Videoovervågning redder dyreliv

Videoovervågning af dyr skal lette landmænds arbejde og redde dyreliv.

Nu er det ikke længere kun mennesker, der bliver videoovervåget. Flere landmænd er begyndt at videoovervåge deres dyr for at sikre højere dyrevelfærd og bedre arbejdsvilkår.

Erik Jørgensen fra Kjellerup er en af de landmænd, som kan sidde på sit kontor og holde øje med sine køer ved hjælp af et kamera. Han er med i et forsøg lavet af Videncentret for Landbrug. Videoovervågningen foregår døgnet rundt og siden Erik Jørgensen fik sat kameraer op i stalden, er der langt færre kalve, som dør under fødslen.

- Vi behøver ikke at gå hen i stalden hele tiden, for at se om der er problemer. Vi kan sætte os ind at se TV, og så kan vi lige skifte over og så se, om der er nogen problemer. Så vi render ikke forgæves så ofte som før, siger Erik Jørgensen.

Overvågning giver ekstra tryghed

Landmanden ser videoovervågningen som en stor hjælp i den daglige arbejdsgang. Men overvågningen erstatter ikke hans daglige gang i stalden.

- Jeg kan ikke styre det hele herinde fra kontoret. Jeg skal absolut også ud i stalden hver dag, flere gange om dagen, for at kigge til dyrene. Men det er rigtig dejligt og betryggende at kunne gå holde øje med overvågningen - især om aftenen og i weekenden, siger Erik Jørgensen.