Fransk kvinde vinder Niels Bugge Cartoon Awards 2016

​Niels Bugge Cartoon Awards beviser atter sin internationale rækkevidde med 1., 2. og 3. pladser til en franskmand, en italiener og en belgier.

Mere end 1000 tegninger fra satiretegnere fra hele verden har deltaget i årets Niels Bugge Cartoon Awards, VM i satiretegninger, på Niels Bugges kro og hotel ved Viborg. 

Juryen havde udvalgt 100 tegnere til den endelige bedømmelse, og i dag, lørdag 28. maj, blev det afsløret, at årets 1. plads er gået til den franske satiretegner Anne Derenne, der har fortolket emnet Utopia. Anne Derenne er dermed løbet med både æren, en førstepris på 3000 euro og en uges ophold i Danmark med alt betalt.

På 2. pladsen kom italieneren Marco D’agostino, mens belgiske Luc Vernimmen på 3. pladsen. 

Det er fjerde år i træk, den internationalt anerkendte Niels Bugges Cartoon Award er blevet afholdt og begivenheden vokser også i international henseende i samarbejdet med FECO (Federation of Cartoonist Organization) - antallet af indsendte bidrag er vokset hvert år. I 2015 deltog 795 tegninger - i år er antallet 1100, og der er bidrag fra tegnere i hele verden. 

Vinderne
Årets vinder, Anne Derenne (også kendt under navnet Adene) er en fransk satiretegner og illustrator, bosat i Spanien. Anne har en Master i international økonomi fra Sorbonne University Institute of Development Studies i Frankrig. Hendes værker beskæftiger sig med temaer som økologi, menneskerettigheder og geopolitiske udfordringer. I dag samarbejder hun jævnligt med forskellige platforme med satire- og karikaturtegninger.
Se mere af Annes streg på: http://adene-editorialcartoon.blogspot.com/

2. pladsen gik til Marco D’Agostino fra Italien. Marco har altid været glad for at tegne, men i 80’erne lærte han kunsten gravere. Siden har han deltaget i adskillige udstillinger, grafik-festivaller og nationale såvel som internationale konkurrencer med stor succes. I 2009 deltog han i forskellige konkurrencer i illustration med gode resultater heriblandt publicering i "Lanciano in Comics" og "work mentioned" ved den 12. International Festival of Graphic Humor. Han vandt desuden 1. præmien ved "Magnefut", Piano di Sorrento 2009 edition og efterfølgende 2010 edition. Gennem de seneste år har han opnået stor anerkendelse og vundet flere priser i Italien, Aserbajdsjan, Nigeria og Cypern for at nævne nogle få. 

3. pladsen er gået til belgieren Luc Vernimmen. Allerede som barn tegnede Luc Vernimmen tegneserier, og han tog en uddannelse i graphic art på Sint-Lucas School of Arts i Antwerpen. Efterfølgende studerede han sculpture på Academy of Fine Arts også i Antwerpen. I dag er han kendt for værker indenfor grafisk kunst og oliemaling. Som grafisk designer fremstiller han også foldere, logo, plakater og illustrationer i informative publikationer og ungdomsbøger for forskellige forlæggere i både Belgien og Holland. Ved siden af har han vundet priser verden over ved flere anerkendte internationale tegnekonkurrencer.

Utopia
Cartoon Awards valgte for snart et år siden emnet Utopia som tema for årets konkurrence. Det skete, da Europa nærmest var i chok over den bølge af flygtninge, der kom til kontinentet. Og ikke overraskende beskæftiger mange af årets bidrag da sig også med flygtninge, forventninger og håb på både et individuelt og kollektivt plan. Satiretegnerne skal jo være der, hvor de sætter virkeligheden på spidsen.

Utopia er reelt stedet, man aldrig når, da ens håb altid vil rykke sig - og det synes jeg alle tre vindere har vist med stor tydelighed - med både humor og en kras fortolkning af, at der ikke altid er lighed mellem målet og resultatet.

- Vi i Juryen er enige om de tre første pladser i konkurrencen, og vi er utrolig stolte af at se, hvor bredt emnet Utopia er blevet fortolket, siger Lars Refn, den danske formand for Juryen i Cartoon Awards 2016.

Dansk Ungdomsvinder
En nyhed i årets Cartoon Awards er, at 100 danske børn ved siden af den officielle konkurrence har deltaget i en separat konkurrence med fokus på samme tema, Utopia. Alle børn er 8. klasses-elever fra Viborg og omegn. Her blev vinderen Line Nielsen fra Vestre Skole i Viborg midtby. 

Baggrund
Niels Bugges Cartoon Award er den årlige officielle prisuddeling for satiretegnere verden over. Der har været uddelt priser siden 2013. Det er kro- og hotelejerne Poul og Gitte Nielsen, som står bag det succesfulde arrangement i tæt samarbejde med den internationale tegnerorganisation FECO (Federation of Cartoonist Organization). 

Klik her og se mere.

 

Nogle af verdens bedste satiretegnere var samlet til Niels Bugges Cartoon Award

 

 


Læs flere artikler fra Viborg eller i kategorien Kultur.