Kommune vil hjælpe borgere med at udskifte sorte oliefyr – men regler spænder ben

Lemvig Kommune vil gerne oprette et forsyningsselskab, der kan tilbyde varmepumper til folk, der ikke selv har råd.

Birgit Fredgaard varmer sit hjem op med oliefyr, selvom det er dyrt for klimaet og pengepungen.
Birgit Fredgaard varmer sit hjem op med oliefyr, selvom det er dyrt for klimaet og pengepungen.
Foto: Maria Yde, TV MIDTVEST

Birgit Fredgaard fra Bonnet varmer sit hus op med sort energi, selvom hun ikke er meget for det.

Det gamle oliefyr, der brænder olie af for at sende varme ud i huset, er Birgit Fredgaards største udgift.  

- Det passer sig selv, men det er jo ikke særlig klimavenligt eller godt for økonomien. Vi betaler mere i olie, end vi gør i husleje, fortæller hun.

Derfor vil hun gerne have oliefyret skiftet ud med et grønnere alternativ. Det kunne for eksempel være en mere klimavenlig varmepumpe.

Men som efterlønsmodtager er det en for stor investering for Birgit Fredgaard.

- Det skal være rentabelt, før jeg gør det. Det er sikkert en dårlig undskyldning, men vi vil også gerne kunne have en god tilværelse, selvom vi skal være folkepensionister begge to, siger Birgit Fredgaard.

Regler forhindrer kommune i at hjælpe

I Lemvig Kommune vil de rigtig gerne hjælpe borgerne med at få skiftet oliefyrene ud.

Det fortæller Steffen Damsgaard, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Lemvig Kommune.

- Når vi ser på, hvor der udledes CO2, så er en af kilderne i Lemvig Kommune oliefyrene, der står rundt omkring. Og sådan er det også i mange andre kommuner i landdistrikterne, siger han.

Men Steffen Damsgaard er udmærket klar over, at der er tale om en stor investering, som kan være svær at klare økonomisk for mange.

Personligt har han skiftet oliefyret ud med en varmepumpe, der drives af el fra vindmøller i området. Den model kostede 100.000 kroner.

Så nu vil Lemvig Kommune gerne oprette et forsyningsselskab, som kan tilbyde varmepumper til folk, der ikke selv har råd til den investering. 

Men de nuværende regler på området spænder ben for det den ide. Kommuner må nemlig ikke drive forsyningsselskab i de tyndtbefolkede områder.

Det ærgrer Steffen Damsgaard.

- Det kan gavne forbrugernes økonomi, gavne klimaet og gavne bosætningen. Så jeg mener, det giver mening, at vi lovgivningsmæssigt får lov til at varetage en opgave, som ingen andre varetager, siger han.

SF vil have regler ændret

Oliefyrene er også i fokus i Folketinget, hvor regeringen vil have olie- og naturgasfyr skiftet ud med grønnere varme.

Det fremgår af en del af regeringens klimahandlingsplan, som klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) løftede lidt at sløret for søndag.

Folketingsmedlem Signe Munk, der er klima-, energi- og forsyningsordfører for SF, er enig med Steffen Damsgaard i, at kommunen meget vel kunne varetage opgaven med at gøre varmepumper til et realistisk alternativ for kommunens borgere.

- Det er vigtigt for os, at der er et ordenligt alternativ, der er til at betale, når vi beder danskerne om at sende oliefyr og naturgasfyr på pension, siger hun.

Venstres energi- og forsyningsordfører, Carsten Kissmeyer, ser derimod hellere, at håndværksvirksomheder kan blive certificerede til at sælge varmepumper på abonnement.

- Vi tror ikke på, at kommunerne skal til at konkurrere mod VVS-selskaber, siger han.

Uanset hvad, håber Birgit Fredborg, at det bliver mere rentabelt at få skiftet oliefyret ud.

- Jeg er helt sikkert indstillet på, at vi skal noget andet for at hjælpe klimaet. Det er nemt og dejligt med olie, men det koster på klimakontoen, siger hun.

Ved klimaforhandlingerne i næste uge vil SF tage forslaget om at give kommuner bedre mulighed for at drive forsyningsselskab i yderområder med til bordet.