Overblik: Så mange lukkedage har institutionerne i din kommune

Skive har færrest lukkedage, mens Lemvig gennemsnitligt har flest. Herunder kan du se, hvor mange lukkedage din kommunes daginstitutioner har.

Der er stor forskel på, hvor mange lukkedage daginstitutionerne har i de forskellige kommuner. Det viser en ny opgørelse fra Børne- og Socialministeriet. 

I det midt- og vestjyske har Skive det laveste antal lukkedage med årligt 2,9 dage i gennemsnit. I den anden ende af tabellen topper kommunerne i Lemvig, Holstebro og Silkeborg. De har alle mere end 20 lukkedage i daginstitutionerne. 

- I nogle kommuner er den pladsgaranti, som forældrene ellers har, noget hul. Når der er to-tre uger, hvor man faktisk ikke kan få passet sine børn i den daginstitution, de er skrevet op i, så er det jo ikke nogen rigtig pladsgaranti, lyder det fra Enhedslistens børneordfører, Jakob Sølvhøj. 

quoteNår der er to-tre uger, hvor man faktisk ikke kan få passet sine børn i den daginstitution, de er skrevet op i, så er det jo ikke nogen rigtig pladsgaranti

Jakob Sølvhøj, Børneordfører, Enhedslisten

Han vil nu have strammet reglerne. For i følge loven må kommunernes institutioner gerne holde lukket i perioder med få børn. Men det kan forældrene ikke være tjent med, ifølge Jakob Sølvhøj (EL).

- Jeg tænker, at det er helt urimeligt. Selvfølgelig er der nogle forældre, der kan indrette sig. De kan være så heldige, at de har bedsteforældre, der gerne vil passe, men der er jo rigtig mange, der rammes af det her. De tvinges til at holde ferie på tidspunkter, der ikke passer. Hvor begge forældre måske ikke kan holde fri samtidig. Så det er rigtig skidt i forhold til at få familien til at hænge sammen, siger han. 

Herunder kan du se, hvor mange lukkedage daginstitutionerne i din kommune gennemsnitligt forventer at have i 2017. Tallene er baseret på almindelige hverdage, hvor kommunen har forsyningspligt. 5. juni og 24. december er ikke medtaget.

KommuneAntal lukkedage
Lemvig22
Holstebro20,7
Silkeborg20,4
Viborg19,2
Favrskov13
Ikast-Brande12,4
Struer10
Ringkøbing-Skjern9,5
Thisted8,8
Vesthimmerland8,3
Herning6,4
Morsø4
Skive2,9

Kilde: Børne- og Socialministeriet. 

Enhedslisten foreslår derfor, at kommunerne skal tvinges til at holde åbent. 

- Jeg synes jo, at man skal forpligte kommunerne til, at deres institutioner er åbne, når forældrene har behov for det i hverdagene. Samtidig skal man give penge til bedre normeringer, for problemet er jo, at man skal spare. Så vælger man normeringsforringelsen ved at lave lukkedage, og det er altså det, der generer forældrene allermest, siger ordføreren. 

Venstre: Ikke mere styring fra Christiansborg

Regeringen er dog ikke klar til at gå nærmere ind og blande sig i kommunernes styring med daginstitutionernes lukkedage. 

- Vi går ikke ind for mere detailstyring fra Christiansborg, siger Venstres børneordfører, Anni Matthiesen. 

Desuden er det også hendes opfattelse, at udviklingen er på vej i den rigtige retning. 

- Der er nogle tal i den her opgørelse, som jeg også tænker er for høje, men generelt går det den rigtige vej, siger Anni Matthiesen (V).


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.