Søstjerner: Venstremand kræver handling

Torsten Schack Pedersen vil have fødevareministeren til at gå ind i sagen om søstjerner som fodermiddel.

030715Sostjerner.jpg

Et forsøg med at bruge pulveriserede søstjerner som foder til grise og fjerkræ er gået i stå, og det får nu folketingspolitiker Torsten Schack Pedersen (V) til rejse sagen over for fødevareminister Eva Kjer Hansen.

- Det her er et fremragende projekt med stort potentiale. Der er investeret tid og penge i det, og derfor skal en manglende dispensation ikke sætte en stopper for det. Alle muligheder for dispensation skal undersøges, så vi kan se, om der kan findes en vej ud af det, siger Torsten Schack Pedersen til tvmidtvest.dk.

Ikke godkendt fodermiddel

Søstjerner står ikke på listen over lovlige fodermidler i EU-forordningen. Derfor skal de stjerneformede skabninger behandles i EU-Kommissionen, før forsøget kan fortsætte.

- Vi vil rigtig gerne give den dispensation, men det kan vi ikke, fordi der her er tale om EU-lovgivning. Da man lavede lovgivningen, havde ingen forestillet sig, at nogen ville begynde at fange søstjerner og bruge det til foder. Vi tog kontakt til EU-Kommissionen, da vi blev klar over problemet, siger Stig Mellergaard, souschef, kontor for dyresundhed hos Fødevarestyrelsen.

Forsøgscenter Foulum har allerede eksperimenteret med stjerner i staldene, og de ser ingen problemer i at lave dem om til foder.

- Vi har analyseværdier, der viser, at de problemstoffer, der kunne være i søstjerner, ligger langt under de grænseværdier, der er for den slags fodermidler, siger Jan Værum Nørgaard, lektor på Aarhus Universitet i Foulum.

Her kan du se indslag om søstjernerne og høre Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen forklare, hvorfor de ikke kan give dispensation: