’Beskedent beløb’ sætter bremseklods for, at flere lærer dansk: - Det er rigtig ærgerligt

I Ringkøbing-Skjern Kommune vil de gerne have de mange udenlandske tilflyttere til at lære dansk, men udviklingen går den forkerte vej.

Landbruget og produktionsvirksomhederne tiltrækker meget udenlandsk arbejdskraft her til landsdelen. Ikke mindst til Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor flere og flere med et andet modersmål end dansk bosætter sig.

quoteVi har brug for, at borgerne lærer dansk, og det skal vi ikke lægge et gebyr på, der skal ødelægge.

Kristian Andersen, formand for beskæftigelsesudvalget, Ringkøbing-Skjern Kommune

Kommunen vil gerne have, at flere af de udenlandske tilflyttere vil lære dansk, men en ny brugerbetaling gør, at det stik modsatte sker.

- Det er rigtig ærgerligt, at et forholdsvist beskedent beløb skal være en bremseklods for sådan en udvikling, siger Kristian Andersen, der er formand for beskæftigelsesudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Tidligere var danskundervisning gratis, men for godt et år siden besluttede den daværende regering at lægge en brugerbetaling på kommunernes danskundervisning, så det nu koster den enkelte elev omkring 13.000 kroner for tre års undervisning.

Sprogcafé hitter

I Ringkøbing-Skjern Kommune betyder det, at der kun er halvt så mange deltagende på kurserne som før. Kommunen havde ellers sat en halv million kroner af til at booste sprogundervisningen, men de penge får man ikke meget ud af nu, mener formand for beskæftigelsesudvalget, Kristian Andersen.

- Vi har brug for, at borgerne lærer dansk, og det skal vi ikke lægge et gebyr på, der skal ødelægge, mener Kristian Andersen.

Mens det går den forkerte vej med kommunens danskundervisning, så oplever nogle af de frivillige sprogtilbud en øget interesse. Det gælder blandt andet i den lille by Kloster, hvor en sprogcafé for udlændinge har flere deltagere end nogensinde.

- Vi snakker, fortæller, ser på billeder og har nogle små opgaver. Vi underviser ikke så meget. Vi prøver at få talt så meget som muligt, siger Bodil Schmidt, der er frivillig underviser i sprogcafeen i Kloster.

Sprogcafeen har eksisteret i tre år, og begyndte netop fordi nogle landmænd i sognet efterspurgte hjælp til deres ansatte.

Ringkøbing-Skjern Kommune har knap 4.000 udlændinge boende, hvoraf omkring halvdelen er østeuropæere.

Frivillige i Ringkøbing-Skjern tilbyder gratis undervisning på sprogcafé.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Uddannelse.