Læger skal lokkes til yderområderne

En netop indgået overenskomstaftale skal tiltrække flere praktiserende læger til områder med lægemangel.

Lægerne mener, at den nye overenskomst kan tiltrække flere læger til yderområderne. Foto: Scanpix / Morten Germund

Den nye treårige overenskomstaftale, som de praktiserende læger har indgået med Danske Regioner, kan være et vendepunkt efter mange år, hvor det har været svært at se lyset for enden at tunnelen.
    
Det siger formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag.
    
Aftalen skal blandt andet sørge for, at der kan lokkes flere læger til de områder af landet, som er ramt af lægemangel.
    
- Det er selvfølgelig ikke hele løsningen på det, men der er ingen tvivl om, at det er et meget stort skridt for at få skabt noget ro omkring vores del af sundhedssektoren, siger PLO-formanden.

Læs også Patienter får flere sygebesøg i eget hjem med ny aftale

Danske Regioner og PLO har ønsket at skabe mere attraktive vilkår for praktiserende læger i de lægedækningstruede områder.
    
Det skal ske ved at give bedre adgang til delepraksis, mulighed for at ansætte læger, som er i den sidste del af deres uddannelse, og ved at tilbyde kompensation ved sygdom og barsel til ansatte i en almen praksis.
    
- Vi håber, at det kan forbedre vores rekrutteringssituation i de steder af landet, hvor det er svært at komme til læge - hvad enten det er i storbyerne eller langt væk fra storbyerne, siger Christian Freitag.
    
- At der er blevet skabt en fremtidsvision for de praktiserende lægers arbejde vil forhåbentligt komme til at smitte af på patienterne, siger han.

Her er hovedelementerne i aftalen

* Praktiserende læger skal på sigt stå for hovedparten af behandlingen af KOL- og diabetes type 2-patienter.
    
* Kontroller af visse kræftsygdomme foretages i almen praksis, ligesom praktiserende læger skal styrke fokus på behovene hos det stigende antal kræftpatienter.
    
* Praktiserende læger får større ansvar for at følge op over for sårbare borgere efter udskrivelse fra hospitalet.
    
* Sygebesøg i borgernes hjem opprioriteres.
    
* Praktiserende læger med mange særligt behandlingskrævende patienter honoreres ekstra ud fra et såkaldt differentieret basishonorar.
    
* Lægedækningstruede områder får en håndsrækning ved, at praktiserende læger i de områder får bedre mulighed for at etablere delepraksis, ansætte læger, som fortsat er under uddannelse, og kompensation ved sygdom og barsel.
    
* Kvalitetsarbejdet i almen praksis styrkes. Ambitionen er, at alle praktiserende læger fremover skal være del af en kvalitetsklynge, som arbejder målrettet med kvaliteten i klinikkerne.
    
Kilder: Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner. 

 /ritzau/