Erhvervsdrivende i Søndervig holder vejret: Tyskerne må måske blive væk i oktober

Et stort smittetryk i Ringkøbing-Skjern Kommune kan betyde, at de tyske turister ikke kan holde efterårsferien på Vestkysten. Det kan få konsekvenser for de erhvervsdrivende i Søndervig.

Der er travlt ved telefonerne hos sommerhusudlejningsfirmaet Novasol i Søndervig. Det er normalt et godt tegn, men for tiden er det ikke godt for forretningen.

Det er især de tyske kunder, der ringer for at afbestille deres sommerhuse.

- De spørger, om de kan annullere deres bestilling, og om hvordan der ser ud heroppe ved os. Det er generelt bekymringsspørgsmål, siger Lars Christensen, der er områdeleder for Novasol på Vestkysten.

I Ringkøbing-Skjern har de fredag 46 smittede per 100.000 indbyggere, hvilket har fået kommunen på Statens Serum Instituts bekymringsliste. Tyskerne er allerede blev forment adgang til København og Bornholm på grund af for høje smittetal, og nu kan Vestkysten måske nå samme status.

Det er noget, der ville ærgre Novasol-lederen, der er vante til at se rigtig mange tyskere i efterårsferien.

- Vi er da bekymrede. Hvis nu vi lige pludselig bliver rød, som nogle lande omkring os, vil det være så irriterende. Et område som vores er over 75 procent tyske gæster, så det vil betyde rigtig meget, fortæller Lars Christensen.

Danskerne erstattede tyskerne

På fredagens pressemøde i Holstebro, hvor politiet og forskellige midt- og vestjyske borgmestre deltog, fortalte Hans Østergaard (V), der er borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, at det ville være en katastrofe, hvis ikke tyskerne kunne komme til Danmark i oktober.

Tidligere på sæsonen viste det sig dog, at det ikke var et problem, at tyskerne ikke kunne komme til Danmark og holde ferie. Danskeren overtog nemlig, da de var nødsaget til at holde ferie i Danmark.

- Efter de tre måneder, hvor grænserne var lukket, har det set godt ud, og husene er lejet vanvittig godt ud. Vi har haft en god sommer med en god juli, august og september. Kunne vi lige få oktober og november og hen til jul med, så ender det med, at det bliver cirka som det plejer.

Hos tøjbutikken Westwind i Søndervig tager man situationen med ophøjet ro. Men de er dog klar over, hvad der vil ske, hvis tyskerne bliver væk.

- Så vil vi gå ned i omsætning, men så håber vi, at danskerne tager over igen, som i starten af året. Jeg tror ikke, at det bliver et problem, men hvis det gør, må vi indrette os der efter, siger Anders Bloch Mathiesen, der er butiksbestyrer i Westwind.

I sommermånederne fik de erhvervsdrivende i Søndervig hentet en del af det fortabte, men derfor må der alligevel gerne komme det sidste i pengekassen.

- Vi håber de kommer. Vi er glade for tyskerne, og de er gode til at sige fra og tage afstand. De er vant til mundbind og ikke så bange, fortæller Anders Bloch Mathiesen.

Stort set alle sommerhuse er fortsat udlejet i oktober.

I Ringkøbing-Skjern Kommune frygter man, at tyskerne aflyser efterårsferien ved Vestkysten efter stigende smittetal

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.