Utilfredshed i Ringkøbing-Skjern: Sommerhusudlejning reduceres måske med seks uger om året

Erhvervsstyrelsen vil forkorte perioden, hvor sommerhusudlejere kan udleje deres hus, fra 41 uger til 35 uger. Det kan få store konsekvenser for lokalområdet i Hvide Sande.

Lykke Høj fra Feriepartner Hvide Sande fortæller, at erhvervslivet i Hvide Sande må fyre folk, hvis udlejningssæsonen forkortes med seks uger.
Lykke Høj fra Feriepartner Hvide Sande fortæller, at erhvervslivet i Hvide Sande må fyre folk, hvis udlejningssæsonen forkortes med seks uger.
Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST

I fremtiden skal sommerhusudlejere kun kunne udleje deres sommerhuse i 35 uger frem for 41 uger, som de må i dag. Det fremgår af en ny plan, som erhvervsstyrelsen i øjeblikket har sendt i høring. 

Hos Feriepartner i Hvide Sande bekymrer de sig over konsekvenser, denne reglændring kan få.

- Det er jeg rigtig ærgerlig over. Jeg er ærgerlig over det på vores bureaus vegne, på ejernes vegne, men jeg er også rigtig bekymret for, om de mennesker, der står bag de her forslag, har overvejet, at det kommer til at koste lokale jobs. Det kommer til at få stor betydning for hele lokalområdet, siger Lykke Høj, der er udlejningsdirektør for Feriepartner i Hvide Sande.

Hvis reglerne bliver ændret, kommer det til at koste dyrt på vestkysten. Det er ikke kun sommerhusudlejerne denne ændring kan ramme. Det lokale erhvervsliv står også til at miste en del omsætning. 

Allerede da corona-epidemien var på sit højeste, fik de i den lille by at mærke, hvordan en tilværelse uden turister kan være.

- Det slår helt ekstremt hårdt. Under corona var vi nede at omsætte for 10-15 procent i forhold til samme dage året før, så vi er ekstremt turistafhængige. Vi er to bagere her i en lille by som Hvide Sande, og der er egentlig ikke engang plads til én, hvis ikke vi havde turister, fortæller bagermesteren i Hvide Sande Bageri, Martin Thygesen.

Seks uger gør en kæmpe forskel

Ifølge udkastet fra Erhvervsstyrelsen må udlejerne leje deres hus ud seks uger mindre end de plejer. Det er seks uger, som ikke bliver taget fra højsæsonen men fra ydersæsonen. Alligevel kan de seks uger betyde en hel del for et bageri som Martin Thygesens.

- Vi så under corona, hvad det betød med manglende turister. Hvis vi kommer til at mangle seks ugers sæson, vil det være en kæmpe katastrofe for vores butik. Vi skal nok ud og fyre en eller to mand, siger Martin Thygesen.

Martin Thygesen fortæller, at ydersæsonerne er det, der gør, at han kan have fastansatte hele året.
Martin Thygesen fortæller, at ydersæsonerne er det, der gør, at han kan have fastansatte hele året.
Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST

I Ringkøbing-Skjern Kommune er de også bekymrede for Erhversstyrelsens forslag. Viceborgmester Søren Elbæk (A) estimerer, at seks-ugers peridoen kan betyde, at op mod 75.000 turister ikke lægger vejen forbi kommunen.

- Rigtig mange sommerhuse i Ringkøbing-Skjern Kommune udlejes 41 uger om året.  De manglende seks uger udgør 75.000 mennesker, som ikke får mulighed for at handle i vores detailforretninger eller spise på vores restauranter - bare for at beskrive de afledte virkninger af det her, fortæller Søren Elbæk.

En meningsløs sag

Baggrunden for Erhversstyrelsens forslag er støjklager. Der skulle angiveligt være en del støj i forbindelse med sommerhusudlejninger, og derfor vil man gøre denne periode mindre. Udlejningsdirektøren i Hvide Sande mener dog ikke, det vil hjælpe, at fjerne uger i ydersæsonen. For hvis der er støj, så er den højst sandsynligt i højsæsonen.

- Jeg kan ikke forstå forslaget, fordi de uger, som  udlejningerne kommer til at blive reduceret med, ligger i det tidlige forår og det sene efterår. Vi ville selvfølgelig lukke husene i de billigste uger. Så i de uger, hvor støjen er et problem, får det ingen betydning, siger Lykke Høj fra Feriepartner i Hvide Sande.

Ifølge viceborgmesteren, så har man ikke et støjproblem i Ringkøbing-Skjern Kommune. Derfor er ideen om, at lukke ned i seks uger for sommerhuslejningen, et meningsløst forslag, der egentlig bare skaber et problem.

- Der er jo et gammelt ordsprog, der siger - if it ain't broken, don't fix it. Vi har ikke noget problem, men alligevel forsøger man at lave en administrativ ændring, som så bliver et problem, mener Søren Elbæk.

Søren Elbæk oplyser, at han er i dialog med Erhvervsministeriet, og at de i Rinkøbing-Skjern Kommune vil afgive et kritisk høringssvar til forslaget.

Det har ikke været muligt at få en kommentar på kritikken fra Erhvervsstyrelsen.

2:07
På Vestkysten frygter de, at det kan koste fyringer og økonomi, hvis nye udlejningsregler bliver virkelighed.