Populær landsby ved Vesterhavet mangler boliger

Fjaltring i Lemvig Kommune mangler boliger til nye indbyggere - blandt andet fordi flere helårshuse er solgt og bliver brugt som sommerhuse.

1:31
Der mangler både ejer- og lejeboliger i Fjaltring, fortæller Christina Lund, der selv er tilflytter.
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

Landsbyen Fjaltring i Lemvig Kommune arbejder som mange andre målrettet på at tiltrække nye indbyggere.

Og det er lykkedes i så høj grad, at byen, der ligger et par solide stenkast fra Vesterhavet, har fået en ny udfordring. Det kniber nemlig med at finde de rigtige boliger til tilflytterne.

- Folk vil egentlig gerne flytte hertil, men har svært ved at finde huse, som passer dem. Vi mangler lejeboliger, andelsboliger og moderne boligtyper, siger Christina Lund, der selv er tilflytter til byen.

Hun fortæller, at der lige nu kun er et par huse til salg og et enkelt til leje i Fjaltring. Det skyldes dels, at landsbyen har haft succes med sin bosætningskampagne, der blandt andet har lokket mange børnefamilier til. Men det er også en udfordring, at flere helårshuse bliver brugt som sommerhuse.

- Der var et tidspunkt efter finanskrisen, hvor det virkelig gav mening at ophæve bopælspligten, men nu er det en udfordring for mange landsbyer, når vi ser, at folk gerne vil flytte hertil, men ikke kan finde en bolig, siger Christina Lund.

Lejeboliger en mangelvare i flere landsbyer 

 Og det er en udfordring, som formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, der i øvrigt også er formand teknik- og miljøudvalget i Lemvig Kommune, kan nikke genkendende til. Han mener, at løsningen blandt andet kan være at udvide byen i samarbejde med kommunen. 

- Jeg mener, at der er basis for, at Fjaltring og andre landsbyer i samme situation får nye boliger. Det kan være ejerboliger, men det kunne også være lejeboliger. Vi ser, at folk gerne vil leje sig ind. Det kan være, at man er der nogle år, men ikke vil forpligte sig til at skulle have sin egen bolig. Så lejeboliger er faktisk en mangelvare i mange landsbyer, siger Steffen Damsgaard.

Fjaltring har omkring 200 fastboende indbyggere. Byen har egen friskole og en nyoprettet daginstitution. 

Man har blandt andet lokket flere tilflyttere til ved at give dem muligheder for at leje i stedet for at eje. På den måde har de mulighed for at lære byen og omgivelserne at kende, inden de beslutter sig for, om de vil blive boende. 

Og det har gjort en forskel, mener en beboerne, Anne Bune. Hun glæder sig over, at der er kommet mange børnefamilier til byen.

- Det er fuldstændig fantastisk at opleve, siger hun.

Hun mener også, at corona-pandemien har spillet ind. 

- Folk fandt ud af, hvor meget det betyder at have plads, luft og lys omkring sig. Man har fundet nogle andre værdier - blandt det at have mere tid. Og så har virksomhederne fundet ud af, at hjemmearbejdspladser fungerer rigtigt godt. Afstand har fået en helt anden betydning, siger hun.

Anne Bune glæder sig over, at der er kommet flere børnefamilier til Fjaltring.
Anne Bune glæder sig over, at der er kommet flere børnefamilier til Fjaltring.
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST