48 krigsveteraner cykler 812 kilometer: - Det hjælper mig til at klare hverdagen bedre

En gruppe krigsveteraner fra hele Danmark cykler fra Aalborg til København for at styrke sig selv og fællesskabet imellem dem.

Jens Søndergaard kører med i projekt Ride4Rehab. På grund af sin lammelse fra brystet og ned, kører han dog på en håndcykel i stedet for en almindelig cykel.
Jens Søndergaard kører med i projekt Ride4Rehab. På grund af sin lammelse fra brystet og ned, kører han dog på en håndcykel i stedet for en almindelig cykel.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

Motion kan meget mere en blot at forbrænde kalorier. Det ved en gruppe krigsveteraner, som lige nu er i gang med at tilbagelægge 812 kilometer på cykel.

- Det hjælper mig med at holde mig i form og på den måde klare mig bedre i hverdagen. Vi har en fælles forståelse og snakker om de samme ting, når vi cykler, siger Jens Søndergaard, der til dagligt arbejder som teknisk assistent på kasernen i Karup.

Han var udsendt til Jugoslavien i 1993, og her blev han skudt af en snigskytte, hvilket resulterede i, at han i dag er lam fra brystet og ned.

- Det er dejligt, man kan komme med og føle fællesskabet, og at de også giver en plads til at være med, selvom jeg kører på en håndcykel og ikke en almindelig cykel, siger Jens Søndergaard, som med håndcyklen kommer lidt langsommere op ad bakke, men derimod hurtigere nedad.

Løbet, der går under navnet Ride4Rehab, er et projekt under Danmarks Idrætsforbund. Her ved man, hvor vigtig motion er - ikke bare det for fysiske - men også det mentale helbred.

- Vi gør det for at flytte en gruppe skadede veteraner fra A til B både rent geografisk men også i deres liv. For ved hjælp af idrætten kan vi få flyttet mennesker. Det har vores sidste 10 års erfaringer vist, siger Rune Oland Tanggaard, der er projektchef i Danmarks Idrætsforbund.

Ni etaper og kaserner

Ride4Rehabs i alt 812 kilometer er fordelt på ni etaper. Turen startede onsdag i Aalborg og sluttede i Karup. Torsdag morgen begyndte turen ligeledes fra Karup Flyvestation, hvor der inden afrejse blev lagt en blomsterkrans.

- Vi mindes dem, der er faldne under udsendelse, og dem, der er kommet til skade under udsendelse, og så tænker vi også lige på deres familier og venner, fortæller Jens Søndergaard.

Karup Flyvestation er ikke den eneste kaserne, som krigsveteranerne kommer forbi på deres tur.

Den kommende uge bringer krigsveteranerne til Varde, Skrydstrup, Gråsten, Svendborg, Jægerspris, Høvelte og til sidst København, hvor turen slutter på Rådhuspladsen 1. juli.

- Det med idræt, det kan noget for målgruppen med skadede veteraner. Et fællesskab, hvor man møder op med et smil på læben. Den kan få folk ud, hvor det gør lidt ondt i krop og sjæl, og det er godt for dem, så længe de har et setup omkring dem, der kan støtte op omkring det her, siger projektchefen.

Med på turen er der derfor alt lige fra mekanikere, der kan fikse cyklerne, til psykologer, der kan hjælpe soldaterne.

Det er tredje gang, Ride4Rehab løber af stablen.