Vil have flere kvinder til at blive håndværkere: - Jeg håber, jeg kan blive en rollemodel for andre

Meget få kvinder vælger at blive tømrer, murer eller VVS’er. Det er et problem, mener kvinderne bag projektet Boss Ladies.

Kathrine Høyer Svane er bygningssnedker. I denne weekend er hun sammen med Boss Ladies ambassadører af håndværkere.
Kathrine Høyer Svane er bygningssnedker. I denne weekend er hun sammen med Boss Ladies ambassadører af håndværkere.
Foto: Mette Sandgaard, Boss Ladies

Der er langt mellem kvinderne i bygge-, anlægs- og installationsfagene, og det er et problem, mener kvinderne bag projektet Boss Ladies.

Boss Ladies har her i weekenden skudt en ny indsats med Herningsholm Erhvervsskole i gang, som skal være med til at komme udfordringer som mistrivsel og ensomhed til blandt de kvindelige elever til livs, samtidigt med det skal gøre fagene mere interessante for piger og kvinder.

Her mødtes et udpluk af projektets ambassadører til talentudvikling og for at udvise deres netværk.

En af dem er Kathrine Høyer Svane, der i marts blev udlært som bygningssnedker. Hun drømmer også om flere kvindelige kolleger.

- Jeg har valgt at deltage i Boss Ladies, for at få flere kvinder ind i håndværksbranchen. Jeg synes, det er vigtigt på en arbejdsplads, at der er både mænd og kvinder. Det giver en god jargon, forklarer hun og fortsætter:

- Jeg håber, jeg kan blive en rollemodel for andre unge kvinder og vise, at man kan godt blive håndværker, selvom man er en kvinde.

Vil ændre status quo

Projektleder i Boss Ladies Christina Øager fortæller, at deres tal viser, at 91 procent af bygge-, anlægs- og installationsbranchen er mænd.

- Projekt Boss Ladies går ud på, at vi arbejder for at inspirere flere piger og kvinder til at følge deres drømme og deres talent og ikke lade deres uddannelsesvalg blive afgjort af, hvilket køn de har, forklarer hun og fortsætter:

- Vi synes, det er ærgerligt, at der kun bliver fisket efter talent i den ene halvdel af søen, som er mændene, for vi har en hel gruppe af fantastiske ambassadører, som fortæller om, hvor fedt det er at være kvindelig håndværker.

Er det så stort et problem, at kvinder ikke vælger de her fag?

- Det er i hvert fald ærgerligt, at når man går til sin studievejleder og fortæller, at man rigtigt godt kan lide at lave noget med sine hænder, være kreativ, bruge sin krop og lignende, at man så får at vide, at så skal man på gymnasiet og tage en designuddannelse, i stedet for at det også bliver lagt ud som en mulighed, at man kan blive tømrer, murer eller VVS’er.

Arbejdet på Herningsholm går rigtigt i gang til august.

Fællesbillede fra weekendens kick-start-event.
Fællesbillede fra weekendens kick-start-event.
Foto: Mette Sandgaard, Boss Ladies