Corona har gjort kirken for lille: Julegudstjenesten i Sæby flyttes til en maskinhal

I den lille kirke i Sæby er der med coronarestriktioner plads til ti mennesker. Det har fået det lille sogn til at flytte julegudstjenesten til en maskinhal.

Hvis de danske kirker skal have plads til så mange, som de plejer, til julegudstjenesterne i år, skal de tænke kreativt.

quoteMan kan jo også sige, at vor herre blev født i en stald, så kan vi vel også fejre hans fødselsdag i en maskinhal

Henrik Stubkjær, biskop i Viborg Stift

Coronaepidemien kommer formentlig til at sætte en stopper for tætbefolkede kirker denne jul. Coronarestriktionerne siger nemlig, at der skal være mindst to meter mellem folk, når de synger i kirken.

- Vi kan være under ti, hvis vi skal synge, og selvfølgelig skal vi synge juleaften. Derfor måtte vi tænke i andre baner, fortæller Susan Aaen, der er provst og sognepræst i Glyngøre.

Tænkt i andre baner har de netop gjort i den lille kirke i Sæby ved Glyngøre. Her står Susan Aaen for gudstjenesterne, men den kommer hun sltså ikke til at holde i kirken den 24. december.

Menighedsrådet og præsten gik sammen i tænkeboks. Det førte dem til minkavleren, der er nærmeste nabo til kirken. Her har de fået lov til at låne en maskinhal, hvor der er masser af plads.

- Der er 1700 kvadratmeter og højt til loftet, så der kan være både høje og lave folk, siger ejer af maskinhallen, Jens Erik Kaptain, der er glad for at hjælpe i den vanskelige situation.

- Vi er nærmeste naboer, så hvis kirken kunne gøre brug af min maskinhal i denne tid, så synes jeg, at det er fint, og som naboer skal vi hjælpe hinanden, fortæller minkavleren.

Juleaften bliver der ringet med klokken ved kirken. Men hele sognet skal gå til minkfarmen i stedet, hvor klokkerne også tydeligt kan høres.
Juleaften bliver der ringet med klokken ved kirken. Men hele sognet skal gå til minkfarmen i stedet, hvor klokkerne også tydeligt kan høres.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Det er som en katedral

Rundt om i landet har flere kirker lejet sig ind i idrætshaller, når de skal holde gudstjenester. Men kan man holde gudstjenester andre steder end i kirken?

- Hvorfor skulle man ikke kunne det? Jeg synes, at man kan holde gudstjenester hvor som helst, så længe der er mennesker samlet til gudstjeneste, fortæller Susan Aaen.

Maskinhallen er nærmest et perfekt sted ifølge sognepræsten. Der er plads til masser af mennesker og til en stort juletræ.

- Man får tanken om en katedral, hvor hele menigheden og sognet kan være, og det er jo fedt. Danmarks største kirke juleaften, siger provsten fra Glyngøre.

Biskoppen støtter også de kreative tanker, og ser ingen problemer i, at man flytter julegudstjenesterne til et andet sted.

- Jeg tror, at rigtig mange fik gode erfaringer fra konfirmationerne, som nogle steder blev holdt i idrætshaller. Man kan jo også sige, at vor herre blev født i en stald, så kan vi vel også fejre hans fødselsdag i en maskinhal, fortæller Henrik Stubkjær, der er biskop i Viborg Stift.

Jens Erik Kaptain fortæller, at folk ikke skal frygte en beskidt maskinhal den 24. december. Den 18. december går han nemlig på juleferie, så til den tid er gjort rent i maskinhallen.

2:54
Kirkerne tænker kreativt i denne tid for at kunne samle fleste mulige til gudstjeneste juleaftensdag.