Økologiske landmænd står uden tilskud

En landmand fra Grønbjerg får årligt et tilskud for at være skiftet til økologi. Problemet er bare, at tilskuddet ikke kommer ind på kontoen.

En landmand fra Grønbjerg har et ekstra overtræk på sin konto. Det har han, fordi han mangler udbetaling på et tilskud, han skulle have haft fra staten i årets første kvartal. Han har stadig ikke modtaget det. 

- Problemet er, at jeg har lavet en aftale med staten om, at jeg omlægger min jord til økologi. Når jeg har gjort det, så har vi en aftale om, at jeg får et økologisk arealtilskud fra staten af. Men jeg har stadig ikke modtaget mit tilskud for 2016, siger Torben Sønderby til TV MIDTVEST. 

Det er omkring 410.000 kroner, som Torben Sønderby ikke har modtaget. Forklaringen ligger i, at Landbrugsstyrelsen er rykket fra København til Sønderborg, men langt fra alle ansatte fulgte med. Derfor har man haft svært ved at følge med i betalingerne. 

Men det er ikke godt nok, mener formanden for Vestjysk Landboforening. 

- Det er den undskyldning, som de har i år, men hvad er så undskyldningen næste år? Det er det, jeg hører mellem linjerne. At der også bliver et problem med betalingerne næste år, og det synes jeg ikke er fair. Så de må finde en løsning på det, siger Søren Christensen. 

Ingen konsekvenser for staten

Frustrationen hos landmanden fra Grønbjerg bunder også i, at når staten ikke udbetaler sine penge, er der ikke noget at gøre. Men med omvendt fortegn, ville det have konsekvenser. 

- Det er irriterende, når man har en aftale mellem hinanden, og den ene part så bare kan udsætte den gang på gang uden konsekvenser. Jeg ved, at hvis det er den anden vej rundt, og jeg ikke får betalt pengene ind til Landbrugsstyrelsen eller staten, så koster det mig jo, siger Torben Sønderby. 

Styrelsen har udskudt betalingen fire gange, så nu står den til udbetaling i oktober, men det er stadig uvist, om den bliver skubbet længere ud i fremtiden.

Hos regeringen forstår man godt frustrationen, men lige nu er der ikke noget at gøre, forklarer Venstres erhvervsordfører. 

- Der er flere årsager til, at de ikke bare kan få pengene med det samme. Jeg tror, at en væsentlig årsag er, at den administration og den dokumentation, der skal laves i Landbrugsstyrelsen, der er reglerne desværre blevet ændret i år, for at leve op til EUs kontrolkrav. Og der skal være styr på tingene. Det har så betydet, at så har opgaven været mere vanskelig end tidligere år, siger Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører (V) til TV MIDTVEST og fortsætter:

- Derfor er der også sket en firdobling af antallet af medarbejdere, der sidder på opgaven. Mange sager er blevet løst. Der er desværre stadig nogen, der hænger, men meldingen er, at de skulle være løst i løbet af oktober, siger Venstre-erhvervsordføreren. 

 

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.