Bekymret psykolog har især ét vigtigt råd til gymnasieelever, der føler sig isolerede

Struktur i hverdagen er et nøgleord for de gymnasieelever, der skal blive hjemme fra skole indtil efter sommerferien.

4:42
Du kan høre psykolog Jørgen Rønsholdts betragtninger i indslaget her.
Foto: TV MIDTVEST

De yngste gymnasieklasser har lige nu lange udsigter til at få gang i hverdagen igen. For de vender først tilbage til gymnasierne på den anden side af sommerferien, som tingene ser ud lige nu.

Dermed kommer der til at gå mange måneder før hverdagen igen vender tilbage for eleverne.

Det bekymrer blandt andre rektoren på gymnasiet i Viborg, der er frygter for de hjemsendte elevers trivsel. Derfor forsøger gymnasiet sig blandt andet med virtuelle fredagscaféer i den kommende tid.

Et godt tiltag i en anderledes tid. Men det er ikke nok, lyder det fra psykolog og leder for Center for Dynamisk Psykologi i Skive og Viborg, Jørgen Rønsholdt.

- Det korte svar er nej. Men jeg synes, skolerne skal have ros for, at de er opmærksomme på problemstillingen. Vi er mange, der efterhånden godt ved, at det er ved at være et stort problem for de unge, at de ikke kan få den her sociale kontakt.

- Så det er et forsøg på at lappe på noget. Men det er ikke nok. Vi skal tilbage til den gode gamle sociale kontakt. Det er vigtigt, siger Jørgen Rønsholdt.

- Jeg kan godt blive bekymret

Hvad den lange periode uden nærvær fra vennerne i klassen gør ved gymnasieeleverne er svært at svare præcist på, forklarer psykologen.

Der findes ganske enkelt ikke forskning på området endnu.

- Vi har ikke i nyere tid set så radikale samfundsændringer, så der er dårlig forskning på området. Men der bliver pillet ved nogle urinstinkter, som har dybe spor i alle mennesker, når vi begynder at rokke ved de sociale zoner. Vi ved, at vi lærer vigtige menneskelige kvaliteter som indlevelse, empati og næstekærlighed, når vi er nær hinanden.

- Jeg kan godt blive bekymret på deres vegne, siger Jørgen Rønsholdt.

Psykologens gode råd

Hvad er så det gode råd til at klare hverdagen, mens ventetiden står på? Jørgen Rønsholdt mener især, det handler om én ting.

- Det gode råd til dem, der er ensomme og isolerede, er at holde noget struktur i hverdagen. Det er svært, når man er alene, men det er nødvendigt.

- Her handler det også om, at de voksne støtter op og hjælper med at få en struktur og noget nærhed ind i hverdagen, siger Jørgen Rønsholdt.

Undervisningsministeriet oplyser mandag aften i en pressemeddelelse, at der nu bliver afsat en pulje på fem millioner kroner, der skal hjælpe eleverne med at opretholde motivationen frem mod sommerferien.

Pengene skal blandt andet gå til styrket vejledning og samtaler mellem lærer og elever.