Musketereden slår små revner

Musketereden mellem de faglige organisationer slår små revner i takt med at forhandlingerne i forligsinstitutionen nærmer sig en ny deadline.

'En Løsning for Alle' er mottoet for arbejdstagerne. Men flere peger nu på muligheden for tre seperate aftaler. Foto: Bax Lindhardt / Ritzau Scanpix

Forhandlingerne mellem arbejdsgivere og arbejdstagere, der skal munde ud i overenskomster for ca. 800.000 offentligt ansatte, er på vej imod endnu en dealine i forligsinstitutionen. Tirsdag skal forligsmanden vurdere, om der er tegninger til en aftale, eller om konflikten skal have lov at bryde ud.

Ender det med, at vi ingenting får til vores medlemmer, så kan man vel godt sige, at det er et stort selvmål, vi har lavet.

Marianne Højlund Christensen, Formand, FOA Herning. 

Fra begyndelsen af forhandlingerne har fagforbundene stået sammen om den såkaldte 'musketered'. Med mottoet 'En løsning for alle', kræver organisationerne at lønstigninger, sikring af betalt spisepause og lærernes arbejdstid skal indfries, men nu begynder sammenholdet så småt at slå revner.   

- Jeg håber ikke musketereden smuldrer. Men det er klart, at det har været et meget langt forløb. Vi er vel også alle sammen derhenne efterhånden, at der skal findes løsninger, siger Marianne Højlund Christensen der er formand for FOA Herning. 

00:23

En Løsning for Alle eller mere i løn?

Luk video

Står musketereden i vejen for en løsning?

- Det kommer jo an helt an på arbejdsgiverne. På Kommunernes Landsforening og hvad de melder ud. Jeg har indtryk af, at der her de seneste døgn er kommet njogle ting på bordet fra deres side også. Jeg håber selvfølgelig, at det er ting, som gør at lærerene også kan se sig selv i et samlet forlig, siger Marianne Højlund Christensen. 

Kommer der en løsning for alle, eller tror du, det bliver en løsning for ingen?  

- Det er jo næsten det værst tænkelige scenarie for mig. Hvis det bliver en løsning for ingen. Det er selvfølgelig også derfor, at man formentlig i solidaritetspagten sidder og diskuterer, hvem er nødt til også at give køb på nogle af de ting, som vi har stået meget fast på. Ender det med, at vi ingenting får til vores medlemmer, så kan man vel godt sige, at det er et stort selvmål, vi har lavet, siger Marianne Højlund Christensen. 

Små revner

I weekenden sagde formand for Socialpædagogerne, Benny Andersen; 

- Vi er tre forhandlingsområder. Hvis der er arbejdsgiverområder, der ikke vil lave en aftale, men andre der gerne vil, og som opfylder vores krav, så synes jeg, at vi er forpligtet over for vores medlemmer til at slå til, sagde Benny Andersen lørdag. 

Formand for FOA, Dennis Kristensen, skrev fredag, at han havde opgivet kommunerne. - Deres forhandlingstaktik er for uforståelig for mig, og kan man ikke forstå modparten, så kan man heller ikke manøvrere i forhold til hinanden, skrev han på facebook.   Foto: FOA

FOA-formand Dennis Kristensen skrev fredag på facebook, at han så to mulige scenarier for forhandlingerne;

- Der kan ikke opnås forlig overhovedet, og konflikten starter om kort tid både for de stats-, de kommunalt og de regionalt ansatte.

- Der kan opnås forlig for de statsansatte og de regionalt ansatte, men KL vil ikke give sig i forhold til at aftale spilleregler for lærernes arbejdstid, og konflikten for de kommunalt ansatte går i gang. Tidligere ville jeg have anset den sidste mulighed for utænkelig, men nu har jeg opgivet kommunerne. 

Bondo afviser svigt af musketereden

Men selv om der altså ser ud til at være opblødning på det statslige område og hos regionerne, så tager formand for Danmarks Lærerforening og Forhandingsfællesskabet, der er forhandler på de kommunalt ansattes vegne, Anders Bondo Christensen ikke Dennis Christensen udmelding som et svigt af musketereden. 

- Hvis vi har en modpart, der vil indfri vores krav, så indgår vi selvfølgelig en aftale med ham. Derefter tager vi kampen i forhold til de arbejdsgivere, der ikke er indstillet på det, siger Anders Bondo Christensen til DR
 

Anders Bondo Christensen er formand for Danmarks Lærerforening og for Forhandlingsfællesskabet, der forhandler for arbejdstagerne på det kommunale område.  Foto: Scanpix / Kasper Palsnov

 

02:49 Luk video