Morsø jubler trods flest patienter per læge

Morsø Kommune er den kommune i Danmark med flest patienter per praktiserende læge. Alligevel jubler de.

2.195. Så mange patienter er der pr. læge i Morsø Kommune. Det gør kommunen til den i Danmark med allerflest patienter pr. læge. Det viser en ny analyse fra Praktiserende Lægers Organisation.

Alligevel jubler borgmesteren på Mors. For selv om de har flest patienter pr. læge i Danmark, har antallet være helt oppe på 3.013 patienter pr. læge, og det tal er nu faldet væsentligt.

- Jeg er positiv, fordi tingene flytter sig i den retning, vi gerne vil have det. Vi har forsøgt at løse opgaven, og med de tiltag, der er gjort, kunne man godt ønske sig, at der var stor interesse fra de praktiserende læger. Men jeg tror, at det kommer, siger Hans Ejner Bertelsen (V), borgmester i Morsø Kommune.

Flere steder i Danmark oplever patienter travle læger, lange ventetider eller stor geografisk afstand til lægen. Årsagen er lægemangel. Hvor en læge i gennemsnit havde 1.554 patienter i 2009, har en læge i gennemsnit 1634 patienter her i 2017. Enkelte læger kan såmænd have mere end 2.000 patienter. Værst ser det altså ud på Mors.

- Jeg er ikke i tvivl om, at Regionen gør alt, hvad de kan. Men vi kan jo ikke stavnsbinde nogen. Det er jo ikke rigtig moderne at flytte på landet og være læge. Vi er kede af, at de praktiserende læger ikke vil slå sig ned på Mors, men vi kan jo håbe, at tendensen vender, siger Henning Sørensen (V), der er formand for Socialudvalget i Morsø Kommune.

Ny aftale skal løse lægemanglen

I flere år har praktiserende læger helst ville bo i Danmarks største byer. Men i juli blev alle partier i Folketinget enige om en aftale, der skal løse lægemanglen i yderområderne.

I alt 18 forslag skal sikre bedre geografisk fordeling af lægerne. Bl.a. får regionerne lov at drive lægeklinikker i op til seks år mod i dag fire. Læger i yderområder, som har flere kroniske patienter, skal have højere betaling.

Desuden skal praktiserende læger have lov at eje flere lægepraksisser, så de kan ansætte læger til klinikker, og så skal læger have lov at arbejde både på et sygehus og en nærliggende lægepraksis, hvor der er mangel på læger.

En aftale, som de på Mors håber, kan komme øen til gode.

- Jeg ved, at der er nogle læger, der godt kan lide det der med, at man både kan få tætte kollegaer som på sygehuset og stadig har ansvar for en praksis, siger Hans Ejner Bertelsen.

PLO's analyse viser, at antallet af praksis med mere end 2000 patienter per læge er steget fra ni procent til 13 procent.

De praktiserende læger på Mors har langt flere patienter end kollegaerne andre steder i landet

Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Sundhed.