Klimaaktivister i flyverdragter: Privat dagpleje lærer børn at passe på naturen

Et ægtepar i Sunds passer 10 børn i deres private dagpleje, og her lærer børnene at tage hensyn til klimaet.

Affaldssortering, grave efter regnorm, give hønsene mad og samle æg. Det er blot nogle af de aktiviteter, børnene i den private pasningsordning Kålormen i Sunds laver på en almindelig hverdag.

Når de er på gåtur samler de affald, og til foråret skal de så i køkkenhaven. Alle aktiviteterne har fokus på naturen. Ægteparret bag Kålormen mener nemlig, det er vigtigt, at børnene lærer at tage hensyn til klimaet.

- Det er vigtigt at passe på vores klode og vores natur. Derfor synes jeg, det er vigtigt, at vi sætter fokus på det. Kan jeg give børnene et lille bitte frø, som slår rod i dem, så er mit mål nået, siger Dorte Møller, der sammen med sin mand, Mikael Møller, har den private pasningsordning i Sunds ved Herning.

I dagplejen er der både høns, hund og kaniner.
I dagplejen er der både høns, hund og kaniner.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Blåt og grønt flag

Kriterier til det Grønne Spirer Flag for dagplejere

Kålormen har både det blå og det grønne flag fra Friluftrådet.

Det grønne betyder, at der er særlig fokus på naturen, og det blå flag betyder, at naturen bruges til at udvikle motorik og sanser.

- Naturen for mig er den bedste legeplads, som jeg overhovedet kan have. Det er der, jeg kan udvikle børnene bedst muligt. Jo mere de er ude i naturen, jo bedre synes jeg, de trives. Jeg tror på, at jo gladere de bliver for naturen, jo mere bevidst bliver de omkring de valg, som de senere skal træffe i forhold til naturen, siger Dorte Møller.

Børnene er med til at sortere affald og lærer om forskellige typer plastik.
Børnene er med til at sortere affald og lærer om forskellige typer plastik.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Bevidst valg for forældrene

I Kålormen er der 10 børn fra et til knap tre år, og forældrene har bevidst valgt den private og klimabevidste pasningsordning.

- Det starter allerede her. Kan børnene lære noget omkring at passe på klimaet og forstå, at vi har kun den ene verden, vi er i, er det super positivt, og der er ingen tvivl om, at det er noget, vi voksne godt kan lære noget af, siger Niels Poulsen, der er far til et af børnene i Kålormen.

Forældrene oplever, at børnene tager erfaringerne fra dagplejen med sig, når de kommer hjem.

- Jeg kan mærke, at han er meget bevidst, når vi er ude og gå en tur. Hvis han ser skrald, der ligger i naturen, så skal vi finde en skraldespand, for naturen kan ikke lide skrald, fortæller Ninna Mau, der er mor til en dreng i Kålormen.

Siden 2013 har børn kunne blive passet hos Dorte og Mikael Møller i Kålormen.

Ægteparret Dorte og Mikael Møller driver den private dagpleje Kålormen i Sunds, hvor de lærer børnene om at passe på naturen og klimaet.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Miljø.