Tidligere psykiatrisk patient: - Det her varmer mit hjerte

Henny Nielsen har været indlagt 13 gange. Nu vi tog hende med ud for at se en helt ny og moderne afdeling.

I både Gødstrup og Skejby bygger Region Midtjylland helt nye psykiatrihospitaler.

Men regionens mest moderne afdeling for psykisk syge blev i går indviet i Viborg.

I den forbindelse tog vi en tidligere psykiatrisk patient Henny Nielsen med ud for at se på faciliteterne. Henny ved alt om, hvad det vil sige at være psykiatrisk patient, for hun har prøvet det 13 gange.

- Det varmer mit hjerte at se sådan noget som det her. For jeg har set så meget andet, fortæller hun, mens hun kigger på de nye faciliteter, der blandt andet byder på nye, specielt udviklede senge.

Hun har prøvet at være indlagt på stuer med fire sengepladser og steder med fælles baderum på gangen.

- Der var vi jo bare sammen os der skulle i bad, gerne med en plejer, der stod og passede på os, forklarer hun. Det er otte år siden, at hun var indlagt for sidste gang.

Pris: 30 millioner

Men nu er snorren så blevet klippet til en ny verden på Søndersøparken i Viborg. Det nye psykiatriske afsnit har fjorten enestuer. De har alle eget bad.

- Der bliver mere ro og gode forhold omkring behandlingen, og det tror jeg betyder rigtigt meget for hele behandlingsforløbet, fortæller næstformand i Regionsrådet, Anders Kühnau.

Ombygningen har stået på i et års tid, og larmen fra byggeriet var i en periode så voldsom, at patienterne fik udleveret høreværn. Men nu synes de, at det var det hele værd.

- Det er det absolut. Og det har jeg også kunne høre på de gæster, der har været her, at de er glade for det, siger den ledende overlæge på stedet, Kirsten Gøtzsche-Larsen.

Ombygningen af psykiatrien i Viborg har kostet omkring 30 millioner kroner.