Skole indfører rygeforbud: - Det bliver svært for nogle

Fra i dag er det slut med at ryge på og uden for social- og sundhedsskolerne i Herning og Holstebro.

Flere kommuner har allerede indført røgfri arbejdstid, og nu bliver der også røgfri skoletid.

quoteAlt for mange unge lærer at ryge i skoletiden, og den udvikling ønsker vi at være med til at bremse.

Mads Schmidt Haagensen, direktør

I hvert fald for dem, der går på Social- og Sundhedsskolen i Herning og Holstebro.

Fra i dag er det ikke længere tilladt for elever og medarbejdere at ryge i skoletiden.

- Vi har arbejdet frem mod denne beslutning i mange måneder, fordi vi ønsker at være med til at knække en ret kedelig kurve, som gør sig gældende blandt unge i Danmark. Alt for mange unge ”lærer” at ryge i skoletiden, og den udvikling ønsker vi at være med til at bremse, siger direktør Mads Schmidt Haagensen.

Røgfri skoletid

Bliver svært for nogle

Social- og Sundhedsskolen har trukket på erfaringer fra blandt andet Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen i Projekt Røgfri Erhvervsskoler.

Desuden har elever og medarbejdere været inviteret på workshops for at sætte fokus på nye pauseaktiviteter og de svære samtaler, som kan opstå med den nye røgfri hverdag.

- Vi anerkender, at det bliver rigtig svært for nogle at undvære cigaretter eller andre tobaksprodukter i skoletiden, derfor er vi i løbende dialog om, hvordan vi bedst muligt kan støtte og hjælpe hinanden, når det bliver svært, siger Mads Schmidt Haagensen.

Skolen har lavet en sanktionsmodel, hvor man, hvis man ryger i skoletiden, bliver mødt med en række advarsler, korte samtaler og tilbud om samtalecafé. I sidste ende kan det ende med bortvisning fra uddannelsen.

- Erfaringerne fra andre ungdomsuddannelser, der har indført Røgfri Skoletid, viser heldigvis, at det sidste ikke har været nødvendigt, og vi håber da heller ikke, at det bliver aktuelt hos os, siger direktøren.

Målet med den røgfri skole er ikke at få rygere til at stoppe med nikotinen, men at skoletiden holdes fri for røg, så andre ikke fristes til at begynde.

Stadig flere arbejdspladser kvitter smøgerne og bliver røgfri. Hos Rema-købmanden i Resenbro brugte de ansatte, så meget tid på at ryge, at det svarerede til en fuldtidsstilling.

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Uddannelse.