Menighedsråd kræver omvalg: Frygter Herning Kirkes fremtid

Menighedsrådsvalget i Herning Kirke endte med et flertal af medlemmer fra Indre Mission. Derfor kræver en helt ny liste nu et omvalg, fordi er bekymrede for kirkens fremtid.

Klaus Lytzhøft er en del af den nye liste, der kræver genvalg til menighedsrådet i Herning Kirke. Foto: Louise Harkjær Møller, TV MIDTVEST

Et nyt menighedsråd i Herning Kirke var egentlig på plads. Men nu skal menigheden i Herning Sogn igen til stemmeurnerne.

En udbrydergruppe fra det nyvalgte menighedsråd stiller nemlig op på en ny liste kaldet Den Folkekirkelige Fællesliste.

Læs også Krise i kirken: Ingen vil i menighedsrådet i Roslev-Rybjerg

Da der var valg til menighedsrådet i september, endte det med et flertal af medlemmer fra Indre Mission. Det, mener de andre medlemmer ikke, afspejler den sammensætning, som sognet har.

Derfor kræver de nu omvalg, fordi de frygter et skred i den almidelige kirkegang, og dermed at der bliver lavet om på kirkens traditioner.

- Vi kan se en risiko i kirkens fremtidige liv og eksistens her på torvet, hvis de får lov, som de gerne vil, er vi bange for, siger Klaus Lytzhøft.

Han er en af kandidaterne på den nyetablerede Fælleskirkelige Folkeliste. De frygter fremtiden for deres kirke, hvis det er Indre Mission-medlemmer, der træffer beslutningerne.

- Indre mission har nu igennem adskillige år forsøgt at indføre lovsang, som er rytmisk musik med elektriske instrumenter under altergangen. Da det blev indført ved et forsøg, vakte det virkelig røre i menigheden, og mange var vrede, og det ønsker vi ikke, siger Klaus Lytzhøft.

Frygter fremtiden for drengekoret

Klassiske salmer og musik betyder meget i sognet. Det er nemlig her, Herning Kirkes Drengekor hører hjemme.

Læs også For første gang i menighedsrådets historie: Ingen kandidater i Thyborøn

Selvom Klaus Lytzhøft og resten af Den Folkekirkelige Fællesliste ikke frygter, at drengekoret helt skal lukkes, så er de bekymrede for, hvilken fremtid koret måske går i møde.

- På valgforsamlingsaftenen hørte vi, at de ville have, at de skulle synge noget andet musik, og det vil det sige, at det store klassiske repertoire, som vi har været tilhængere af, og som har gjort koret til hele Viborg Stifts kor, risikerer at gå fløjten.

Den nye liste går dog til valg på, at der skal være plads til alle – også til Indre Mission.

- Højmessen om søndagen vil vi ikke have pillet ved, så må de lave alle de ting, de har lyst til at lave ved siden af. Det gør de også i forvejen, og det er de så velkomne til, siger Klaus Lytzhøft.

Den indremissionske fraktion af menighedsrådet har i dag ikke ønsket at stille op til interview.

Det nye valg til menighedsrådet i Herning Kirke afvikles den 17. november.

02:00

Se indslaget om den nye liste og kravet om genvalg i Herning Kirke her.

Luk video