Så mange dage lukker institutionerne i din kommune

Lemvig er den kommune i landet, der holder lukket i daginstitutionerne på flest hverdage. Holstebro og Silkeborg følger lige i hælene.

Der er stor forskel på, hvor mange hverdage daginstitutionerne holder lukket fra kommune til kommune. I Lemvig er det 20 lukkedage i år, på Mors holder institutionerne lukket 3 hverdage i år.
Der er stor forskel på, hvor mange hverdage daginstitutionerne holder lukket fra kommune til kommune. I Lemvig er det 20 lukkedage i år, på Mors holder institutionerne lukket 3 hverdage i år.
Foto: Morten Germund / Ritzau Scanpix

Børne- og Socialministeriets gennemgang af lukkedage i daginstitutioner viser, at Lemvig Kommune med 20 planlagte lukkedage er den kommune her i landsdelen, der i år holder mest lukket i daginstitutionerne. 

På landsplan er antallet af lukkedage i institutionerne faldet, hvis man sammenligner med sidste år. I alt syv kommuner har ingen planer om en eneste lukkedag i hverdage i 2018.  

Landsgennemsnittet lå i 2017 på 9,5 imod de 8,5 lukkedage, som kommunerne planlægger i år. Lemvig er blandt de kommuner, der har reduceret antallet i forhold til 2017, hvor der var 22 planlagte lukkedage. 

Tallene fra Børne- og Socialministeriets undersøgelse stammer fra de budgetindberetninger, kommunerne selv har leveret til ministeriet. 

Minister: Det går den rigtige retning

Børne- og Socialminister den konservative Mai Mercado ser med alvor på kommunerne i den nederste ende af listen. 

- Grundliggende kan vi jo se, at der faktisk er kommet færre lukkedage. Og det er jo godt, når vi ser kommuner hvor det går den rigtige vej, altså hen imod færre lukkedage, siger Mai Mercado. 

Hvorfor er det så vigtigt?

- Til syvende og sidst, så er det jo vigtigt, at forældrene skal have en institution at aflevere børnene i. Og hvis man har mange lukkedage, og hvis man ikke planlægger det ordentligt, så vil der være en større tendens til, at forældrene holder deres børn hjemme. 

- Og det er jo skidt, for man skal kunne få hverdagen til at gå op, siger ministeren. 

Nogle kommuner har jo brug for at spare, og der bliver tilbudt alternativ pasning, når institutionerne lukker. Er det så et reelt problem?

- Den alternative pasning kan, hvis den bliver tænkt ordentligt igennem, sådan set også være ok. Derfor hører du heller ikke mig stå og slå kommunerne oven i hovedet. Men det er vigtigt, at det er en alternativ pasning, som passer til forældrene, så de faktisk vælger at sende deres børn i daginstitution. 

- Det er skidt, hvis man vælger som forældre, hvis man vælger at tage sine børn ud af daginstitution imens der er lukkedage. Jeg tror ikke, det er ret mange forældre, som synes, det er sjovt at skulle tage en fridag fra arbejde, fordi daginstitutionen holder lukket, siger Mai Mercado. 

1:48
Lemvig lå også nederst på listen sidste år, hvor TV MIDTVEST sendte dette indslag: Der er stor forskel på antallet af lukkedage i daginstitutionerne fra kommune til kommune

- Det er for eksempel vigtigt, at der kommer kendt personale med over i den institution, der dækker ind. Og så er det også vigtigt, at lukkedage ikke ligger midt på ugen, men at de bliver placeret på et tidspunkt, hvor der er et lavt pasningsniveau i forvejen. 

Kunne I ikke bare lave et loft over antal lukkedage?

- Det vil ikke være klogt at gå ind fra Christiansborg og lave minimumsnormeringer. jeg synes, det er vigtigt, at man som kommune kan prioritere lokalt, siger Mai Mercado

Lemvig Kommune er en ud af to kommuner, der er helt oppe på 20 lukkedage om året. Hvad tænker du om det? 

- 20 lukkedage er meget højt. Det er rigtig ærgerligt, at Lemvig ender det, men igen kommer det jo an på, hvad det er for et alternativ, man kan sætte i stedet. Betyder det at forældrene vælger at holde deres børn hjemme, eller vælger de stadigvæk at sende deres børn i daginstitution, fordi det er noget, som ligger tæt på, og hvor der er kendt personale med, så er der selvfølgelig nuancer, siger Mai Mercado. 

Er lukkedage overhovedet et problem?

- Det er i hvert fald blevet mere løst. Det synes jeg, er rigtig godt. Det er også fordi, der er kommet mere opmærksomhed på det. Når vi offentliggør sådan en statistik, så er det fordi, man kan bruge det til lokalt at få en debat. Man kan bruge det til at diskutere prioriteringer. vælger man at have et højt antal lukkedage, men samtidigt at have et rigtig godt tilbud, så forældrene stadigvæk bruger det.

- Det er her man kan få de her lokale debatter, og det blandt andet derfor vi offentliggør de her tal, siger børne- og socialminister Mai Mercado.