Kæmper for offentlig vej

Videbechs Allé i Hald Ege ved Viborg er klassefiseret som en privat fællesvej. Men det er ikke rimeligt, mener grundejerforeningen, da vejen er eneste adgang til en række institutioner

Det er bestemt ikke kun de 150 borgere, der har hus på Videbechs Allé i Hald Ege, der benytter sig af den vej, der er klassefiseret som en privat fællesvej.

På vejen ligger der også to skoler, en børnehave, et fritidshjem og et behandlingshjem, der hver dag trækker næsten 1.000 flere biler og lastbiler ned langs asfalten. Også kommunens egen bybus kører på den private vej.

Alligevel vil kommunen ikke anerkende vejen som en offentlig vej, som kommunen har ansvaret for at vedligeholde. Vejen skal forblive en privat fællesvej, hvor det er beboerne selv, der skal sørge for blandt andet asfaltering og snerydning.

- Det er helt urimeligt. Det her sted er det ENESTE i hele Viborg Kommune, hvor en privat vej fører til en skole. Alle andre steder, er det en offentlig vej, siger Arne Rønbøll, der er formand for grundejerforeningen.

Har ikke krav på at blive offentlig

Ifølge loven, har en privat fællesvej kun krav på at blive til en offentlig vej, hvis mere end 50 % af trafikken på vejen er gennemgående.

Da Videbechs Allé ender blindt, er der ingen gennemgående trafik på vejen overhovedet, og derfor mener kommunen ikke at vejen skal være offentlig, selvom den er eneste adgang til mange institutioner.

- De har ikke krav på det, som følge af loven, og derfor vil vi ikke opklassificere vejen, fortæller formand for Teknisk Udvalg.

Uenig i fortolkningen

Formanden for Parcelhusejernes Landsforening, Allan Malskær, er uenig i kommunernes måde at fortolke loven på:

- Hvis en forældre kører ind, afleverer sit barn i en børnehave, og så kører ud igen, mener jeg jo, at det er gennemgående trafik. Det har intet med de folk, der bor på vejen at gøre, siger han.

Han foreslår, at grundejerforeningen lader lokale folketingsmedlemmer kigge på sagen.