Nu rammer vinteren: Først snevejr fredag - søndag kommer snestormen

Efter en tør torsdag bliver fredag fyldt med sne. DMI varsler store nedbørsmængder fredag og søndag rammer årets første snestorm.

Vinterjakkerne skal findes frem til weekendens kolde og snefyldte vejrudsigt. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Snevejret kommer fra vest fredag og løber mod øst. Mest sne kommer der i Jylland. Her kan man forvente omkring fem centimeter sne i løbet af fredagen.

Prognose af snemængder efter fredagens snevejr. Foto: Foto: GRAFIK / TV 2 Vejret

Snevejret begynder fredag eftermiddag i Jylland, og midt på aftenen vil der også komme sne på Fyn. På Sjælland vil snevejret begynde efter klokken 20 om aftenen, og ved midnatstid vil det sne i næsten hele landet. 

Prognose fredag klokken 20. En varmfront sender snevejr ind over Jylland og Fyn. Senere vil fronten give sne i Østdanmark

Ti centimeter nysne i Nordjylland og isslag med ekstremt glatte veje andre steder

Snevejret vil fortsætte ind i nattetimerne i Nordjylland og på Sjælland. I Nordjylland kan man forvente op til ti centimeter nysne lørdag morgen, mens der på Sjælland lokalt kan være snedybder over fem centimeter.

Årsagen til snevejret er en varmfront. Så temperaturen stiger i løbet af aftenen og natten. Nedbørsformen begynder alle steder som sne, men som varmen presser på, skifter den karakter. Flere steder i Jylland og på Fyn vil sneen gå over i regn.

Prognose af temperatur fredag aften klokken 20.  Foto: Foto: GRAFIK / TV 2 Vejret

Nogle steder kan der komme isslag, som er den farligste nedbør, vi kender i Danmark. Det sker, når vi har såkaldt underafkølet regn. Det betyder, at regndråberne, som falder, er under nul grader. Så snart de rammer en overflade, bliver de øjeblikkeligt til is. Isen er helt gennemsigtig, og man kan derfor ikke se, at det er glat. Normalt når regnvand fryser, bliver det gråligt og derfor mere synligt.

Risiko for isslag fredag aften og lørdag nat. Foto: Foto: GRAFIK / TV 2 Vejret

I isslagssituationer skal man naturligvis være ekstra opmærksom i trafikken, men der er andre steder, isen kan drille endnu mere. Eksempelvis kan en trappe være ekstremt glat, uden man kan se det.

Både lørdag og søndag kommer der mere sne, men hvor meget det bliver er endnu usikkert.

01:29

Se den seneste vejrudsendelse fra Midt- og Vestjylland her. 

Luk video