Kampvalg i Herning Sogn: Højmessen og drengekoret til debat ved menighedsrådsvalget

Det er meget på spil, når sognebørnene i Herning Sogn i dag skal vælge, hvilke kandidater de ønsker i menighedsrådet i de kommende fire år.

Menighedsrådsvalget blev i dag skudt i gang i 21 sogne landet over – blandt andet i Assing Sogn syd for Kibæk, Gjellerup og Herning Sogn. Alle tre sogne hører under Viborg Stift.

quoteJeg synes helt sikkert, vi skal tænke nyt, og der foregår allerede mange gode ting i Herning Kirke. Men man skal ikke røre ved højmessen.

Else-Marie Bank Jensen, Folkekirkelig Fællesliste

Og valget er i år specielt i netop Herning Sogn. Det er nemlig første gang i to årtier, at der er kampvalg om de 11 pladser i menighedsrådet.

Da der var valg til menighedsrådet i september, endte det med et flertal af medlemmer fra Indre Mission. Det, mener de andre medlemmer ikke, afspejler den sammensætning, som sognet har.

Stor udskiftning

Derfor krævede de omvalg, fordi de frygter et skred i den almindelige kirkegang og dermed, at der bliver lavet om på kirkens traditioner.

- Vi kan se en risiko i kirkens fremtidige liv og eksistens her på torvet, hvis de får lov, som de gerne vil, er vi bange for, sagde en af modkandidaterne, Klaus Lytzhøft, tilbage i oktober til TV MIDTVEST.

Han er en af i alt ni kandidater fra ’Folkekirkelig Fællesliste’, der i dag er i kampvalg mod ’Valgforsamlingslisten - Herning Kirkes’ syv kandidater. Og da kun fire ud af de i alt 16 kandidater sidder i menighedsrådet i forvejen, så er der stor udskiftning på vej, når de 11 pladser i menighedsrådet skal besættes i Herning Sogn.

quoteDrengekoret er fundamentet i kirken, men der skal også være plads til andre genrer og muligheder, der signalerer bredde og at der også er plads til andet.

Elin Hansen, Valgforsamlingslisten - Herning Kirke

Drengekor og højmessen til debat

Og som ved ethvert andet valg, så er der emner, der fylder meget i debatten op til valget. For kandidaterne fra begge lister har debatten især været centreret omkring to emner – højmessen og drengekoret.

Else-Marie Bank Jensen går efter en af de 11 pladser i menighedsrådet i Herning Sogn. Hun kæmper blandt andet for at bevare højmessen i sin nuværende form.
Else-Marie Bank Jensen går efter en af de 11 pladser i menighedsrådet i Herning Sogn. Hun kæmper blandt andet for at bevare højmessen i sin nuværende form.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Efter valgforsamlingen i september tegnede der sig – ifølge oppositionslisten fra ’Folkekirkelig Fællesliste – et flertal i det nuværende menighedsråd til at ændre de nuværende højmesser mod et mere frikirkeligt udtryk. Men det vil snævre kirkens målgruppe betragteligt ind, lyder kritikken blandt andet:

- Jeg synes helt sikkert, vi skal tænke nyt, og der foregår allerede mange gode ting i Herning Kirke. Men man skal ikke røre ved højmessen, som i dag er understøttet af koret og professionelle musikere og organister. Det skal man ikke ændre på, siger Else-Marie bank Jensen, der stiller op til menighedsrådet for den Folkekirkelige Fællesliste.  

Elin Hansen har allerede siddet otte år i menighedsrådet i Herning Sogn. I asften bliver det afgjort, om hun får fire år mere.
Elin Hansen har allerede siddet otte år i menighedsrådet i Herning Sogn. I asften bliver det afgjort, om hun får fire år mere.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Hun er også mor til en dreng i Herning Kirkes Drengekor – og netop drengekorets rolle ved højmesserne har også fyldt i debatten:

- Drengekoret er fundamentet i kirken, men der skal også være plads til andre genrer og muligheder, der signalerer bredde og at der også er plads til andet. Men jeg har altid været glad for drengekoret. Og jeg synes egentlig, at fælleslistens bekymring er ubegrundet, siger Elin Hansen, der efter otte år i menighedsrådet genopstiller som kandidat på ’Valgforsamlingslisten – Herning Kirke’.

Selvom Else-Marie Bank Jensen, Klaus Lytzhøft og resten af Den Folkekirkelige Fællesliste ikke frygter, at drengekoret helt skal lukkes, så er de bekymrede for, hvilken fremtid koret måske går i møde.

- På valgforsamlingsaftenen hørte vi, at de ville have, at de skulle synge noget andet musik, og det vil det sige, at det store klassiske repertoire, som vi har været tilhængere af, og som har gjort koret til hele Viborg Stifts kor, risikerer at gå fløjten, lød det fra Klaus Lytzhøft fra ’Folkekirkelig Fællesliste’ for en måneds tid siden.

Afstemningen finder sted i Herning Kirkes Kirkehus på Østre Kirkevej, og der stemmes på samme måde som til kommunal- og folketingsvalg.

Ved valgforsamlingen i september fik sognet et nyt menighedsråd med et flertal fra Indre Mission. Det har nu fået de andre medlemmer af menighedsrådet til at kræve omvalg.

Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Kultur.