Restaurantejer i chok: Sushi-kok må ikke blive i Danmark, selv om han opfylder alle krav

Mens restauranter i hele landet mangler arbejdskraft, bliver udenlandske kokke smidt ud af Danmark. Helt urimeligt, mener brancheorganisation.

2:25
Jermane Delos Santos flytter tilbage til Filippinerne, fordi han fik en afvisning om arbejds- og opholdstilladelse.
Foto: Marlene Eyde, TV MIDTVEST

Flere sushi-kokke oplever at blive udvist af Danmark, selv om de lever op til kravene for en arbejdstilladelse.

De danske myndigheder kræver, at man minimum skal tjene 37.100 kroner i måneden for at sikre sig en opholds- og arbejdstilladelse. Men myndighederne mener samtidig, at en løn på det niveau er usædvanligt for en kok, og derfor har flere sushi-kokke fået inddraget deres tilladelser og er blevet udvist.

En restaurantejer i Herning har netop fået en meddelelse fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) om, at en af hans sushi-kokke har fået afvist at få opholds- og arbejdstilladelse efter den såkaldte beløbsordning.

Udvisningen sker på trods af, at ejeren har opfyldt alle de krav, som er stillet fra myndighederne.

Det er sushi-kokken Jermane Delos Santos, der netop er blevet udvist, og han flytter derfor tilbage til Filippinerne på søndag.

- De tager alt fra mig. Jeg har et godt liv her i Danmark. Jeg vil have min familie her, og jeg vil give dem en fremtid, fortæller sushi-kokken til TV MIDTVEST.

Kokken har arbejdet i Danmark i fire år, og han ville fortsætte med at lave sushiruller til de mange kunder, hvis det ikke var for myndighedernes beslutning.

Ejeren af Sushimania i Herning er forvirret over de danske myndigheders krav og bekymret for de manglende kokke.
Ejeren af Sushimania i Herning er forvirret over de danske myndigheders krav og bekymret for de manglende kokke.
Foto: Bent Leth, TV MIDTVEST

Også sushi-restauranten Yutaka i Herning har netop fået udvist deres filippinske sushi-kok med samme begrundelse: Lønnen er for høj og for utroværdig.

Svært at få sushi-kokke

Sheriff Maati er ejer af to Sushimania-restauranter i Herning. Han er trist og forvirret over, at en af de ansatte er blevet udvist, og han ved ikke, hvordan han skal skaffe en ny kok.

- Vi har åbent hver dag, og kokkene skal selvfølgelig også have fri. Så vi mangler medarbejdere. Og danske kokke er heller ikke til at få fat i, siger Sheriff Maati.

At det ikke er til at skaffe danske kokke giver flere udfordringer for restaurantejeren.

- Vi kan ikke udvide vores restaurantkæde, fordi vi mangler medarbejdere, og det er på trods af, at vi har kunder nok, fortæller sushiejeren.

Hos restaurationsbranchens brancheforening Horesta fortæller man, at netop den problemstilling er blevet en stor udfordring for mange sushirestauranter i hele landet.

-  Det er et stort problem, at sushirestauranter har svært ved at få nye medarbejdere og beholde de medarbejdere de har på eksisterende ordninger, siger Luise Mai Bøgestad, der er advokat hos Horesta.

At sushi-kokkene overhovedet er blevet udvist er uacceptabelt, mener hun:

- Det er urimeligt, at man har en beløbsordning, hvor restauranterne opfylder kravene til at give høj løn, og så bliver de afvist, fordi myndighederne tror, at de snyder og omgår reglerne.

Minister forstår frustrationen

TV MIDTVEST har præsenteret sagen for udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Han skriver blandt andet: 

- Det er vigtigt, at danske virksomheder har mulighed for at rekruttere den kvalificerede arbejdskraft, de har brug for. Det er der forskellige løsninger til. For eksempel beløbsordningen for de virksomheder, der ansætter højtkvalificeret arbejdskraft til løn på over cirka 37.000 kroner om måneden for en normal arbejdsuge på 37 timer.

Derudover pointerer han i mailen:

- Vil man ansætte medarbejdere i stillinger, der normalt ligger en del under den løn, kan man i stedet for eksempel gøre brug af positivlisten for faglærte, der netop er åben for en stillingskategori som kokke.

Ministeren har dog fuld forståelse for, at restauranter bliver frustrerede, når de oplever, at de ikke kan få den arbejdskraft, de har brug for. 

- Regeringen indførte sidste år reglen om formodningsafslag, fordi vi kunne læse artikler om snyd og bedrag med især kinesiske kokke. Det skal vi ikke acceptere på det danske arbejdsmarked, skriver ministeren.

Han skriver også, at SIRI er i dialog med brancheorganisationen Horesta om vejledningen af virksomhederne.