Influenza har lagt landsdelen under dynen

Influenza lægger lige nu pres på landsdelens sygehuse. Sundhedspersonalet er også ramt, og det giver overarbejde og travlhed for de tilbageværende.

Opdatering: I den tidligere version blev det oplyst, at Thisted Sygehus skulle høre under Aalborg Universitetshospital. Det var en fejl, og denne oplysning er nu fjernet. 

Kradsende hals, løbende næse, forsvunden appetit og pludselig feber. Det er bare nogle af generne, som mange danskere døjer med netop nu.

Antallet af influenzaramte er på sit højeste i år, og både mærkes både i Midt- og Nordjylland.

- Vi får rigtig mange patienter ind - både med og uden influenza, og vores afdelinger er godt fyldt op, og vi har sat ekstra seng op. Den her influenza sætter sig på luftvejene, og mange ældre patienter bliver indlagt, som skal isoleres, siger Lisbeth Kjær Lagoni, sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital.

I Herning er billedet det samme. Ifølge Jens Friis Bach, lægefaglig direktør hos Hospitalsenheden Vest, er sygehusets medicinske afdeling godt fyldt op.

Influenza er en virussygdom, som oftest går over af sig selv i løbet af en lille uges tid. Men den kan ramme ældre mennesker eller personer med svækkede immunsystemer hårdere, og så kan det være nødvendigt, at de behandles og eventuelt indlægges.

Personalet er også ramt

Men overbelægningen er ikke den største udfordring på sygehusene. Både i Midt- og Nordjylland har sundhedspersonalet nemlig også lagt sig under dynen med influenza.

- Vores personale er også ramt.  Vi har ikke så mange at trække på, når vi skal have ekstra personale ind til de ekstra patienter, siger Lisbeth Kjær Lagoni.

Ifølge Statens Serum Institut steg andelen af personer, der henvendte sig til egen læge eller lægevagten med influenzalignende symptomer, i uge 5, og aktiviteten af influenza i samfundet er nu på et middel niveau.

Serum Instituttet forventer, at tallet stiger yderligere i denne uge og der efter stagnerer, men der vil være influenza i omløb de næste fire uger.

To influenza-typer i omløb

Lige nu er to forskellige slags influenza i omløb, nemlig influenza A og B. Det giver udfordringer på sygehusene. 

- De to typer kan smitte hinanden, så vi skal finde ud af, hvem der er ramt af hvad. Der er kaldt ekstra personale ind til også at analysere blodprøverne, så vi kan få svar med det samme, og så lægger vi dem med samme type influenza sammen, siger Lisbeth Kjær Lagoni.

Hvad er influenza

I Region Nordjylland har de influenza-beredskab frem til 16. marts, og de er helt klar, hvis antallet af influenza-ramte stiger yderligere.

- Hvis det bliver værre, så må vi aflyse operationer eller andet, der ikke er absolut akut. Vi har aflyst operationer en enkelt eller to dage, men indtil nu har det ikke været et stort problem. Det er patientsikkert at komme hos. Det er også derfor, vi har kaldt ekstra personale ind, siger Lisbeth Kjær Lagoni

I Europa meldes der også generelt om en stigende influenzaaktivitet med en lav til middelhøj intensitet. Der ses fortsat både cirkulation af influenza A og B i forskellige mønstre landene imellem.