer ud af busken, fortæller Hardy Eskildsen.

quoteJeg kan ikke afvise, at vi kommer til at stævne Fødevarestyrelsen. Det er i hvert fald tættere på end nogensinde før, for tiden går, og vi har ikke så meget tid at løbe på

Hardy Eskildsen, Dan Duck

I månedsvis har han derfor forsøgt at få Fødevarestyrelsen i tale. Men uden held. Styrelsen er ifølge Hardy Eskildsen ikke vendt tilbage på nogle af deres henvendelser.  

- Det er en katastrofe for virksomheden, at Fødevarestyrelsen laver sådan en fejl.  Men det værste er, at virksomheden ikke kan få svar fra hverken ministeren eller Fødevarestyrelsen. Det er simpelthen rystende. Jeg kan godt forstå, at de føler sig magtesløse.

Og magtesløshed præger i den grad forløbet for Hardy Eskildsen. Derfor er en stævning af Fødevarestyrelsen nu rykket nærmere og nærmere, forklarer direktøren.

- Jeg kan ikke afvise, at vi kommer til at stævne Fødevarestyrelsen. Det er i hvert fald tættere på end nogensinde før, for tiden går, og vi har ikke så meget tid at løbe på.

Lige nu er andeslagteriet i Struer så truet af sagen, der har kostet dem dyrt ikke bare økonomisk men også på deres gode ry i branchen, at de ikke ved, om de kan blive tvunget til at afskedige nogle af de ansatte på slagteriet.

- Det her er en katastrofe for os. Men jeg håber, at vi får fundet fundamentet til, at virksomheden kan leve videre. Mit næste ønske er, at vi kan lukke sagen. Men det kan altså ikke passe, at vi er de eneste, der skal bøde for det her. Det er under al kritik, at en myndighed ikke tager ansvar, slutter Hardy Eskildsen.

Andeslagteriet Dan Duck i Struer gør nu klar til at stævne Fødevarestyrelsen. Før jul anklagede styrrelsen fejlagtigt virksomheden for dårlig håndhygiejne.

 


Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Erhverv.