Pendlerne drøner ud af Udkantsdanmark

I Ringkøbing-Skjern og Skive er pendlingen ud ad kommunerne steget med en fjerdedel fra 2007 til 2013.

struervej1.jpg

I alt har 34 kommuner haft en stigning i udpendlingen på over 10 procent de seneste seks år, viser Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal, som Ugebrevet A4 har analyseret.

Minister glad for pendlere

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) er enig i, at krisen har været hård for landdistrikterne, hvor arbejdspladser forsvinder, unge mennesker flytter, og huse står tomme. Men det er også positivt, at landbefolkningen er villig til at pendle længere til arbejde. 

- Det er godt, at folk ikke er bange for at flytte sig, men prioriterer at bo de steder, de har lyst. Landdistrikterne har mange kvaliteter. Man kan få et hus til en god pris, og det er godt, når folk henter lønnen hjem i andre kommuner - og så kører hjem til landsbyen, siger ministeren.

Ringkøbing-Skjern og Skive har dog svært ved at glæde sig over de voksende rækker af biler med pendlere som mandag til fredag triller ud på landevejen.

Bilkolonnerne vidner nemlig om de mange arbejdspladser, der er forsvundet. 3.137 industrijob i Ringkøbing-Skjern på fire år, og i Skive er der forsvundet mindst 3.000 arbejdspladser i samme periode.

Tab til kommunerne

Det er dyrt for kommunerne, hvis folk bliver trætte af pendleriet og flytter. I Ringkøbing-Skjern anslår kommunen, at det koster cirka 50.000 kroner om året, når en skatteborger slår sig ned i en anden kommune. Ringkøbing-Skjern har allerede haft fraflytning, og det kan ses på økonomien.

- Kommunen skal spare, fordi befolkningstallet daler, og industrijob forsvinder. Samtidig er det sværere at tiltrække nye beboere, når der ikke er samme overskud af arbejdspladser som tidligere, forklarer udviklingskonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune Ann Elisabeth Gade.

/ritzau/