Søren Gade gør comeback i dansk politik: - Mit parti har brug for mig

I februar afviste den vestjyske venstremand blankt, at han skulle tilbage til dansk politik. Men nu har piben fået en anden lyd. Søren Gade melder sig i dag som kandidat ved det kommende folketingsvalg.

Søren Gade melder sig igen under fanerne i Venstres folketingsgruppe.
Søren Gade melder sig igen under fanerne i Venstres folketingsgruppe.
Foto: Kasper Riis Kristensen / TV MIDTVEST

- Jeg stiller mig til rådighed, fordi jeg gerne vil sikre mig, at Venstre stadig er det største borgerlige parti.

Sådan lyder meldingen i dag fra europaparlamentarikeren Søren Gade (V).

Han håber, at han ved at stille op kan hjælpe Venstre med de afgørende stemmer ved det folketingsvalg, der venter lige om hjørnet.

- Jeg har jo en appel til nogle vælgere, og det, der trigger mig, er, at det med at kunne gøre en forskel for et parti, som har gjort så meget for mig, siger Søren Gade til TV MIDTVEST.

0:52
Hør Søren Gade sætte ord på sin beslutning om at vende tilbage til dansk politik.

Udmeldingen kommer formentlig som lidt af en overraskelse for de fleste. For et halvt år siden afviste den populære venstremand fra Holstebro nemlig at gøre comeback i dansk politik.

- Jeg tror, det er her, man skal kigge sig selv i spejlet og sige, at man er nået dertil i livet, hvor man skal overlade stafetten til andre. Jeg tror, at man med et glimt i øjet må sige, at min politiske fremtid, den har jeg bag mig, sagde Søren Gade dengang.

0:15
Sådan her lød det, da Søren Gade var på besøg i det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST i februar 2022.

Kan du forstå, at det kan undre?

- Mit parti siger, at det har brug for mig. Jeg har ikke lavet undersøgelserne, men det har de i mit parti, og så må jeg jo tro på det, når mit parti og min formand siger: ”vi vil rigtig gerne have dig hjem, vi tror, du kan være med til at gøre en forskel”, siger Søren Gade til TV MIDTVEST.

Vestjysk stemmesluger

Siden 2019 har 59-årige Søren Gade siddet i Europa-Parlamentet, hvor han blev valgt ind med 201.696 personlige stemmer.

Men også på den danske politiske scene har han været en stemmesluger. Da han sidst stillede op til folketingsvalg i 2015, fik han 28.209 personlige stemmer og blev den Venstre-politiker med næstflest personlige stemmer, kun overgået af Lars Løkke Rasmussen, der blev statsminister ved det valg.

Og netop af den grund er Venstres formand og statsministerkandidat, Jakob Ellemann-Jensen, glad for, at partifællen melder sig under fanerne.

- For at få det bedst mulige folketingsvalg, så skal vi stille det stærkest mulige hold. Og min vurdering er, at det makkerskab, Søren og jeg tidligere har haft, vil være godt at genoplive. Det har partiet og dermed Danmark gavn af, siger Jakob Ellemann-Jensen til TV MIDTVEST.

Søren Gade og Jakob Ellemann
Foto: Klaus Knudsen Pedersen, TV MIDTVEST

Formanden understreger, at de to i forbindelse med afstemningen om forsvarsforbeholdet fik 'blod på tanden' til at satse mere på samarbejdet. Og han har tillid til den erfarne venstremands evner.

- Han siger ikke ja til noget for at være en kransekagefigur, han siger ja til noget for at gøre en forskel. Og det ved alle de, som har været udsat for Søren rundt omkring, siger Jakob Ellemann-Jensen.

0:26
Hør, hvad formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, mener gør Søren Gade til et aktiv for partiets folketingsgruppe.
Foto: Klaus Knudsen Pedersen, TV MIDTVEST


Møgsager resulterede i exit

Søren Gade har siddet i Folketinget i samlet set 12 år. Efter en måned som midlertidigt folketingsmedlem i 1999 blev han første gang valgt ind den 20. november 2001, og i 2004 blev han forsvarsminister.

Den 23. februar 2010 stoppede han både som forsvarsminister og forlod Folketinget efter en sag om lækage og kritik af hans rolle i den såkaldte jægerbogsag.

Efter fem år vendte vestjyden tilbage til Christiansborg den 18. juni 2015 – og fik altså stor opbakning, da han stillede op i Nordjyllands Storkreds.

Hvilken valgkreds Søren Gade stiller op i ved dette folketingsvalg vil han ikke melde noget endeligt ud om, men han har vendt det med sin formand og sit parti, fortæller han.

- Jeg har selvfølgelig vendt det med Jakob Ellemann-Jensen og med mit parti, og der er to ønsker til mig. Det skal være i den vestjyske storkreds, hvor jeg kommer fra, eller i den sydjyske storkreds, så det bliver et af de to steder, jeg forhåbentlig får et kandidatur.

Er ked af at svigte EU-vælgere

Søren Gades mandat i Europa-Parlamentet varer indtil 2024, og han forlader derfor sin post før tid for at vende tilbage til dansk politik.

I februar i år forklarede han, at han ikke ville skuffe sine mange vælgere ved at lade sin plads gå videre til en anden. Men nu trækker Folketinget altså mere.

- Der er helt sikkert nogle, der vil føle sig svigtede, og det er jeg selvfølgelig ked af. Jeg vil så prøve at gøre en forskel for de samme vælgere, hvis jeg bliver valgt til Folketinget, siger Søren Gade.

Kunne du tænke dig at blive minister igen?

Jeg har ikke talt med Jakob om, hvorvidt jeg skal være minister eller ej. Jeg har sagt, at jeg gerne vil gøre en forskel der, hvor jeg kan gøre en forskel.

Ifølge lovgivningen skal folketingsvalget senest afholdes den 4. juni 2023 på grund af valgperiodens udløb. Flere politiske kommentatorer mener, at Mette Frederiksen kommer til at udskrive valg i løbet af august eller september.

Se hele interviewet med Søren Gade her:

9:00